Naviknuli smo da kineski restorani starog kova u Zagrebu nude izuzetno kratku listu povrća u jelima. I tu su Zagrepčani izuzetno benevolentni, ako je suditi po tome da su se ti restorani održali desetljećima. I znamo da se veliki broj obožavatelja tradicionalnog, pa makar i kineskog tradicionalnog, s nama neće složiti. No, kako da vam kažemo… to nas neće spriječiti da napišemo ono što mislimo. Recimo, kada naručite rezance ili rižu s povrćem uglavnom vas čeka neugodno brdo kupusa, tek nekoliko tankih šnitica mrkve i pokoje zrno graška (bez kraljevne, op.a.).
Ipak, ono što izvodi kineski Tian Tan, restoran u Okićkoj na Trešnjevci, nadilazi granice šparanja sastojaka u jelima.

Da odmah stavimo jednu napomenu – kineski Tian Tan po nama je jedan od najboljih restorana tradicionalne kineske hrane u Zagrebu. Pouzdan, ugodnog interijera i uglavnom pristojne usluge. Toalet u podrumu im je, kao uostalom i kod mnogih drugih kineskih restorana u Zagrebu, blagi horor. Pitanje je li ikad obnavljan zadnjih desetljeća, toalet ima tek mrzlu vodu i prije podsjeća na neku ruralnu napuštenu vojarnu, nego na dio ugostiteljskog objekta.
Nazad u prizemlje, gdje petnaestak stolova poslužuje dvoje potencijalno zainteresiranih poslužitelja.

Naručujemo dvije juhe, kiselo-ljutu i wonton juhu s raviolima.

Kiselo-ljuta juha je klasik i ugodna je i prilično blaga. Trebala bi, izvorno, zasigurno biti štogod jače ljutine, ali znajući navike Hrvata kineski vlasnici restorana su se prilagodili pa se sada nijedno jelo nikome ne želi zamjeriti, što je siguran put u mediokritetstvo (čemu smo kao narod vrlo skloni).
Sjećamo se, s druge strane, te juhe koju smo jednom jeli u Italiji, točnije u Milanu, u jednom vrlo dobrom kineskom restoranu kojeg se sjećamo ponajviše po izvrsnim hrskavim prženim algama, jelu kojeg se u Hrvatskoj niti nakon 50 godina poslovanja niti jedan kineski restoran nije dosjetio postaviti na jelovnik. U tom restoranu smo pokušali pojesti kiselo-ljutu juhu. Bila je toliko ljuta da niti nakon 8 pokušaja nismo uspjeli. Pa smo se odlučili pojesti samo meso i povrće iz juhe. Bezuspješno. Sve je toliko obuzela zaljućenost da smo morali skočiti na iduće jelo. Istina u toj kiselo-ljutoj juhi je definitivno negdje između zagrebačkih i te milanske.

Kineski Tian Tan
Wonton juha i kiselo-ljuta juha, kineski Tian Tan restoran Zagreb, Okićka ulica

Wonton juha mekih aroma i svilenkastih raviola koji su napunjeni vrlo diskretno (da se pristojno izrazimo). Svejedno, ova juha za 3,10€ je prava stvar. Ne zaostaje puno ni kiselo-ljuta koja košta 3€. Dobra vrijednost za novac. Istine radi, uspoređujući cijene koje je ovaj restoran imao prije godinu dana, za primijetiti je da su iste juhe koštale 60 centi manje.
Ono što nas je razočaralo je jelo koje smo ovdje jeli godinama, tim više što ga zaista volimo. A sve bi bilo u redu da se u kuhinji ovog restorana nisu odlučili u jelu koje se zove “Njoki od riže s povrćem” posluživati gotovo bez glavne komponente jela. Komponente po kojoj je jelo dobilo ime: bez rižinih njoka. U našoj porciji bilo je toliko natrpanog narezanog kupusa da bi svaki uskrsni zeko zasigurno otišao sit. Međutim, činjenica da nismo zečevi kao i to da smo ovo jelo naručivali i onda kada je u njemu bilo tri puta više tankih njoka od riže nego ovaj put čini nas izuzetno nesretnima. Imamo i neke objave na mrežama koje fotografijama dokazuju očitu razliku.
Sve nekoliko rižinih njoka nalazilo se u ovoj porciji, valjda 5 komadića tanko rezane mrkve a la Julienne, moguće komadić, dva gljive i naravno – već navedeno zagušenje kupusom.
Kada smo mladom konobaru rekli kako nam je čudno da u jelu ima tako malo njoka, a naručili smo njoke, rekao je da je to tako ovdje inače, ali da će upitati u kuhinji. Ubrzo se vratio i rekao kako je to uobičajeni normativ.
Hajde, da su ti njoki bucmasti i poveći i tih 5, 6 komada bilo bi nam dovoljno. Ali radi se o vrlo tanko rezanom tijestu od riže, užitno elastičnom i u kombinaciji sa sojinim umakom prokleto ukusnog.
Ukusnom – kada bi ga bilo dovoljno. U ovom slučaju radi se tek o naznaci ukusnog. Porcija košta 7,9€, po nama ipak previše za šaku i pol kupusa iz woka.

Tie-pan Osam blaga

Drugo jelo bilo je “Osam blaga s tri vrste mesa”. Prije godinu dana koštalo je 10,60€, sada košta 12,60€. Prevedeno u bivše nam kune oko 95 kuna. Toliko o tvrdnji kako su kineski restorani povoljni.
Usporedimo to s restoranima azijske tematike koji kuhaju znatno modernije. Soi Fusion Vedrana Gulina nudi 11 glavnih jela. Redom sva jela koštaju ispod bivših 100kn (od 80 do 98kn). A radi se o slojevitim jelima poput nekoliko vrsta ramena, curryja… i da ne nabrajamo dalje.
Čak i jela u relativno nedavno otvorenom Thai Thai Zagreb restoranu koštaju od 9 do 11€. Restoranu koji je vrlo korektan, ali mogao bi biti i bolji.

Fama, dakle, o jeftinim kineskim restoranima starog kova ne stoji. Ili barem više ne stoji. Zašto onda toliko ljudi i dalje često posjećuje ove restorane, u postotku još i znatno češće nego projekt poput Soi Fusion-a, Nikolićevog TORI-ja i sličnih azijskih fuzija novog vala u Hrvatskoj? Odgovor može biti samo: navika.
I tradicija. Vrijedi reći da kineski Tian Tan u trešnjevačkoj Okićkoj ima nekoliko vrlo dobrih jela koja ga svrstavaju među najbolje restorane tradicionalne kineske hrane. Tie-pan jela poput junetine s porilukom i umakom od kamenica jedno je od najboljih jela koje smo probali u sličnim restoranima, a vrlo dobra je i patka s povrćem.

Ako su “stari” kineski restorani u nas isprva došli u modu u Zagrebu početkom devedesetih kada je ondje, u Petrinjskoj kod gđe Chen obitelj Tuđman slavila dočeke Nove godine uz direktna televizijska uključenja, možemo li reći kako je Franjo Tuđman zapravo prvi gastro influencer u Hrvatskoj?

Ispod pogledajte naš video s detaljima ove večere koju smo napustili podijeljenih osjećaja:

@eatoutzagreb Hrpa kupusa, okej… a ono po čemu je jelo dobilo ime, gdje je to? I tako je kineski restoran Tian Tan u Zagrebu (Trešnjevka) odlučio uštedjeti na trudu djelatnicima pri pripremi jela. E pa nećete. A što je najbolje, taj restoran volimo. . #zagreb #restorani #eatoutzagreb #kineskirestoran #zagrebtiktok #hrana #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Tian Tan , kineski restoran Okićka 10 Zagreb (kvart Trešnjevka)
telefon: 01 3638 130
radno vrijeme: svi dani 11:30-23

Facebook profil (u nezasluženoj mirovini): link