Zanimalo nas je slijedeće – je li Proto i dalje najbolji riblji restoran u staroj jezgri Dubrovnika.
Ubrzo smo dolaskom u iznimno lijep prostor tik uz Stradun dobili i potvrdu.

Proto ima Michelinovu preporuku, a čim smo vidjeli i probali jela koja smo naručili shvatili smo i zašto.
Prije svega, ovaj restoran ima snažnu povijest koja seže od utemeljenja 1886. godine. Zadnjih desetljeća preuzeo ga je g. Mato Đurović, pionir dubrovačkog ugostiteljstva kakav je poznat danas – moderan, otmjen i na iznimno visokoj razini usluge.
Gospodin Đurović vjerojatno je jedini vlasnik ugostiteljskih objekata koji je u čast gastro povijesti i kuhara s kojima je surađivao napisao izvanrednu knjigu tradicijskih recepata. Knjiga imenom “Moje ideje, njihove kreacije, vaše zadovoljstvo” svakom chefu – od starije do mlađe generacije – daje prostor za predstavljanje po jednog recepta koji je obilježio njihovu karijeru.

Tako je chef Proto restorana, Boško Lonac, odabrao slojevito jelo Fregola sarda sa škampima i vrganjima.

Od ulaska u lijepu kuću u srcu Dubrovnika u kojoj se nalazi Proto do vrhunca – najljepše terase uz Stradun – obuzima vas ushićenje. Kao da ste na najelegantnijem luksuznom jedrenjaku koji mirno plovi i nudi sijaset užitaka.
Za ovo uređenje puno stila zaslužna je poznata arhitektica Lea Đurović Ruso.

Proto

Proto kroz jelovnik nudi širinu svježih ribljih specijaliteta uz mesne klasike

No, prije jelovnika, još kratko o skrivenoj terasi ovog gastro dragulja. Uz dio prikazan na fotografiji iznad, Proto u produžetku ima otvoreni dio terase gdje vam vizuru omeđuju susjedne kuće starogradske jezgre. Baš kao u nekom filmskom klasiku.

Proto

Iskreno priznajemo kako smo ovakav divan osjećaj zadnjih mjeseci imali još tek u Michelinovom restoranu i hotelu Draga di Lovrana.

Iz maštovitog jelovnika Prota odabrali smo hladno i toplo predjelo te tri glavna jela.
Ručak smo započeli uz medaljone od jadranskog jastoga ukomponirane uz crni istarski tartuf i delikatno marinirane škampe.
Slatkoća mesa jastoga uz lagano kiselkasto-slatkaste škampe i osebujnost tartufa dali su slojevitost jelu kakvu nismo očekivali u hladnim predjelima.
Pohvaljujemo prezentaciju u lijepom ovalnom tanjuru.

Jastog škampi tartuf Mato Đurović

Nakon toga smo, kao toplo predjelo, naručili Jakobove kapice uz perfektno skuhanu beluga leću i slatkasti pire od pastrnjaka.

Jakobove kapice

Jela nam je osobno prezentirao chef Boško Lonac, simpatičan gospodin čija jela su puno više od simpatičnih – ona su izuzetno uravnoteženih okusa, uz visoku razinu tehnika kuhanja.

Boško Lonac Proto
Chef Boško Lonac

Za daljnje pojašnjenje jela najbolji je prikaz stola iz ptičje perspektive:

Proto

Tradicionalna jela zaokružila su glavna jela: ragu od jadranske hobotnice s palentom. U umaku su se lijepo sljubile crne masline i kapare. Drugo glavno jelo bilo je filet orade uz pire od cvjetače i u woku sotirani špinat. Povrh su komadići hrskavo prepečenog kruha koji su dali dodatnu dimenziju jelu.
Sva riblja jela iznad izvrsno je pratio pošip Posh 2018. pelješke vinarije Saints Hills.
Upravo je nevjerojatno da je ovo prvi pošip koji dolazi iz mladih istarskih vinograda. U tome je možda i štos zašto je ovaj pošip ovako nježan, delikatan poput elegantnog mirisnog cvijeta.

Saint Hills
Saints Hills Posh 2018

Nakon prvog naleta aroma nježnog cvijeta i zelenog voća ovaj pošip ipak na retro okusu iskaže osebujan karakter u vidu zrelog voća poput smokvi i bresaka.

Trenutno je na shopu Saints Hills vinarije moguće nabaviti i noviju berbu ovog svježeg pošipa dozrijevalog u betonskim jajima – Saint Hills Posh 2019.
Izuzetna vinarija i rijetko kvalitetna paleta moćnih vina koje enolozi uspješno lansiraju iz berbe u berbu.

Za kraj smo ostavili mesno jelo, teleći tomahawk. Fino marinirano i lijepo pečeno, iznutra roskasto, lijepo je funkcioniralo uz pire od krumpira i miješane šumske gljive u umaku.
Uz njega smo pili Saints Hills Dingač 2016., vino koje izvanredno ide uz široku lepezu mesnih jela, ali i uz odležane sireve i deserte od tamne čokolade.

Restoran Proto projekt je u kojem baš sve na van funkcionira besprijekorno. Glavni čovjek restorana, g. Kosta Vukota, menadžer je koji godinama uspjeva Proto održati bez premca najboljom ribljom lokacijom u dubrovačkoj regiji.
Simpatična i izuzetno uslužna djelatnica gđa Anita nam je rekla kako su gotovo svi tamo već niz godina. Kako se osjećaju poput obitelji i kako odlično funkcioniraju kao tim. To je bilo lijepo čuti i to se i osjeti kad tamo provedete nekoliko sati, kao što smo mi imali priliku.
Osim nas, zadnjih godina tu priliku su iskoristili i Magic Johnson, Richard Gere, japanski princeza i princ, Owen Wilson, Valentino, Vladimir Kličko, F.F. Coppola, Sir Roger Moore, Rod Stewart, Bono Vox, Luka Modrić i mnogi drugi.

Saint Hills Posh

Nakon ovoga što smo jeli u Protu i nakon atmosfere koja je neodoljiva – jasno nam je zašto, baš poput nas, gore navedeni nisu htjeli propustiti uživanje u ovoj gastro oazi.

Riblji restoran Proto
Široka ul. 1 Dubrovnik
tel.: 020 32 32 34
Michelin preporuka

web stranica

fotografije: Eat Out Zagreb