Roberto Voerzio, živuća talijanska vinska legenda svjetske razine, prije nekoliko dana je u bistrou Apetit Marina Rendića predstavio vina koja otprije nekoliko tjedana konačno možemo kupiti i u Hrvatskoj.
Naš najveći zastupnik najboljih svjetskih vina Acrobat Dine Kušena i njegove vinoteke Svijet vina (Prisavlje 2 i Vlaška 25, Zagreb) odnedavno na svojim policama (kao i u online prodaji) nude ova fantastična vina.

Tu večer u bistrou Apetit by Marin Rendić spojila se magična kombinacija: u vrlo intimnom okruženju tek desetak ljudi imali smo čast probati cijelu paletu ovih vrhunskih vina koje je predstavio Roberto Voerzio osobno, uz jednako vrhunski kulinarski udio jednog od najboljih chefova u Hrvatskoj – Marina Rendića.

Baš sve je tu večer bilo na iznimno visokoj razini: elegantni interijer bistroa s karakterom, servis koji je ovdje također u skladu sa šarmom odlično vođenog bistroa, ali i jela koja su divno pratila prezentaciju ovih snažnih vina.

Čarobne kombinacije vina i hrane

Bila je to večer vrhunskog eno-gastro spektakla u kojem su se miješali savršeni okusi i doživljaji začinjeni pričama o nastanku i proizvodnji ove čuvene vinarije. Barbera d’Alba Il Cerreto, Barolo Cerequio, Barolo Fossati samo su neka od legendarnih barola Roberta Voerzia koja su se izvrsno sjedinila s fantastičnim jelima chefa Rendića, u kojima su se izmjenjivali juneći obrazi, ribeye steak odležan 45 dana, te file jelena. Vrhunac večeri svakako je bio dolazak na stol spektakularnog Barolo Riserva 10 Anni Fossati Case Nere iz 2008. godine, a večera u Bistro Apetitu by Marin Rendić poslužila je i kao izvrsna prigoda za prvo predstavljanje novog Robertovog vina, Barolo del Comune di La Morra.

Općepoznato je da snažna crvena vina obožavaju i bogate okuse crvenog mesa. Chef Marin Rendić u čijem kuhanju smo imali prilike uživati nekoliko puta u životu niti ovaj put nije podbacio. Dapače, u suradnji sa svojim odličnim timom je složio večeru u slijedovima koja je bila pravi kompliment izvanrednim vinima koja smo kušali. Sporo kuhani juneći obrazi bili su ukomponirani u bogati umak i uz uvodna jela (poput slanih macaronsa punjenih paštetom guščje jetrte) bili su pravi nastavak ove divne večeri.
Jelo koje je slijedilo – ribeye steak odležan 45 dana – bio je jedan od najboljih koje smo jeli zadnjih godina, pripremljen perfektno medium rare. File jelena je bio jednako uspješan – chef Rendić i njegov tim su tu večer učinili zbilja fantastičnom. A što im je drugo i preostalo nego biti fantastični – kada su uz jela imali jedna od najboljih crvenih vina na svijetu?

Lista 7 vina koja smo kušali bila su, konkretno, redom ova: Lange Nebbiolo Disanfrancesco 2017, Barbela Il Cerreto 2017, Barolo del comune di La Morra 2016, Barolo Cerequio 2014, Barolo Fossati 2015, Barolo Fossati Case Nere Riserva 10 Anni 2008 te Barbera Pozzo dell’Annunziata 2015.

Roberto Voerzio – priča o najboljem vinu koja nije došla preko noći

Roberto Voerzio svoju je kompaniju pokrenuo tek 1986. godine sa sjedištem u La Morri sa svega nekoliko hektara i s ciljem proizvesti najbolji barolo u regiji. Danas je jedna od živućih legenda Barola, te vlasnik 20 hektara vinograda na području La Morre.

Njegovo vinogradarstvo karakteriziraju nasadi visoke gustoće i izuzetno niski prinosi. Tehnike koje pažljivo primjenjuje u vinogradima obrezivanja, zelene berbe i prorjeđivanja grozda ostavljaju voće zrelijim i koncentriranijim u okusima i šećerima, održavajući uravnoteženu kiselost. Vinogradi Voerzia nalaze se u najljepšim područjima Barola: La Serra, Brunate, Cerequio, Sarmassa, Rocche del´Annunziata i Fossati, s laskavim vinogradima Dolcetto, Barbera i Nebbiolo, svi u općini La Morra. Uzgaja se ukupno 20 hektara, i to sve organski.

Roberto Voerzio
Roberto Voerzio

U vinskom svijetu smatra se klasikom „modernista“, s kratkom fermentacijom, ne većom od mjesec dana. Uz pomoć svog sina Davide-a u podrumu se vina odležavaju u francuskom hrastu barrique i talijanskom botti, Barolo najmanje 2 godine. Nakon osam mjeseci u inoksu provodi minimalno osam mjeseci u boci prije nego što same boce uopće dođu na tržište. Po iznimnim kriterijima Roberta Voerzia to nije dovoljno pa on tvrdi kako njegova vina trebaju barem pet do šest godina stajati u boci,  prije nego što se otvore i uživaju, a najbolje smatra dvadeset do dvadesetpet godina nakon berbe. S obzirom na vinsku jezgra zrelog voća i besprijekorne ravnoteže, oni mogu stariti i stare desetljećima ako se uredno odležavaju u podrumu. Mnoga Voerzijeva barolo cru vina se isključivo  buteljiraju u ta svrhe u magnume.

Roberto Voerzio
La Morra


Bilo je i mnogih berbi kada je Voerzio odlučio ne puštati vina iz određenih vinograda, jer kvaliteta nije zadovoljila njegove zahtjevne standarde.
Također, Roberto Voerzio je na večeri objašnjavao koliko pažnje posvećuju zaštiti vinograda, s obzirom da gotovo svake godine dožive nekoliko velikih vremenskih nepogoda. U tu svrhu šire mreže za vrijeme perioda koji su najkritičniji te ih nakon toga opet skupljaju. Tako njihovo grožđe ostaje gotovo netaknuto.

Roberto Voerzio

Voerzijev perfekcionistički pristup vinogradima, u kombinaciji s njegovom neumoljivom kvalitetom proizvodnje i angažmanom u održivim praksama, čine njegova vina legendarnim, a za njih se uveliko smatra da predstavljaju vrhunski izražaj u toj kategoriji.

Veliko je zadovoljstvo imati ovakva vina i u Hrvatskoj. Bogata paleta buteljki i magnuma je, provjerili smo, već u vinoteci Svijet vina.

Dino Kušen, Roberto Voerzio, Jasmina Kapetanović, Marin Rendić
Roberto
Roberto Voerzio

fotografije: Eat Out Zagreb, Roberto Voerzio Winery, Acrobat