Odlične vijesti iz međimurske destilerije Blazar. Godinu i pol nakon lansiranja na tržište njihovog prvog i već svjetski nagrađivanog gina – Murska Dekla London Dry, ovih dana u prodaju je upravo krenuo i njihov gin odležan u hrastovim bačvama, Old Tom gin stilistike.

Imamo tu čast da smo ga probali u nekoliko navrata prije same prodaje i vidjeli kako se mijenjao do upravo izvanrednog. Takav je ovih dana izašao u prodaju (trenutno u Vrutak prodajnim centrima ili direktno na web stranici Murske Dekle , točnije narudžbom putem maila info@murskadekla.com .

Murska Dekla Old Tom

Old Tom gin – porijeklo i stil

O temi Old Tom gina naš sugovornik bio je stručnjak za žestoka pića Dario Grabarić koji je, poput nas, u nekoliko navrata pretpremijerno testirao Murska Dekla Old Tom prije nego se pojavio na tržištu. Whisky, rum i gin radionice koje vodi g. Grabarić redovno su rasprodane – s razlogom, jer su stručne i uzbudljive.

Oko porijekla imena Old Tom ispredaju se najrazličitije priče (od mačke u bačvi do ilegalnih točionica sa znakom crnog mačka) no pravi izvor je Thomas Chamberlain koji je početkom 19. stoljeća proizvodio takav stil za Hodges destileriju. Popularnost takvog kvalitetnog gina stvorila je “generički naziv” Old Tom te ga uzdigla i u najpopularniji stil ginova sve do početka 20. stoljeća. Stilski je Old Tom, dakle, uvijek lagano zaslađen, užitan, dominantnih aroma borovice, začinskih trava – rekao je Grabarić.

Posljednih nekoliko godina Old Tom se polako vraća iz sjene London Dry stila i ta blaga slatkoća više nije tabu tema. Jasno, prevelika slatkoća bi bila već sasvim nešto drugo, ali kod Old Toma radi se o noti užitnosti, poput nekih od najboljih polusuhih vina – ako je ta usporedba uopće moguća.

Odl Tom

Murska Dekla Old Tom gin – uspješan spoj tradicije i modernog dodira

Ovaj gin, kao i prvi proizveden u ovoj destileriji, uronjen je u tradiciju “od čepa do dna”. Od samog imena koji zaziva ta čarobna tajanstvena stvorenja iz murskih močvara – murske dekle, do biljnih sastojaka koji su korišteni pri proizvodnji gina.

Bilje koje je maštovita ekipa u destileriji koristila gotovo je identično onom iz njihove London Dry verzije Murske Dekle, otkrio nam je jedan od glavnih ljudi destilerije Marko Car.
Bobice borovice, sjemenke korijandera, korijen anđelike i korijen sladića, list vinove loze, limunska trava, kora naranče i limuna, a kao novi moment tu su peršinov list i kamilica.

Murska Dekla Old Tom

Po čemu je onda Murska Dekla Old Tom različit od svoje starije London Dry sestre srednje snažnog uglađenog tijela?

Po miješanju s vinskim destilatom – mladim vinjakom (nazovimo ga tako). Njega ekipa Murske Dekle radi od vina Pušipel. Pušipel se proizvodi od sorte grožđa Moslavac, karakterističnog baš za međimursko područje. S obzirom da sam Pušipel donosi note herbalnosti i agruma, odlično se složio s biljnim sastojcima koji se miješaju s pšeničnim alkoholom u biljni macerat. U Murskoj Dekli koriste Pušipel u suradnji s lokalnom vinarijom Tomšić.
Biljni macerat se, dakle, miješa s mladim vinjakom i tada slijedi destilacija. Dobiveni mladi gin razrjeđuje se i stavlja se na odležavanje u drvene bačve. Kod Murska Dekla Old Tom gina odlučili su se za lokalnog bačvara Žličar i njegove nove srednje tostirane bačve od 250 litara.

U razgovoru s gospodinom Grabarićem, stručnjakom za žestoka pića, složili smo se kako je ova finalna verzija Old Toma neusporedivo najbolja od isprva testiranih verzija. Prve verzije iz malenih bačvi od 15 litara bile su, logično, prezasićene drvetom čak i nakon dva mjeseca odležavanja.
U finalnoj verziji omjer bačve od 250 litara i prosječnih šest mjeseci odležavanja pokazao se idealnim.

Bez obzira na bogate note odležavanja koje ovaj Old Tom posjeduje, on je i dalje pitak, elegantno herbalan i najuputnije je u njemu uživati bez dodataka, samostalno.

Murska Dekla Old Tom

Odlična vijest je da tako osebujan i dalje odlično funkcionira u klasičnom gin & tonicu. Ono što uvijek naglašavamo kod miksanja gina, ne preporučujemo miješanje previše začina, najbolje od 0 do 2. Uvijek naglašavamo i odabir tonica – da ne bude presladak, a pogotovo u slučaju miješanja s Old Tom ginom – neka bude neka light varijanta poput Fever Tree Light Indian Tonic Water.

Za one koji vole nešto divlje, koristite ginger ale ili ginger beer (za dodatnu pikantnost) i aromatizirajte koricom naranče i s par listića mente.
Brdo je mogućih kombinacija, što samo pokazuje kako je ovaj gin napravljen vrlo uspješno. Spreman je za cjelogodišnje uživanje, a prema zimi ga se jednako uspješno može kombinirati uz cimet, zvjezdani anis i sl.

Ovo vješto korištenje Old Tom i Barrel Aged stilova donosi nam idealnu kombinaciju finih šećera iz tostirane bačve (koji daju aromatiku, ne i stvarnu slatkoću) i dodanog nerafiniranog muscovada. Time je uspješno sačuvana herbalnost i prisutnost borovice iz kičme koju čini bazna Murska Dekla. A Murska Dekla Old Tom tako, po nama, postaje ponajbolji predstavnik ove vrste gina među domaćim proizvođačima, na čemu čestitamo mladim destilerima.

Murska Dekla

Murska Dekla Old Tom Gin
postotak alkohola: 48% ABV
proizvođač: Blazar destilerija
cijena: 240 kuna (0.5l)
dostupnost: Vrutak i kontakt mail destilerije info@murskadekla.com

Murska Dekla

fotografije: Eat Out Zagreb