Jedna od najpotentnijih istarskih vinarija, vinarija Benvenuti iz motovunskog Kaldira, ovih dana kreće s berbom.
Albert i Nikola Benvenuti bili su naši domaćini. Proveli su nas kroz najbolje pozicije njihovog vinograda i na vrhu priredili izvrstan piknik.

“To je to. Sigurni smo da će malvazija ove godine dati odlično vino!”

Nikola Benvenuti procjenjuje da će vinarija Benvenuti krenuti s berbom malvazije za tjedan dana.

vinarija Benvenuti

“To je to, sigurni smo da će malvazija ove godine dati odlično vino, kvaliteta grožđa je jako dobra. S druge strane, iako je kvaliteta terana također na vrlo visokoj razini, grožđe mora stajati još barem mjesec i pol dana, te je jako važno da u tom periodu ne bude previše kiše ili drugih vremenskih neprilika”, kaže Nikola Benvenuti.

teran

Albert Benvenuti nam objašnjava koji su ključni uvjeti u vinogradu koji im idu na ruku i sprečavaju da bilo što ugrozi kvalitetu vina: “Naše najbolje pozicije, Španjole, Fratrije, Santa Elisabetta i San Salvatore raspoređene su između 330 i 400 metara nadmorske visine. Na toj visini postoji konstantno strujanje zraka odnosno povjetarac koji struji između terasasto raspoređenih redova i pomaže osušiti vlagu što sprečava pojavu botritisa (truleži grožđa). Osim toga, vinogradi dobivaju puno sunca kroz dan, što je ključno za dobro dozrijevanje terana koji onda daje fantastična vina.”

Valja naglasiti kako je teran grožđe koje već je već kod našeg prolaska vinogradom postiglo izuzetnu boju i slatkoću, a zamislite što će tek biti za mjesec i pol. Tada će se prinos koji je već ručno smanjen dodatno smanjiti zbog laganog isušivanja bobica, no ono što finalno ostane za berbu bude izuzetno moćne koncentracije.
Ovo nas je podsjetilo na razgovor na intimnoj večeri s majstorom barola, Robertom Voerziom, koji radikalno smanjuje prinos kako bi dobio zaista ekskluzivno vino, dok mu brat nekoliko metara od njega i dalje obrađuje vinograd na tradicionalan način, bez smanjenja prinosa.
Braća Benvenuti, srećom, rade kvalitetan posao zajedno na zadovoljstvo svih uživatelja fine kapljice.

braća Benvenuti

Vinarija Benvenuti s položajima na bijeloj zemlji, zelena rezidba i naknadne ručne intervencije

Bijela zemlja i karbonatno tlo s velikim udjelom fliša odlika je viših pozicija vinograda kojima raspolaže vinarija Benvenuti. Zemlja njihovih vinograda bližih Motovunu je sličnog sastava, uz nešto viši udio gline.
Uz to, velika nadmorska visina i dobro usmjerenje vinograda uvelike pomažu braći Benvenuti postići željenu kvalitetu grožđa, ali potpunu kontrolu postižu pomno planiranim radovima u vinogradu. Jedna od najvažnijih aktivnosti u njihovom vinogradu je zelena rezidba odnosno smanjenje prinosa po čokotu vinove loze što utječe na poboljšanje kvalitete grožđa. Zelena rezidba je posebno važna kod terana čiji grozd se oblikuje tako da se uklone svi vršci i postigne okruglasti oblik što omogućava bobicama da ravnomjerno i pravilno dozriju.

Vinarija Benvenuti

Nakon zelene rezidbe, otprilike mjesec i pol dana prije berbe braća Benvenuti još jednom prolaze kroz vinograd i režu sve naknadno niknule bobice kako ne bi narušile kvalitetu grožđa za vino.
“Do same berbe te novonastale bobice ne sazriju, ali pocrne i izgledom su jednake ostatku grozda pa berači ne bi znali prepoznati i ukloniti to grožđe koje bi negativno utjecalo na kvalitetu vina” objašnjava Albert. To je takozvano martinjsko grožđe i pojavljuje se na zapercima. Primjerak možete vidjeti na našoj fotografiji ispod.

vinarija Benvenuti

Osim malvazije i terana koji čine 90% nasada, u vinogradima Benvenutijevih posađeni su još tempranillo, nebbiolo i merlot od kojih se s teranom radi kupaža pod nazivom Caldierosso, zatim ulovina, autohtona istarska sorta koja je zasađena u maloj količini između trsova malvazije te muškat koji raste na najvišoj poziciji, u vinogradu San Salvatore i od kojeg se proizvode njihova poznata, nagrađivana slatka vinaCorona Grande i Muškat San Salvatore.

Piknik na 400 metara, na vrhu položaja San Salvatore

Početak berbe i nadolazećih napornih radova u vinogradu obilježili smo piknikom na samom vrhu San Salvatore.
Ovo je, kako kažu, prvi event koji se tamo održava. Doslovno dan ranije su tamo pokosili travu i izravnali tlo. Divno je to mjesto u hladovini na 400 metara nadmorske visine pod kojim puca pogled na Motovun. Motovun se, usporedbe radi, nalazi na nekih 250 metara nadmorske visine.

E sad, ako su Benvenutijevi htjeli da vidimo koliko teško je vinarima u podne u vinogradu, uspjeli su. Uspon pješačenjem po jakom podnevnom suncu nije lagan. Možemo samo zamisliti kako bi bilo da smo satima radili u vinogradu. Iako, kako kažu braća Benvenuti, radi se od ranog jutra do nekih 11 sati prijepodne i nastavlja se idućih dana.
Šalu na stranu, jest bilo vruće, ali i jako zanimljivo – a ono što je slijedilo bilo je pravi melem. Niz odlično ohlađenih Benvenutijevih etiketa uz vrlo dobar roštilj pripremljen na licu mjesta. Uz mini ekskluzivu – domaće kobasice obitelji Benvenuti.

Predstavljanje motovunskih vinara – Motovun Wine Experience

Već po naslovu ovog vinskog događaja održanog u vrtu motovunskih zidina vidite kako su organizatori u Turističkoj zajednici Općine Motovun okrenuti i stranim gostima. Noćno druženje uz odlične motovunske vinarije – Benvenuti, Bertoša, Fakin, Novak, Roxanich, Tomaz i Valenta i uz predivnu atmosferu i organizaciju na kojoj im čestitamo. Pohvaljujemo i odličnu glazbu uživo Tedija Grubice uz pratnju Marka Ritoše na klavijaturama.

Motovun

Večer u kojoj smo se opet oduševili, osim s nekoliko vina koje nudi vinarija Benvenuti, novim teranom Barbarossa Superior 2017 vinarije Tomaz i teranom Il Primo vinarije Fakin. Uz poznate izvanserijske malvazije spomenimo i jednu odležanu, onu vinarije Novak, koja nam se učinila jako zanimljivom u priličnom mraku (za idući event preporučujemo po jedno bijelo svjetlo uz svaki štand).

Kad spominjemo Fakina, nemalo nas je iznenadila visoka razina koju donosi njegova obližnja konoba Fakin u kojoj smo večerali tik pred odlazak na Wine Experience.
Odličan posao odradio je chef konzultant Zdravko Tomšić (prijašnji chef Vinodola i prijašnji, ali i sadašnji chef restorana Draga di Lovrana).

Konoba Fakin Motovun

O ovoj konobi u kojoj smo jeli tartar biftek, rimske njoke, kapesante itd. ipak jednom drugom prilikom – zaslužuje to. Puna terasa i pogled uz zalazak sunca itekako joj govori u prilog.

Motovun je grad izvrsnih vinara i, vidimo, odličnog potencijala kojega i provode u djelo u lokalnoj zajednici. Na nas je ostavio snažan dojam – po tko zna koji put.

Motovun

fotografije: Eat Out Zagreb, Vinart