Spominjao ju je nedavno jedan od naših profinjenijih noseva, Saša Špiranec, kao izvrstan primjer uloženog i dobivenog, s obzirom da se radi o odličnom vinu za nekih 35 do 40 kuna (kako gdje).
Osim ove graševine koja nosi naziv Liska po najvišem vrhu Vukovarsko – srijemske županije i nalazi se iznad Iloka, Ivan Buhač ima i onu ‘običnu’ graševinu koja košta još desetak kuna manje, a puno ljudi ju preferira kao vrlo dobro ‘svakodnevno’ vino super cijene.

Ponijeli smo Lisku na salsa koncert na otvorenom

Bio je prije neki dan jako dobar salsa koncert internacionalnog (iako većim dijelom našeg) sastava FiloSofía na otvorenom, na jezeru Bundek. Kako se nismo htjeli osloniti na ograničenu ponudu pića omanje drvene kućice u blizini, ponijeli smo u našoj rashladnoj torbi ovu graševinu Liska i jedan, ispostavilo se, također odličan rosé – ali o njemu jednom drugom zgodom.
Lagano je padao mrak, skupljala se publika, svjetla pozornice su se upalila… a mi smo krenuli točiti Lisku. Bila je jako dobro ohlađena, rekli bismo čak i pothlađena, ali sve se ispravilo za nekoliko minuta na vanjskoj temperaturi (što samo govori u prilog da naša prijenosna mini rashladna torba radi izuzetno).

Eat Out Zagreb

S obzirom na uvjete imali smo i prigodne čaše, ali bile su tanke stijenke pa su generalno ostavile prilično dobar dojam. A Liska… ona je tako divno zamirisala – to nam je bio omanji (srećom pozitivan) šok, bez obzira što smo probali i gore spomenutu pristojnu graševinu vulgaris od Buhača i znali da bi ova trebala biti barem stepenicu, dvije iznad.
I bila je, tako zelenkastožuta, mirisom po voću, jabukama i lagano po cvijeću. Nježno, fino, hladno… pitko i lagano se pije. A još uz zvuke odličnih glazbenika…

Liska bi odlično pratila neku finu ribu, recimo trlju od kamena, kao i ostale… ali i uz meso, pogotovo crveno.

Eat Out Zagreb

Noć je proticala, a mi smo uživali u vinu koje sigurno vrijedi više nego mu to govori cijena. U tom smislu smatramo ga izuzetnom kupnjom.
U tom trenu oboje smo odlučili: Album ovih glazbenika kupujemo čim izađe na tržište, ovo želimo slušati u autu! I u tom trenu pjevačica je rekla kako će to biti ujesen.
Sjetit ćemo se tih dana i Liske.