Mi kažemo Craft – vi kažete: Pivo. Mi kažemo Craft pekara – vi kažete: Što? Gdje?
Craft kao riječ podrazumijeva neku vještinu, u ovom slučaju pekarsku.

Ove srijede bili smo u nabavci voća i povrća u našem lokalnom Lidlu na Donjim Sveticama u Zagrebu. Kako se pekara nalazi na početku, a namjerili smo se uzeti i heljdin kruh s orasima, vidjeli smo natpis Lidlova domaća Craft pekara.

Što nudi Domaća Craft pekara?

U njoj, kako možete vidjeti na linku, pet je novih kruhova lansiranih baš taj dan kada smo bili tamo. Čini se kao dobra tema, idemo provjeriti novu ponudu – uzet ćemo svih pet kruhova i testirati ih na doručku sutradan.
Da, tek sutradan, što će biti ultimativni test svježine kruha.
Idući dan je ionako bio neradni, tako da je uzimanje kruha dan ranije imalo smisla.

Zaista imamo sreće s našom lokalnom trgovinom, jer su nam ljubazne djelatnice u pekari rekle da će dva kruha kojih taj tren nije bilo na polici biti pečeni za desetak minuta. Obavili smo kupnju povrća, vratili se nazad i čekao nas je vrući kruh.

Craft pekara


Evo koje kruhove trenutno po vrlo povoljnim cijenama (od 3,99 do 6,99 kn) možete nabaviti u Lidlu: težački kukuruzni kruh, craft kruh, okrugla pogača, kruh s proklijalim lanom te domaći seljački kruh.
Svaki kruh odnedavno pakiran je zasebno u vrećice kako bi se osigurala maksimalna razina čistoće i sigurnosti kupaca.

Naš doručak i šaroliki žiri

S obzirom da se na našoj terasi na ranču konačno možemo okupljati i obiteljski, pozvali smo mlađe i starije članove iste kako bi nam pomogli u testiranju.
Sunce se prpošno probijalo na terasu, što nam je odgovaralo. Srećom, iznad nas vrlo pristojan hlad pravi nam vinova loza.

Istina je kako su sudionici bili pozvani na vulgaris doručak i nisu niti znali da testiraju taj kruh, jer ih je dočekao već postavljen stol uz narezane šnite nekoliko vrsta kruha, povrća i voća, pršuta i pivske salame, domaćeg džema i meda. Naravno, sve uz vrući biljni čaj i juice.

Craft pekara

Ono što je zanimljivo je kako je žiri bio sastavljen od nekoliko generacija. Najmlađa članica ima dvadeset godina, nešto stariji od nje – dvoje, među kojima i autor članka – u rasponu od 40 do 47 godina te dama od 70 godina.

Je li Craft pekara opravdala pozitivna očekivanja?

Kad pišemo o pozitivnim očekivanjima, imala ga je jedna osoba za stolom koja je znala za plan (uz ostale članove tima koji to jutro nisu bili prisutni na testu).

Za kvalitetan kruh potrebno je vrijeme. Prilikom proizvodnje kruha na tradicionalan način, biraju se najkvalitetniji sastojci, a tijestu se između svake faze obrade ostavlja dovoljno vremena kako bi se osiguralo da se brašno poveže.
Usporenim načinom proizvodnje voda polako dopire do svih čestica brašna. Vlakna i škrob na taj način pravilno će nabubriti i spravljen je kruh koji će naš organizam puno lakše probaviti. Kroz dulje vrijeme odmaranja tijesta razvije se više arome pa je i kruh sočniji i ukusniji.

I zaista, kruhovi koje smo jeli za doručak dali su našim namazima od sira, vrhnja i vlasca – kao i kombinaciji jaja na oko i avokada zaokruženost. I to dan nakon što su kupljeni, podsjećamo!

Lidl pekara
Pršut Lidl

Doznali smo kako Lidl u ovoj priči surađuje s domaćim dobavljačem, STIL pekarnom.
Za proizvodnju kruha s uporenom fermentacijom potrebno je, osim strpljenja i više vremena, imati i znanje i vještinu. U tom smislu riječ Craft je vrlo pogođena. Ovi kruhovi zaista imaju svježinu na koju se može osloniti danima, čak i dok pišemo ovaj članak i usput grickamo uzorke – 10 sati nakon doručka.

Koje favorite je donijela Domaća Craft pekara?

Kako kome. I kako uz koju hranu. Autoru članka favorit je domaći seljački kruh proizveden na spori način, uz malo miješanja tijesta i s tek četiri sastojka: brašnom, kvasacem, soli i vodom.

S druge strane, težački kukuruzni kruh s hrskavom koricom odličan je uz domaći džem ili med, ali i uz nareske. On se najviše svidio našoj najzrelijoj članici žirija.

Namazi Lidl

Najmlađa je, pak, pri grickanju kruha s proklijalim lanom uzviknula: Uh, kako je dobar ovaj kruh!

Težački kruh


Ok, to je bio znak da im se kaže da im se (do tada) zatajilo da su zapravo žiri i da je zato pred njima više vrsta kruha.

Kruh

Craft kruh zaista je zanimljiv, bogatog punog okusa, od parenog raženog brašna, sladni ekstrakt pšenice i ječma i uz sjemenke suncokreta.
Pokazao se kao odličan par uz domaći džem koji sami proizvodimo od marelice iz našeg vrta, ali i uz bagremov med.

Craft kruh
Craft pekara

Okruglu pogaču smo ostavili za ručak te ju sparili uz pržene pileće jetrice sa srcima, vrhnjem i ajvarom. No, ručak je jedna druga tema.
Preostali kruh gosti su nakon doručka vrlo rado ponijeli doma, što dovoljno govori jesu li bili zadovoljni.

Od djelatnica smo saznali kako Lidl namjerava proširiti ponudu craft kruhova, što nam je drago čuti. Ono što je zaista dobro je da vrlo često izbacuju vrući kruh na police, čemu smo gotovo svaki put svjedoci i osobno. Očito je i da kupci prepoznaju trud, s obzirom da nismo bili jedini interesenti za craft kruhove taj prvi dan njihove prodaje.

fotografije: Eat Out Zagreb