Ugostiteljski objekti, općenito HORECA sektor, predmet su našeg užeg interesa. Nekoliko dana pratili smo situaciju i odlučili da, s obzirom na ozbiljnost stanja vezanog uz koronavirus, moramo pisati članke o tome. Iako bi možda bilo lakše praviti se da to ne postoji i u šarenim nijansama nizati recepte za jednostavna jela za početnike, kako to radi većina gastro portala u Hrvatskoj.

Kakvo je trenutno stanje?

Iako se isprva činilo kako situacija nije alarmantna, zadnji dani ukazuju upravo na suprotno.

Istarska županija ovu je zabranu već donijela
i provođenje je krenulo od nedjelje – jučer.


Idući dani, pak, donijet će odgovor u kojem smjeru se kreće intenzitet širenja koronavirusa u našoj regiji i (još bitnije) u našoj zemlji.
Situacija prošlih dana koju smo zatekli u gradu Zagrebu (centar i dio Maksimira) su poluprazni do prazni restorani i prilično puni kafići. S obzirom na lijepo vrijeme, terase su posebno bile popunjene (zadnja provjera u subotu predvečer na uglu Bukovačke i Petrove ulice). Grupna okupljanja na omanjim terasama i razne anti-virus partyje nikako ne smatramo dobrom praksom s obzirom na potencijalno širenje virusa.

Jučer smo također napisali i članak o tome da nemali broj restorana u Zagrebu samoinicijativno kreće u privremeno zatvaranje: link ovdje.

Ova tema je izrazito delikatna, teška i trebalo nam je nekoliko dana da u timu usuglasimo mišljenje o tome. Jesmo li ga usuglasili? Ne potpuno.
Čije mišljenje i odluke smatramo da treba slušati i držati ih se? One epidemiologa, stručnjaka koji se također u praksi još nisu našli s ovakvim problemom. Ali zasigurno znaju više od svih nas i stručnjaci su. Savjete i odluke koje donose krizni stožeri i stožeri civilne zaštite se trebaju i (u konačnici) moraju poštovati.

Grad Zagreb kreće sa strogim ograničenjima

Ukoliko odluku Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, koju je isti donio na sastanku u nedjelju, potvrdi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske te Krizni stožer Ministarsva zdravstva, odluka stupa na snagu isti tren i traje do opoziva.

U njoj Stožer civilne zaštite Grada Zagreba traži privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge proizvodnje i dostave hrane i rada pučkih kuhinja.
Također se zahtjeva i privremeno ograničavanje rada trgovina s prehrambenim proizvodima do 20h, ali i obustava rada trgovačkih centara (uz izuzetak trgovina s prehrambenim proizvodima unutar centara).

Cijelu odluku pročitajte ispod.

Ugostiteljski objekti

Ugostiteljski objekti u Zagrebu pripremaju prilagodbu na dostave

Ova teška situacija koja izuzetno pogađa sve ugostiteljske objekte dovodi do situacije kada će ili privremeno zatvoriti ili se posvetiti se daljnjem radu (ako/dok ne stupi na snagu Odluka) i dijelom dostavi ili pak posvetiti se jedino dostavi uz privremeni prekid rada posluživanja hrane u lokalu.

Mnogi restorani, kako smo naveli u članku iz linka iznad, doslovno preko noći pripremaju se ili su se već pripremili za uspostavu što boljeg sustava dostave. Većina od njih situaciji je prilagodila i cijene jela.

Predstoji nam izuzetno delikatno vrijeme u kojemu bi bilo dobro da se pokaže neka vrsta zajedništva – bez zlih jezika.
Nadamo se i tome da će ovo teško vrijeme potrajati što kraće, jer ovdje se primarno radi o zdravlju svih nas, a onda i o radnim mjestima ljudi koji žive od ovog posla.

Za kraj kao poticaj stavljamo pjesmu autorice, pjevačice i glumice Maje Posavec: Budi jak!

fotografija: društvene mreže