Dobro su poznati sastojci recepta za ukusan tartar biftek, jelo koje na prvi zvuči jednostavno. Nekima vjerojatno nije privlačno jer se spravlja od sirovog mesa, međutim upravo u tome i jest čar – u okusu odličnog mesa i naravno – u načinu pripreme i dobro poznatim začinima.
Zaista volimo putovati i doživjeti nešto novo, divlje, ali… U češkom Brnu imali smo priliku u dva, tri dana probati barem tri tartar bifteka u etabliranim restoranima i pivnicama ovog lijepog češkog grada. Priznajemo – bili smo u priličnoj nevjerici kada smo shvatili kako tamo manje-više svi restorani dotično jelo služe po istom principu, posve neuobičajenom u ostalim krajevima svijeta.

Kao što vidite na naslovnici, ali i na fotografiji ispod iz drugog restorana (Jakoby), u češkom Brnu običavaju uredno kalupom oblikovan tartar biftek poslužiti uz šnite hrskavog prženog kruha – i to neugodno masnog prženog kruha – pa onda to još podebljaju s nekoliko režnjeva sirovog češnjaka.

U ćeškom Brnu
U češkom Brnu tartar biftek običavaju služiti uz kruh pržen u dubokom ulju te s nekoliko režnjeva sirovog češnjaka

Bili smo u priličnom šoku jer smo očekivali lagano tostirani kruh, eventualno nešto maslaca i opcionalno žumanjak povrh. Kad tamo… forte prženi kruh s kojeg se, kada ga uzmete u ruku, topi ulje. I tu nije kraj – valjda 4, 5 režnjeva češnjaka ljeskalo se uz meso ili kruh (kako u kojem restoranu) i čekalo valjda da ih utrljamo u taj kruh i onda krenemo rigati vatru.
Šalu na stranu, da smo u zimskoj idili na minus temperaturama u visokom snijegu zatrpanom seocetu razumjeli bismo – moguće čak i prionuli trljanju češnjaka jer taj dan ionako nećemo sresti živu dušu.
Kada je u pitanju jedan od najvećih čeških gradova očekivali smo ipak jedan drugačiji pristup gastronomiji. Tamo je, naime, puno studenata iz raznih dijelova Češke (pa i inozemstva) pa su po cijele dane terase pivnica i restorana većma pune.
Tim nam je još manje jasno čemu ovo pretjerano bombardiranje – prvo preprženim kruhom koji tamo kao po pravilu nije dobro ocijeđen od masnoće, pa drugo tom šakom i kapom sirovog češnjaka i na koncu i začinjenim usitnjenim mesom koje je samo po sebi glavni glumac u ovoj priči.
U priči u kojoj očekuješ delikatne dodatke, a ne ovako… bešćutne.
Želimo još reći i to kako nemamo problem sa sirovim češnjakom ili češnjakom općenito, međutim u kontekstu urbanog ručka ili večere ova izvedba je zaista, u najmanju ruku, problematična.
Hrana u češkom Brnu je, inače, pristojna – ukoliko ste mesojed. Ima, budimo iskreni, i ponešto vegetarijanskih opcija – od azijskih nadalje, čak je vjerojatno bolje nego u Zagrebu po tom pitanju – ali Zagreb zaista po vege usporedbi nikome ne bi trebao biti primjer, nažalost.

Ono što također možemo usporediti su cijene. Čini nam se kako su u Brnu barem 20-30% niže, što nije malo. A mesna jela su im kvalitetna. Usluga je u najbolju ruku ispodprosječna.
Jeli smo i odličan biftek i ramstek kao i ukusnu pečenu patku, a bečke šnicle su također bile izuzetno ukusne. Kako su došle nešto manje i deblje dobili smo po dvije u porciji. Teleće bečke smo dobili uz maslacem bogati Robuchon pire.

Uostalom, pogledajte naglaske u našem videu i prosudite sami:

Pozdrav lijepom Brnu i poručujemo vam: neće vas napasti vampiri jedete li tartar biftek kako tamo to predlažu. Naš odabir ipak je bio taj preprženi masni kruh jer alternative nismo imali, a češnjak smo ipak ostavili onima koji idućih 20 dana ne misle nikoga poljubiti. Niti se ikome približiti na radijus manji od 5 metara. Neke od lokacija koje smo posjetili su: Stopkova Plzeňská Pivnice, Restaurace Jakoby, U Dřevěného vlka, restoran teatra u Brnu…

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana