Mardešić, moderna i međunarodno uspješna hrvatska tvornica sa stoljetnom tradicijom prerade ribe, okupila je jučer u lijepom ambijentu zagrebačkog restorana Barbieri’s brojne ljubitelje vrhunske hrane, novinare, foodie te poznate Zagrepčane.

Nova ambalaža

Osim što je zadržala nasljeđe prerade ribe s početka 20. stoljeća na Dugom Otoku, dokazano kvalitetnom mjestu za izlov srdela, Mardešić riba dobila je novi i (priznajemo) lijepi vizualni identitet. Identitet koji je, po nama, spoj tradicionalnog i modernog. Prevladava tamnoplava boja, s bijelim slovima branda uokvirenim snažnom crvenom bojom.

Mardešić jadranska srdela

Predstavljena je nova ambalaža nekoliko verzija konzervirane jadranske srdele: one u suncokretovom ulju, zatim u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem, iza toga one u marinadi od limuna (bez ulja), jadranske srdele s povrćem u umaku od rajčice (bez glutena) te jadranske srdele u bio ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

Poznato je, srdela je izuzetno bogata Omega 3 masnim kiselinama koje su blagotvorne po naše zdravlje. Mardešićeva riba pravi je izvor proteina, a ne bi bilo loše ribu uvrstiti barem dvaput tjedno u jelovnik. Bogata je također i vitaminom B, koji je potreban za pravilan rad živčanog sustava.

Maštovita jela sa srdelom chefa restorana Barbieri’s

Maštoviti chef Barbieri’sa Mario Bobanović priredio je nekoliko jela, sva redom od srdela, koja su dokazala kako bismo konzerviranu srdelu zapravo mogli kvalitetno iskoristiti, osim na klasičan način – tzv. “Otvori i pojedi” način.
Chef Bobanović pripremio je simpatični jelovnik s kojim smo bili zadovoljni. Primijetili smo kako su neki oko nas na početku skeptični kako će se srdela uklopiti u neka kuhana jela, quiche, tempuru, sashimi – sve od srdela…

Mardešić jadranska srdela


Moramo priznati da smo do sad već imali izlete u pripremanje raznih umaka, tjestenina i sličnih jela u kojima smo kombinirali srdele (ne samo svježe, nego i konzervirane) s kaparima, šalšom, maslinovim uljem i imali smo prilično uspjeha u pripremi tih brzih jela.
Uspjeh chefa Bobanovića s Mardešić srdelama bio je, naravno, daleko veći od našeg.

Od ukusne guste juhe (umiksano meso srdela, između ostalog) koju je naš glavni urednik silno pokušavao koristiti kao umak s tempurom i uz košarice s ribom i povrćem, preko kremaste paštete od srdela s mediteranskim biljem, odličnog i nježnog spoja kreme od avokada i sashimija od srdele…
Kako se redao niz jela, tako su se svi oko nas složili kako je sve pripremljeno od Mardešićevih srdela ustvari jako fino i uspjelo.

Također tu je i već spomenuta odlična tempura kombinirana od povrća i srdela, ali i carbonara od srdela s crnom tjesteninom. E, ta tjestenina je izrađena majstorski (komplimenti chefu – ovu tjesteninu bismo vrlo rado jeli i inače kao predjelo ili glavno jelo), zatim quiche od povrća i srdela… bilo je tu desetak zbilja redom uspješnih jela.
Za kraj smo se zasladili malenim košaricama tiramisua i lemon tarta. Potonji je bio fenomenalan.

Jadranski morski raj blizu Kornata

Ovo predstavljanje novog ruha mladog tima tvornice za preradu ribe Mardešić koja ima izuzetno bogatu tradiciju pokazalo je kako kreću u novi zamah, svjesni da imaju odličan proizvod.

Mardešić


Uz to, imaju i jedno od područja najbogatijih ribom na Jadranu. Zbog blizine Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Telašćica, ovo se područje smatra netaknutim morskim blagom ekološke kvalitete koje krasi kristalna čistoća mora.
Za friški okus Mardešić ribe (a obrađuju osim srdele i inćune) kojem smo svjedočili u ovim jelima zaslužan je njihov pravilan način prerade. Naime, preradu započinju ubrzo nakon ulova.
Zanimljiva večer u Barbieri’su, ukusna hrana govorila je sama za sebe. Doduše, mnogi dokazi sa stola nestali su bez traga pa ostaje da nam vjerujete na riječ (ili vjerujte fotografijama). Ili, alternativno, da kupite nekoliko konzervi jadranskih srdela i priredite si neko od ovih šarmantnih jela.

fotografije: Alert