Festival ružičastih vina Pink Day Zagreb ove godine održao se 27.6. u Muzeju suvremene umjetnosti.
Osmi po redu Pink Day Zagreb po prvi puta je prebačen na ovu lokaciju, dok je do sad njegov dom bio muzej Mimara.

Naša očekivanja nisu bila prevelika, ali smo ipak očekivali kako će privući pozornost Zagrepčana u većem broju. Nažalost, to je izostalo. Stolovi izlagača bili su prilično slabo posjećeni, a vinari s kojima smo pričali (njih barem desetak viđenijih) vrlo nezadovoljni eventom. Neki od vinara su prošlih mjeseci i odustali od pojavljivanja.

Pink Day Zagreb
Pink Day Zagreb

Je li slaboj posjeti razlog nedovoljna medijska promocija, loša organizacija, sparina u zraku ili nešto treće – nepoznato nam je. Zapelo nam je za oko, primjerice, kako je Pink Day Zagreb na svom Instagram profilu ove godine u gotovo 7 mjeseci objavio tek 1 objavu (?) nekoliko dana prije festivala.

Prava je to šteta, jer vinari (od kojih je i ovdje bilo nekoliko izuzetno ozbiljnih igrača) nisu bili zadovoljni načinom promocije to popodne na festivalu. Kako su nam rekli, nisu znali da će imati otvorene stolove (bez stolnjaka), tako da je vizualno sve naličilo priličnoj improvizaciji, uz velike količine kutija, papirnatih ubrusa za ruke, metli i svega što je više naličilo na spremište, nego izložbeni prostor. Zaista neobjašnjivo.

Na festivalu smo, unatoč cijeloj situaciji, ugodno porazgovarali s vinarima, kušali nekoliko izvrsnih vina (izdvajamo premijeru nestvarno elegantnog Ivančić Grifin Ambassador Rosea od portugisca, niz fantastičnih Tomaz vina – od pjenušca Extra Dry Rose Charmat metodom, preko Flaminio Rosea 2020., Ritoša Rosea 2019. odležanog i u svakom pogledu drugačijeg, zatim Rosea vinarije Kaptol, Medea Rose 2020. te izvrsna Salvela, Belić i Rheos ulja.

Pitanje koje se nameće je ima li smisla od strane vinara ulagati vrijeme, trud i novac u nešto gdje nećeš biti zadovoljan prezentacijom i festivalskom posjetom. Festival bi se ipak primarno trebao održavati zbog interesa i zadovoljstva izlagača i zainteresirane publike. Ovdje je oboje izostalo.

U nadi kako će idućih godina festival profunkcionirati, jer ima potencijal, šaljemo blijedo-ružičasti pozdrav s terena.

fotografije: Eat Out Zagreb, MSU