Nama osobito drag humanitarni sajam koji jednom godišnje organizira Međunarodni klub žena Zagreb (IWCZ) 3.12. održan je na Zagrebačkom velesajmu. Održava se uglavnom svake prve adventske nedjelje, što je i ovaj put bio slučaj.
Dakle, od 11 do 16 sati svi željni dobrog provoda, zanimljive hrane i pića, ali i glazbe iz cijelog svijeta, na velesajmu su uživali u vrlo sadržajnom programu.

I ono najvažnije, uz informaciju da je sajam vrlo uspješno organiziran: sav prihod od prodaje hrane, pića, suvenira i ostalih predmeta koji su se prodavali, išao je u prave ruke – Savez društva multiple skleroze Hrvatska.

Međunarodni klub žena Zagreb sastavljen je od humanitarki i filantropkinja koje iz godine u godinu dokazuju kako zajedništvo i pomaganje odjekuju znatno glasnije od nerazumijevanja i netrpeljivosti.
Teško je reći točno, jer nažalost nismo brojali, ali nekih tridesetak zemalja ponudilo je svoje proizvode koje je zagrebačka publika vrlo rado kupila i tako pomogla ovu vrijednu akciju.
Cijene hrane, suvenira i ostalih izložaka bile su zaista prihvatljive. Hrana je primjerice koštala mahom od 1 do 6 eura.

A našlo se tu svega – od australskih gurmanskih kokica i keksića preko arapskih i azijskih jela – posebno su se iskazali štandovi Republike Koreje, Kine i Španjolske, ali i onaj sa specijalitetima nekoliko arapskih zemalja. Izlagali su i Irak i Iran, Belgija je nudila vafle i punjena peciva, Nizozemska keksiće i još nekoliko proizvoda, dok je Češka uz svjestski poznato pivo iz Plzena nudila i kobase uz kupus. Kad smo kod tog štanda češki veleposlanik, Njegova Ekselencija Milan Hovorka, te veleposlanik Republike Koreje, Njegova Ekselencija Hong Sungwook veselo su zajedno pjevušili neku češku pjesmu uz violinu, gitaru i kontrabas. Zarazno simpatični zabavljač g. Hovorka prenio je na sve pozitivnu energiju i taj tren je zaista lijepo biti u blizini.

Humanitarni sajam
Humanitarni sajam : češki i korejski veleposlanici u srdačnom druženju uz pjesmu na IWCZ sajmu 3.12.2023.

A kako bi nam bilo ugodno pobrinuo se i štand brazilskog veleposlanstva, gdje je mladi poslužitelj pripremao poznati klasik, koktel Caipirinha, koji se radi od njihovog snažnog likera Cachaça.
Probali smo nešto kasnije i čaj na marokanskom štandu, piletinu satay na malezijskom, kao i hrskavu glaziranu piletinu na korejskom štandu.
Za desert smo gricnuli churrose koje smo jeli i na nekima od naših španjolskih putovanja – recimo u Madridu ili Malagi. Nepravedno bi bilo ne spomenuti i odličan kineski ples zmaja koji je na pozornici izveo dvojac kineskih umjetnika.

Humanitarni sajam pokazao je kako i u ovo prilično neosjetljivo doba osjećaj za druge i ljudskost nisu zamrla. Te da su snažniji od bilo kakvih političkih igrica i nesnošljivosti.
Zaista je dobro činiti dobro, dobro je pomagati onima koji tu pomoć zaista trebaju.
Simpatična organizacija Međunarodnog kluba žena Zagreb uz pomoć niza veleposlanstava, udruga i sponzora još jednom je pokazala veliko srce. Organizirali su i tombolu kojom su prikupili dodatna sredstva. Naravno da smo kupili nekoliko listića pa smo tako uz jela i pića, čak i uz nekoliko suvenira i kozmetičkih proizvoda, lijepo zaokružili dan.

Dio atmosfere pogledajte u našem videu ispod:

fotografije i video: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana)