Ljubitelji najboljih mesnih odrezaka, pažnja. Restoran OXBO srijedom od 18 sati na šarmantnoj terasi ima jako dobar BBQ pop-up event. Najavili smo prije nekoliko dana da se vraćaju uvodnim eventom prošle srijede. Bili smo na njemu i donosimo detalje, atmosferu i jela. Tvrdimo – ovo je trenutno najukusniji steak event u Zagrebu.

Na početku eventa dočekala nas je krasna skrivena terasa restorana OXBO puna zelenila, dok su konobari posluživali piće dobrodošlice, pjenušac. S druge strane, u samom dnu terase na ofyr roštilju s otvorenom vatrom tim chefa Marinka Topalovića pripremao je priloge i predjela.

U jelovniku ovog eventa svake srijede od 18 sati OXBO dakle nudi cijeli niz jela – uključujući i piće dobrodošlice – u cijeni od 37€. Radi se o sljedovima koje kreću s predjelom, zatim je tu i glavno jelo obavezno od nekog iz izbora odlično odležanih odrezaka, kao i bogati salatni bar (neke salate su i složene mesne), da bi na kraju služili i desert.
Oh, samo malo… važan dio druženja je i DJ koji uživo pušta, sada smo to već naviknuli ovdje, odličnu glazbu.

Terasa je divno okružena zelenilom i dok je nekoliko lounge stolova s, čini nam se, potpuno novim udobnim foteljama idealno za afterwork društva koja su svratila na nekoliko pića, veći dio terase popunjen je stolnjacima na kvadratiće koji podsjećaju na nezaboravnu Toskanu. Na stolnjacima čekaju uredno posložene čaše i tanjuri, a dominiraju izvanredni noževi za steakove, jedni od najboljih koje smo koristili zadnjih godinu, dvije.
Nedugo nakon posluživanja krasno rashlađenog pjenušca krenuli su s predjelom – bio je to soparnik s dimljenim sirom.

OXBO srijedom
OXBO srijedom: pop-up BBQ je svake srijede od 18 sati

Soparnik je bio slastan, mirisan i duboko bogatog okusa. Nježno premazan uljem tek uz natruhu češnjaka (na fotografiji pri početku članka vidite nježno premazivanje) još je kratko iza ostavljen da se termički obradi na roštilju, tako da je finalni okus bio briljantan.
I dok je grupa simpatičnih dama veselo nazdravljala pjenušcima, mi smo se prebacili na salatni bar u iščekivanju glavnog jela.

Da se odmah razumijemo, nije samo srijeda izuzetno specifičan dan u restoranu OXBO u Vukovarskoj 269a u Zagrebu. Ovaj restoran hotela DoubleTree by Hilton ima već godinama legendarne ponedjeljke kada imaju Burger Day. Ponedjeljkom od 12 do 17 sati možete pojesti slasni burger sa dodatkom sira i domaćeg bbq umaka, kao i coleslaw salatu, pečene krumpiriće te čašu hladnog piva za tek 8,6€. Nestvarno. Slično je petkom kada specijalitet Fish&Chips uz krumpiriće i dva umaka također od 12 do 17 sati možete pojesti za tek 7,30€.

Ali nazad na naš OXBO srijedom. Na bogatom salatnom baru služio se niz svježih sezonskih salata – radiča, rikole, zelene salate, rajčice, krastavac. Zatim složena salata od piletine marinirane limunom, medom i peperoncinima. Složili su u restoranu OXBO i avokado i rikolu uz ljubičasti luk, kao i tarator salatu krastavaca uz dresing kiselog vrhnja i vlasca. Probali smo i odličnu salatu od karameliziranih cherry rajčica s bosiljkom. Povrh svega nabrojanog, gosti su se mogli poslužiti i 12 godina odležanim aceto balsamico octom iz Modene najpoznatijeg svjetskog proizvođača – Giuseppe Giusti. Koristili smo i jedno od najboljih maslinovih ulja u Hrvatskoj, ono od Belića.

Iako je tim nekoliko kuhara odradio zaista izvrstan posao u pripremi jela, executive chef Hiltonovih restorana u Zagrebu g. Marinko Topalović im se pridružio pri finiširanju odrezaka. Chef Topalović, šaptač steakovima – kako smo ga prošli put nazvali, jedan je od najboljih stručnjaka u ovom području u nas. To je pokazao i uz otvorenu vatru kao i u delikatnoj pripremi slasne A5 wagyu govedine.

chef Marinko Topalović Hilton Zagreb
OXBO srijedom – chef Marinko Topalović (desno) nadgleda finiš pripreme glavnog jela

Ogromne Baby beef rib steakove služili su u tagliata stilu uz grilane štapiće palente koji su (prigodno) imali nježne komadiće mladog luka u sebi, a kao dodatni prilog poslužili su idealno sotirani baby špinat.

OXBO srijedom
Baby beef rib steak, grilani štapići palente, sotirani baby špinat

Kako smo krenuli Baby rib, baby špinat… zvuči kao da se radilo o porcijama za bebe. Ali ipak ne, porcije su bile zapravo ogromne, tagliata komadi mesa moćnog okusa, savršeno pečeni – nešto između medium rare i medium, a uz po dva poveća komada soparnika i sve salate ovo je količina koja bi zasitila mnoge gurmane okrenute prema mesnim specijalitetima. A još nismo spomenuli desert.
Ni on nije razočarao, jer je za početak došao ogroman – u vidu kugle pohanog sladoleda u koji je umrvljen domaći cookie restorana, da bi sve bilo krasno panirano uz lješnjake, a kao podloga bio je gusti i izrazito ukusni crème brûlée.

Desert DoubleTree by Hilton Zagreb
desert – panirani cookie sladoled uz crème brûlée

Uz glavno jelo pili smo Skaramučin Plavac mali Elegance 2017. koji je živahne voćnosti i ujedno fino uglađenih tanina. Ovo vino vinarija Skaramuča lansirala je, kao i odličan Dingač Elegance, povodom 25. godišnjice vinarije.

Da zaključimo ovaj dinamični event u restoranu OXBO srijedom: 18 sati je idealno za sve koji nakon posla žele s kolegama ili pak uz obitelj provesti nekoliko sati u ugodnoj atmosferi u širem centru grada. Terasa je na tako dobroj poziciji da se uopće ne čuje (niti vidi) gradski promet, što je veliki plus. DJ Toni puštao je odlično, a servis je ovdje besprijekoran. Tim više što je interijer restorana bio poprilično pun gostima koji nisu bili na našem BBQ eventu. Naravno, ova razina servisa očekivana je u Hiltonovim restoranima u Zagrebu. Pri tome ne čudi da su djelatnici ovdje već godinama, što onda i gostima garantira profesionalnu razinu i bolju uslugu.

Srijeda, 18 sati, OXBO restoran – Ulica Grada Vukovara 269a Zagreb.
Pratite društvene mreže restorana OXBO i idućih dana provjerite detaljni jelovnik za iduću srijedu 7.6.2023.

OXBO restoran
Hotel DoubleTree by Hilton
Ulica grada Vukovara 269a, Zagreb
rezervacije i informacije: zagreb.oxbo@hilton.com
kontakt: 01/600 1914

fotografije: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana)