Siniša Lasan, hrvatski sommelier prvak, početkom vikenda predstavio je vina varaždinskog i ludbreškog kraja vođenom degustacijom 14 vina pod nazivom: “Varaždinska vinska priča”.
Degustacijska radionica održana je u matinejskom terminu. Lokacija je bila pogođena. Lijepi prostor Pupitres butika vinske kulture u Frankopanskoj 1 u Zagrebu, voditeljice sommelierke Jelene Šimić Valentić, bio je vrlo adekvatan.

Siniša Lasan

Siniša Lasan je na simpatičan i neposredan način, što je njegov uobičajen modus operandi, odlično predstavio desetak vinarija gore navedenog kraja i njihovih (u totalu) 14 vina.
S obzirom da se u Pupitresu ovom prigodom skupio mali sastav vinskih stručnjaka, moglo se čuti zanimljivih zaključaka – kako o konkretnim primjerima vina koje smo kušali, tako i o smjeru kojim bi određeni vinari trebali ići.
Govorilo se o prilično visokom prinosu i kvaliteti vina adekvatnoj tom momentu, ali i o zaštiti vinograda, o klonovima, kvascima…
Došlo i do zaključka kako ovaj kraj ima veliki potencijal za vrhunske sauvignone i rajnske rizlinge, ali i za muškate (uz, naravno, već etablirane sorte). Naravno, uz edukaciju (i pripomoć Agronomskog fakulteta) i neke nove tendencije na tržištu.
Također, spominjalo se i blendanje 3 sorte kao jedna od mogućnosti napretka.
Sukus svega je da se do velikog uspjeha ne može doći ‘preko noći’.

Prednost ovih generalno laganih vina, svježih i pripremljenih kako bi se u njima uživalo unutar jedne godine (većina, neki imaju potencijal odležavanja) svakako je njihova cijena – veliki postotak vina koja ćemo navesti u članku koštaju do 40 kuna. Također, kod nekih smo primijetili nove etikete – kod svih je primijećen napredak i puno ljepši dizajn. Neki su (uglavnom na bolje) promijenili i vrstu boce.

Siniša Lasan

Predstavljene vinarije i vina

Vina koja smo kušali su:

 1. Lovrini vinogradi Sauvignon 2019
 2. Vinarija Kotolenko Sauvignon 2019
 3. Vinarija Šafran Graševina 2018
 4. Vinarija Kopjar Graševina 2018 (srebro Decanter)
 5. Vina Najman Rajnski rizling 2017
 6. Vinarija Stručić Rajnski rizling 2016
 7. Vinski podrum Makar Manzoni bijeli 2019
 8. Vinarija Šafran Manzoni bijeli 2019
 9. Vinarija Kežman Muškat bijeli 2019
 10. Vinarija deMar Muškat žuti 2019
 11. Vinarija Stručić Graševina 2016 (natural wine)
 12. Vina Najman Pinot crni 2017
 13. Vinarija Kopjar Pinot crni 2017
 14. Vinarija Mežnarić Marvel Noir 2017

fotografije: Eat Out Zagreb