U srijedu navečer u Velikoj Gorici su dodijeljene nagrade “Ruža Zagrebačke županije”. Dodjela ove godišnje nagrade istaknutim akterima u turizmu Zagrebačke županije, prva je po redu. Organizira je Turistička zajednica Zagrebačke županije na čelu s direktoricom Ivanom Alilović.

Dodijeljene nagrade Ruža Zagrebačke
direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović

Gospođa Ivana Alilović izuzetno je proaktivna u ulozi direktorice Turističke zajednice Zagrebačke županije i vjerojatno je, barem po našem iskustvu, jedna od najinventivnijih direktorica turističkih zajednica u Hrvatskoj. To se najbolje očitava po nizu uistinu izvrsnih aktivnosti koje provodi u cilju postizanja što veće razine izvrsnosti dionika u Zagrebačkoj županiji.
U tom smjeru ide i izjava ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac: “Ruža Zagrebačke županije izvrstan je primjer kako turističke zajednice mogu poticati uspješne priče koje doprinose razvoju lokalnog turističkog gospodarstva u Hrvatskoj. Pozdravljam inicijativu direktorice Alilović i upućujem čestitke svim dobitnicima nagrada”.

Kada smo, prije nekoliko tjedana, najavili otvaranje prijave za ovu nagradu u šest kategorija, počeli su nam se javljati ugostiteljski objekti i pojedinci s brojnim upitima. Iskreno, tada nismo znali da će biti dodijeljene nagrade “Ruža Zagrebačke županije” u ruke čak 17 dobitnika. Kako smo ove srijede i osobno bili na dodjeli nagrada, možemo ustvrditi da su došle u prave ruke. Zagrebačka županija izuzetno je velika površinom, a još značajnija sadržajem i kvalitetom ponude. Niz izvrsnih restorana, hotela, OPG-ova i inovativnih programa ovog područja čine turizam ove županije izuzetno sadržajnim i kvalitetnim. Srećom, Turistička zajednica Zagrebačke županije to prepoznaje i potiče daljni napredak i razvoj ovog odličnog potencijala.

Dodiljene nagrade Ruža Zagrebačke županije
Dodijeljene nagrade “Ruža Zagrebačke županije”- dobitnici prve godišnje nagrade

U kategoriji eno-gastro turizam dobitnici su Udruga Samoborska češnjovka, koja je u 2022. osigurala da taj gastronomski specijalitet bude zaštićen i Uredbom Europske komisije, te slastičarnica „Jagode i čokolada“, koju prati imidž jedne od najboljih slastičarnica u Zagrebačkoj županiji.
Kategorija održivi turizam nagrade dodjeljuje Vinariji Korak i Bernardu Koraku, zbog čije se kuhinje mnogi redovito vraćaju na plešivičko gorje te Posavskom kukuruznom labirintu „Hrvatica“, atrakcija koja ima na interaktivan način priliku promovirati neotkriveni segment njihova kraja.
Za najinovativnije proizvode i usluge nagrade su dobili Turistička zajednica Grada Jastrebarskog i projekt Avanturopolje OPG-a „Grgar“. U kategoriji društveno odgovornog poduzetništva nagrade su osvojili inovativni Hrvatski kišobran i Međunarodna zračna luka Zagreb „Franjo Tuđman“, dok za smještajne objekte nagrade dobivaju Kamp Zagreb i Hotel Royal Airport. U kategoriji namijenjenoj za djelatnike iz uslužnih i ostalih djelatnosti povezanih s turizmom nagradu dobivaju Zlatko Jančić i Ljiljana Stanko.

Posebne nagrade za istaknute pojedince osvojili su Goran Hanžek (Vinarija „Litterarii“), Stipo Duvnjak (KUD Novo Čiče), Nenad Čunčić (Turopoljska pivnica), Ivana Puhelek i Tihomir Jagunić (Hotel Princess). Doris Pinčić dodijeljeno je posebno priznanje za doprinos turizmu koje je osvojila sa svojim autorskim projektom „Doživi domaće“.

Dodjela nagrada Ruža Zagrebačke županije, iako tek prva po redu, jedna je od najbolje organiziranih u Hrvatskoj. Za odličnu organizaciju osim (neupitno) turističke zajednice Zagrebačke županije, odgovorno je i osoblje hotela i restorana Chop Old House u Velikoj Gorici u kojem se održala dodjela ovih nagrada. Novi je to i još nedovoljno istraženi dragulj visoke bistronomije. Ovaj ambiciozni projekt značajno podiže razinu ugostiteljske ponude kako Velike Gorice, tako i cijele Zagrebačke županije.

U zahtjevnoj varijanti svečanosti dodjele nagrada osoblje restorana Chop vrlo je profesionalno i ekspresno poslužilo tri izvrsno pripremljena slijeda hrane. Za toplo predjelo poslužili su domaće ručno rađene nježne raviole punjene špinatom i ricotta sirom u umaku od lješnjaka. Povrh su i kockice marinirane cikle i crumble lješnjaka. Uz jela su poslužena vina dobitnika ovogodišnjih nagrada: uz toplo predjelo poslužen je karakterni Litterarii Chardonnay 2020. Nakon toga je slijedilo glavno jelo, sporo pečena teletina na pireu bijele tikvice i uz grilani pastrnjak i džem od luka. Izvrsna pratnja bio je osebujni Korak Pinot crni Križevac i Cimburščak 2019. Uz zanimljivi desert – prhko tijesto pod kremom vanilije i limuna te pokrovom karamelizirane bijele čokolade – smjelo su odabrali pratnju jednog od najboljih vina tog kraja – Puhelek Purek Sauvignon 2022. koje je upravo izašlo na tržište.

Još jedno nama jako drago iznenađenje večeri bila nam je informacija kako će za glazbeni dio programa biti zadužena jedna od naših najboljih mladih pjevačica Zsa Zsa. Ovaj glazbeni izbor bio je pun pogodak, predivan nastup simpatične pjevačice fantastičnog glasa.

Dodijeljene nagrade Ruža Zagrebačke županije
Zsa Zsa – dodjela nagrada Ruža Zagrebačke županije

Dodijeljene nagrade “Ruža Zagrebačke županije” veliki su podstrek za budući rad nagrađenih, ali i poticaj svima s područja Zagrebačke županije kako bi i sami idućih godina digli ova priznanja u svojim rukama u zrak. U tom smjeru išle su i riječi ostalih visokih uzvanika dodjele nagrada.

Ivana Alilović i Monika Udovičić
direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović i zamjenica ministrice turizma i sporta Monika Udovičić

Dodiljene nagrade “Ruže Zagrebačke županije” svojim prisustvom, govorima i uručivanjem nagrada uveličali su, uz direktoricu Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivanu Alilović i zamjenicu ministrice turizma i sporta Moniku Udovičić i brojni uzvanici, među kojima i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović te mnogobrojni predstavnici iz Zagrebačke županije i šire.

Čestitamo svim dobitnicima na nagradama, kao i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije na odličnoj organizaciji prve po redu nagrade Ruža Zagrebačke županije.

fotografije: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana), TZ Zagrebačke županije