Iako je jesen zagrlila i naše dvorište mi se ne damo – roštilj se pali kadgod za to smislimo dobar razlog. A smislimo ga često. Ovaj put nabavili smo ukusno meso koje proizvodi PIK Vrbovec, pokosili travu u vrtu i zapalili vatru. Vatru u roštilju – ne u cijelom vrtu, naravno.

Ukusno meso

Uz pakete poput vjerojatno najboljih debrecinki u Hrvatskoj, grill ćevapa, američkih burgera, pikantnih mariniranih rebara i svinjskog vrata s kostima, pripremili smo i ražnjiće od teletine (u komadu od lopatice) – sve od PIK Vrbovca.
Na roštilj smo stavili i nešto povrća, uz sezonski dodir kukuruza i kestena.

Ukusno meso

Naš maleni mobilni roštilj pokazao se uspješnim u dosadašnjim zadacima, a tako je bilo i sada.
Nedugo nakon paljenja vatre i stavljanja drvenih briketa naše meso i povrće bili su na žici. Miris se počeo širiti vrtom.

PIK Vrbovec

Taman kad smo postavili stol i odgovorili susjedima na pitanja što to tako fino miriši, meso je bilo gotovo.

Mirisna svježa peciva za burgere nabavili smo u Rougemarinovom Santoku, jednostavno jer su tamo najbolja. Nekada napravimo i svoja peciva, no chef Marin Medak to radi puno bolje od nas.

Ukusno meso

U burgere smo uz pljeskavice dodali i (kako u koji) kombinaciju slanog sira, karameliziranog luka, džema od smokve, umaka od senfa s medom i našeg domaćeg ljutog umaka od Trinidad Scorpion Yellow ljutih papričica.
Meso za burger blago je pikantno, optimalno začinjeno i njega bismo, uz izvrsne debrecinke, naveli kao optimalan brzi obrok pripremljen na grill tavi, ako već ne radite roštilj.

Ukusno meso jednako uspješno pripremamo i u kuhinji

Naša opcija ponekad je i električni roštilj, doslovno usred kuhinje – na stolu.
Debrecinke koje smo već s razlogom nahvalili, pikantne su i mogu zadovoljiti i one koji vole nešto začinjenije kobasice. Čak i kad ih pripremimo na tavi, s obzirom da su dimljene daju zaista lijep miris koji i nakon tek 5 minuta truda u kuhinji daje odličan rezultat. Nekoliko puta smo ih kuhali, a rezultat je sočna i ukusna kobasica lijepe konzinstencije – savršena za dodatak poput nekog kvalitetnog senfa. Ako možemo birati, naše omiljeno jelo s njima je makedonski specijalitet gravče na tavče, gdje na grah zapečen sa začinima, lukom i ostalim povrćem povrh narežemo komade PIK debrecinki.
Prije nekoliko dana čitali smo na našem najvećem forumu gastronomije kako su se gastro entuzijasti redom složili kako se radi o najboljim debrecinkama na našem tržištu.
Usporedo s debrecinkama, za one koji vole blaže začinjene kobasice, PIK ima jednako zanimljivu gurmansku kobasicu.

Ražnjići od teletine bili su meki i sočni. Zasluge dijelom pripisujemo blagoj marinadi u kojoj smo marinirali meso, a većim dijelom odličnom svježem mesu. Slična stvar je i s crveno sočnom svinjskom vratinom. Uživali smo u kombiniranju mesa s pečenim kukuruzom punim slatkoće i kestenima koji su bili tamni izvana, ali mirisni i svijetli iznutra. Raj.

Savršen partner roštilju bio je pinot noir koji je naglasio potencijal mesa i povrća s roštilja.
S veseljem smo se uvjerili, po tko zna koji put, kako PIK Vrbovec zadnjih godina nastavlja s visokom kvalitetom koju, uz to, konstantno diže.

Ukusno meso

Tradicija duža od 80 godina jamči sigurnost i kvalitetu mesa

Kada već spominjemo svježe meso koje smo pripremali na roštilju (teletina za ražnjiće, svinjski vrat s kostima…), zanimljivo je osvrnuti se na dugu tradiciju i uspješan proces proizvodnje mesa.

PIK Vrbovec danas surađuje s preko 100 farmi na domaćem tržištu te iz hrvatskog uzgoja u PIK godišnje dolazi čak 35.000 junadi i 350.000 svinja. Time je PIK najveći otkupljivač crvenog mesa na domaćem tržištu.
Od ukupne količine domaćeg stočnog fonda PIK otkupi preko 50% svinja i preko 40% junadi koje plasira na domaće i na izvozna tržišta.

Proces stočne proizvodnje započinje na baranjskim poljima svježom hranom od domaćeg kukuruza, pšenice, ječma i ostalih sirovina na temelju propisanih receptura, prilagođene potrebama životinja na farmama.
Nastavlja se na više od 100 farmi u Hrvatskoj pod stručnim nadzorom i najvišim standardima i nakon toga proizvodnjom u PIK-u. Na farmama se životinje označavaju ušnim markicama, a daljnji tijek proizvodnje mesa u tvornici prati LOT broj.
U svakom trenu tako možemo utvrditi podrijetlo bilo kojeg komada mesa, što je važno za sigurnost i kvalitetu – na sreću po kupca.
Kupcu je, naravno, zbog jamstva sigurnosti i kvalitete važno da zna kako nabavlja svježe meso iz domaćeg uzgoja.

Ukusno meso koje smo pripremili na roštilju bilo je iznimne svježine, što se osjetilo i po mirisu pri otvaranju paketa. U tom procesu iznimno je važna brza distribucija mesa.
U  kontroliranom hladnom lancu distribuiraju se gotovi proizvodi do krajnjeg potrošača. Potrošačima se jamči svježina i kvaliteta jer sirovina koja je jučer bila na farmi, danas je u proizvodnji, a sutra će već biti na policama dućana.

fotografije: Eat Out Zagreb