U prvoj polovici listopada u sklopu Dana hrvatskog turizma u Šibeniku dodijeljene su godišnje turističke nagrade. Organizatori Dana hrvatskog turizma su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta.
Nama najzanimljiviji dio nagrada nosi ime Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2022. Provodi se u ovih šest kategorija: restorani, hoteli, kampovi, marine, čarterske kompanije te DMK putničke agencije. Hrvatska gospodarska komora ovu nagradu dodjeljuje već 25 godina u cilju poticanja unapređenja kvalitete turističkih proizvoda i usluga te podizanja konkurentnosti turističkog sektora.

Nagradu za najbolji restoran u Hrvatskoj dobio je splitski restoran ZOI, dok su drugo i trećerangirani zagrebački Zinfandel’s te Crna svinja Čepin.
U ovom članku donosimo kriterije i metodologiju ocjenjivanja restorana, kao i našu analizu kriterija. Pogledajte i što su izjavili dobitnici koje smo upitali za izjave.

Turistički cvijet
Nagradu Turistički cvijet 2022. preuzeo je voditelj restorana ZOI Andrea Tavolacci

Koji kriteriji su spojili tri prvoplasirana restorana u nagradi Turistički cvijet?

Moramo priznati da nam na prvu nije bilo jasno kako je povjerenstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK) ocjenjivalo restorane i kako je donijelo konačan poredak.
A onda smo se dublje pozabavili kriterijima dodjele nagrade Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2022.
Prije svega, na poziv HGK početkom lipnja restorani su se trebali prijaviti obrascem za prijavu. Putem te prijavnice povjerenstvo je u prvoj fazi prikupilo i obradilo fizičke i financijske pokazatelje sudionika za 2021. godinu. Dakle, restorani su se sami trebali prijaviti na sudjelovanje u natjecanju u izvrsnosti. U tom smislu je jasno kako za nagradu Turistički cvijet nisu sudjelovali apsolutno svi restorani u Hrvatskoj te su prvoplasirani odabrani od prijavljenih.
Međutim, nisu odabrani nakon te prve faze prijava, nego tek nakon druge faze. U drugoj fazi je povjerenstvo HGK posjetilo najbolje rangirane po rezultatima iz prve faze te ih na terenu ocijenilo. Konačni rang dobiven je najpravednije – ponderiranjem rezultata prve i druge faze.
Sažeto, glavni naglasak u rangiranju je bio na kvaliteti i izvrsnosti u poslovanju.

U nekim medijima specijaliziranima za gastronomiju pročitali smo kako je Ministarstvo turizma proglasilo splitski ZOI restoranom godine. Ta sasvim sigurno nenamjerna dezinformacija (jer naveli smo tko organizira dodjelu priznanja Turistički cvijet) vjerojatno dolazi zbog nedovoljne informiranosti.

ZOI Split je dobitnik ovogodišnjeg priznanja Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku

Restoran ZOI smješten je na splitskoj rivi na južnom zidu Dioklecijanove palače (Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23), kod lokacije nekadašnjih Carevih odaja. Carev triklinij (blagovaonica) nekada se nalazio upravo pored restorana, što ovom mjestu daje posebnu povijesnu energiju za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju. Povijest Splita je kamen temeljac iz kojega je niknula ideja o nastanku ovog kreativnog restorana.

Hrvatska gospodarska komora
ZOI Split – dobitnik priznanja Turistički cvijet 2022.

U čak 1700 godina ove povijesne lokacije i uz jednu od najljepših terasa u Hrvatskoj, chef Igor Kurtanjek i njegov tim spajaju strast i splitsku povijest te je obogaćuju kroz sezonalno obogaćivanje jelovnika sofisticirane mediteranske kuhinje. Na jelovniku nalaze se premium namirnice, a tanjuri chefa Kurtanjeka su maštoviti, precizni i inspirativni. Dobitnici su Turističkog cvijeta kao prvoplasirani među restoranima u Hrvatskoj, kao i Michelinove preporuke.

Turistički cvijet
ZOI Split

Menadžer restorana, gospodin Andrea Tavolacci, dao nam je kratku izjavu o ulaganju u kvalitetu i izvrsnost poslovanja ZOI restorana:
“Smatramo da je posvećenost detaljima ono što nas vodi da svake godine nudimo sve interesantnije, kvalitetnije i jedinstvenije gastronomsko iskustvo. Ta posvećenost detaljima je nešto čemu je naš cijeli tim predan. U kuhinji se strastveno radi na potrazi za vrhunskom namirnicom, onim jedinstvenim okusom ili začinom, novoj tehnologiji i jedinstvenoj prezentaciji svakoga jela. U dijelu servisa se konstantno radi na efikasnoj i ugodnijoj usluzi i vrhunskoj ponudi. Svaki detalj u prostoru je bitan. Jer detalji su ono što čini izvrsnost. Konstantna komunikacija cijeloga tima je ključ kojim dolazimo do načina kako rasti i razvijati se iz godine u godinu.​”

Na naše pitanje o budućnosti projekta i o reakciji gostiju na iskustvo u ZOI restoranu g. Tavolacci je rekao: “Niti mi sami ne znamo kamo nas vodi budućnost. Svaka nova godina i analiza one prethodne vode nas do projekata koje su nama samima i samom restoranu uvijek uzbudljive i nove. Želimo rasti u svim pogledima, a možda se i širiti u nekoj budućnosti.
Cjelokupno iskustvo koje nudimo je ono što naši gosti naviše hvale. Na prvu ulaze u mjesto iznimne povijesne vrijednosti i ljepote, a onda ih oduševimo našim jelima te prijateljskom i elegantnom uslugom. Oduševljenje gostiju je naša svakodnevna duševna hrana.
Nismo stali samo na predivnoj lokaciji niti na vrhunskoj gastronomskoj ponudi, mi ulažemo u ljepotu i kvalitetu u svakom aspektu našega poslovanja. Gost to vidi, cijeni i hvali.​”

Hrvatska gospodarska komora
ZOI Split

O nagradi Turistički cvijet za najbolji restoran rekao je: “Radi se o jubilarnoj dodjeli u sklopu koje su se obilježili najbolji u turizmu, sektoru koji sve više doprinosi rastu BDP-a i svojim uspješnim radom utječe na pozicioniranje Hrvatske kao jedne od najpoželjnijih destinacija u svijetu. Moramo biti svjesni da smo​ upravo​ mi,​ mali i srednji poduzetnici,​ okosnica turizma u našoj zemlji.​ Ova nagrada puno znači za cijeli naš tim jer ukazuje da nismo samo gastronomski uspješni nego i da ostavljamo važan trag u turističkom značaju Splita, da nudimo kvalitetu na svim nivoima te ne manje važno poslujemo​ financijski uspješno kroz godine. Ova nagrada je nagrada svakom članu našeg tima.”

Zinfandel’s Zagreb

U restoranu Zinfandel’s zagrebačkog kultnog hotela Esplanade stalni smo gosti gotovo od rođenja. Bilo bi dobro, stoga, staviti emocije postrani i biti objektivan. Naravno, to bi bilo potpuno moguće tek onda kada gastronomski doživljaj ne bi bio vrtlog emocija.
Upravo iz tog razloga još više se čine logični i svrsishodni kriteriji koje je HGK postavila u dvije faze procjene izvrsnosti poslovanja restorana. No eto, i nakon njihove analize ovaj restoran je završio u samom vrhu – kao drugoplasirani.
U restoranu Zinfandel’s smo, usput budi rečeno, nedavno bili na luksuznom popodnevnom čaju s humanitarnim karakterom, što su pratitelji na našim mrežama – ponajprije Facebooku, popratili s velikim zanimanjem.

Turistički cvijet
Zinfandel’s Zagreb

Najveću snagu restorana Zinfandel’s čini upravo njegov tim na čelu s najboljom hrvatskom cheficom Anom Grgić.
Zinfandel’s-ov Maître d’ g. Stjepan Okun pravi je as posla kojeg obavlja i istinska je zvijezda hrvatske ugostiteljske scene. Njegovo spravljanje ponajboljeg tartar bifteka u Hrvatskoj pred gostima već je legendarno. Jelovnik fine dining restorana Zinfandel’s mijenja se sezonski te je vođen principom Zero Waste Food pokreta što snažno podržavamo. Višegodišnji su dobitnici Michelinove preporuke, a upravo su potvrdili prije dvije godine u Hrvatskoj prvi put dobivenu zelenu Michelinovu zvjezdicu.
Do izjave iz hotela Esplanade nažalost nismo uspjeli doći.

Zinfandel's hotel Esplanade
Zinfandel’s Zagreb

Restoran Crna svinja Čepin

Okružen livadom i šumarcima na mirnoj lokaciji u Čepinu, nedaleko od Osijeka, restoran Crna svinja dio je ugodnog ambijenta Terra Negra Country Cluba.

Turistički cvijet
Restoran Crna svinja

Naziv je dobio prema autohtonoj slavonskoj pasmini crne svinje, čiji je uzgoj započeo krajem 19. stoljeća na imanju grofa Pfeiffera, u neposrednoj blizini restorana. Crna svinja plemenita je pasmina čije se meso odlikuje iznimnom kvalitetom i jedinstvenim okusom, a upravo ta namirnica snažno obilježava jelovnik. Diče se jelovnikom koji se mijenja sezonski, uz naglasak na sirovine iz lokalnog uzgoja te njihov vlastiti eko povrtnjak.
Restoran Crna svinja ima kapacitet 180 sjedećih mjesta, od toga 80 na vanjskoj terasi, imaju i vinoteku i u njoj Chef’s table, kao i malu dvoranu idealnu za privatna druženja. Kuhinja je ostakljena i ima prostranih 500m2. Gosti tako svakodnevno mogu promatrati kako se autohtoni proizvod – meso crne slavonske svinje – na moderan način involvira u kreacije na tanjuru.

Restoran Crna svinja Čepin
Restoran Crna svinja

Gospođa Julija Ivanišić, direktorica Terra Negra Country Cluba i voditeljica restorana Crna svinja, na našu zamolbu izjavila je: “Restoran Crna svinja u ovom konceptu posluje 4 godine. Od samog početka postavili smo visoke standarde u kvaliteti hrane i usluge što se pokazalo kao pun pogodak. Odmah je prepoznat od strane naših gostiju, a u tom smjeru smo i nastavili. Da bi restoran imao održiv rast bitni su svi faktori, prvenstveno od kvalitete namirnice, pripreme do usluge osoblja kao i svih popratnih detalja. Izuzetna važnost pridana je timu koji radi – od kuhinje, konobara pa do svakog radnog mjesta uključenog u restoran. Svi oni čine ovu priču. To je ono po čemu se ističemo, ne popuštamo pred izazovom tržišta i držimo se svoje misije i vizije koja se isključivo nastavlja na kvalitetu.”

U vidu daljnjeg razvoja i reakcije gostiju rekla je: “Nadamo se da nas i dalje čeka rast, konstantni noviteti u ponudi i na koncu privlačenje još više gostiju iz ostalih dijelova naše zemlje. Cilj je pokazati da Slavonija može biti i na koncu je jedna urbana destinacija s ozbiljnom gastro ponudom te da pokažemo kako je ozbiljan turizam ovdje itekako moguć ako se vodimo kvalitetom ponude i usluge. Naša najzastupljenija namirnica je upravo crna slavonska svinja i to je ono što gosti najviše preferiraju i hvale. Poanta je u domaćoj, izuzetnoj namirnici koju nabavljamo od manjih opg-ova isključivo iz Slavonije. Tako da je kod nas domaće, zaista domaće i autohtono.”

Uz čestitku na uvrštavanju u sam vrh izvrsnosti među restoranima zamolili smo i za komentar o tome: “Da smo na pravom putu svakako govore i brojne nagrade i nominacije osobito u zadnjoj godini koja je za sve nas u ugostiteljstvu nakon covida bila prilično izazovna. Nominacija za izvrsnost u dvije kategorije na razini cijele zemlje veliko je priznanje za sam restoran ali i za regiju koja je naveliko budi. Nadamo se da je ovo tek početak te da ćemo zajedničkim snagama još više stvarati dodanu vrijednost Slavoniji te konkurirati i dalje izvrsnošću.”

Turistički cvijet
Turistički cvijet 2022.

Nakon što smo na stranicama HGK iščitali kriterije, kontaktirali smo mailom i samu Hrvatsku gospodarsku komoru zbog osvrta na ovogodišnju nagradu te informaciju o priznanjima Turistički cvijet iduće godine. Ubrzo nam je odgovorila direktorica Sektora za turizam u HGK, gđa Andreja Vukojević. Rekla je kako su zadovoljni ovogodišnjim odazivom te da su kriterije po fazama proveli vrlo detaljno, profesionalno i objektivno. Poziva restorane da se iduće godine na proljeće prijave u još većem broju. Navela je kako planiraju novi vizualni identitet priznanja Turistički cvijet 2023., kao i revidiranje samih kategorija. To nam se čini posebno interesantno, pratit ćemo.

Zaključno možemo reći da je Turistički cvijet 2022. donio analitički pristup rangiranju uspješnosti kvalitetnih restorana. Uz dodatno provedeno ocjenjivanje na terenu ovo je vrlo dobar način rangiranja uspješnosti poslovanja.
Još jednom napominjemo, sve restorane koji se ističu izvrsnošću u poslovanju pozivamo da se prijave i iduće godine na proljeće – čim Hrvatska gospodarska komora objavi poziv i prijavu za Turistički cvijet 2023.

fotografije: arhiva ZOI, Zinfandel’s i Crna svinja restorana, Dani hrvatskog turizma