fotografije: Eat Out Zagreb

Le Kolač, omanja slastičarnica pri Petrovoj ulici (iza crkve – točnije adresom na malom Petretićevom trgu) postojala je godinama prije preuzimanja mladog Roberta Hromalića, a što smo ove zime prvi i najavili na našem Instagramu prije samog preuređenja prostora.

Le Kolač nekad i sad

Prijašnji vlasnici ostavili su se štangica na bazi maslaca (što je za Zagreb početkom stoljeća u većini slastičarskih lokala bio SF – a nekima je to nažalost i danas), orašastih plodova itd., koje su uspješno izrađivali duže vrijeme. Na koncu su krajem prošle godine odlučili zatvoriti vrata Le Kolača. Stvarno nam je žao zbog toga, dolazili smo tamo (iako povremeno) godinama.


Vrtna terasa je štogod preuređena zelenilom i lijepim stolovima te umjetnom travom kao svojevrsnim tepihom otpornim i na kišu.
Žal za lijepim prošlim vremenima u Le Kolaču nadomjestilo nam je veselje dolaska čovjeka čije smo slatke radove upoznali još u vrijeme pripreme slastica za restoran Time u Petrinjskoj ulici – Roberta Hromalića.
Njegove lješnjak kocke, čiji je sljednik jedna od trenutnih Le Kolačevih najvećih uzdanica, eklerasti Lješnjak, sjećamo se još i danas.
A dodao je Hromalić ovom novom Lješnjaku novi, dodatni sjaj – uz biskvit od lješnjaka, ganache od bijele čokolade, pastu od lješnjaka, vanilijasti karamel i tu zlatnu hrskavu mlječnu glazuru…

Kolač koji nas je danas privukao je bezglutenski Cheesecake s pistacijom i višnjom, novi kolač u njihovoj ponudi.

Prvim zalogajem osjetimo divnu kremu i okus višnje, kao i besprijekorno urednu tanku glazuru koja se tako krhka lomi pod zubima. Osjećaj ugode: beskonačan. Oprostite što nismo ušli unutra uzeti nož kako bismo urednije prerezali kolač i pokazali vam presjek, ovo je rezanje tupom žličicom, na kojemu bi nam pozavidjele i poluiskusne zatvorske ptičice:

Nismo imali mogućnost dignuti se, kolač nas je zavezao za stolac. Zagledali smo u taj nehajno prerezan dok nam je oko povremeno bježalo prema ovoj kandiranoj višnji koja se, baš kao na travnjaku, izležavala povrh.
Okus te višnje je bila nova razina ugode, da smo shvatili da je uz pomoć kandiranja moguće pojesti i peteljku. Nećemo reći da smo to učinili, ali nećemo reći ni da nismo, khm…
Za kraj opisa ovog kolača navedimo da se pistacija nažalost ne osjeti znatno, tek diskretno (ako se nas pita prediskretno).
Osim gore navedenih kolača, u ponudi ih je još nekoliko: Ruby (od kakaovca prirodno roskasto- ljubičaste boje), Tart od maline (s dodirom ruže i prekrasnom laticom povrh), Čokolada, Tart limun (uz dodir mente), Pita od borovnica i mente te Tart vanilija. Uz kolače, tu su i torte koje se mogu naručiti cijele.

Iznimno ljubazni djelatnik nas je lijepo poslužio. Već prvi ulazak u Le Kolač nudi osjećaj čistoće, minimalizma, ljepote – sve što jedna butik slastičarnica s artisan slasticama i treba imati. Cijena kolača je 27 kuna, što za ovakav užitak predstavlja adekvatnu naknadu.

I umalo zaboravismo… osim kolača za doma smo uzeli i staklenku paste od pečenih lješnjaka, baš one kakvu Hromalić koristi u svom Lješnjak kolaču. Košta 29 kuna, 110 grama. Znate li što znači dovesti lješnjak do ruba? Probajte ovo i znat ćete – to je moment gdje zapržiš lješnjake toliko da budu li prženi jače – neće biti dobro, a budu li prženi manje – neće biti Ovako dobro.

Svakako preporuka da posjetite Le Kolač u Zagrebu, vjerujemo da su neki okusi više, neki manje uspješni ili da će nekome jedan biti super, drugi manje – a nekoj drugoj osobi bit će obratno. Zato ih treba probati – sve.
Nama su pobudili memoriju na posjete najboljim pariškim ekler buticima.

Le Kolač
Petretićev trg 3 Zagreb
Radno vrijeme: svaki dan 10-22h, osim nedjeljom 9-14h

Facebook Le Kolač
Instagram Le Kolač