Prošle godine saznali smo od poznanika za event Skrivena večera koji u susjednoj Sloveniji već pet godina organiziraju Melinda Rebrek i Andreja Freyer.
Skrivena večera je splet neočekivanih i uzbudljivih lokacija koje nisu u osnovi ugostiteljske, kao i posebno za tu prigodu odabranog jelovnika od strane nekog od poznatih chefova.

Kada smo prije nekoliko tjedana vidjeli da imaju event na području Brežica, što je tek pola sata vožnje od Zagreba, rekli smo da moramo ići i prijavili se za event. Realno, čak i da se Skrivena večera održavala i znatno dalje u Sloveniji, ne bi nam bio problem. Ali ovo je zvučalo savršeno.
Ima neko uzbuđenje u tome da ti kažu tek informacije o približnoj lokaciji, ali ne i točnoj. Jave unaprijed, jasno, tko dolazi kuhati – uvijek je to neki vrlo zanimljiv i odličan chef – i što se otprilike na toj večeri može očekivati.

To popodne prijavljenom gostu stiže info o točnoj lokaciji i tada shvaćamo da su nas uspjeli iznenaditi: Skrivena večera (ili na slovenskom Skrivna večerja) događa se od 19 sati u okviru Zrakoplovnog centra Cerklje ob Krki, nekoliko minuta od Brežica.

Regija Brežice nije tek ono što nam prvo pada na pamet – sam grad Brežice i megapopularne Terme Čatež – ona je i puno više od toga. Istraživanje dvoraca (Bizeljsko, Brežice, Mokrice, Pišece), vinskih cesta uz najmanje deset odličnih vinara (jedan je bio i dio našeg eventa), niz izvrsnih restorana, kao i avantura na rijeci Krki… niz uzbuđenja je dug.

Skrivena večera

Ali uzbuđenje koje smo imali za ovaj event pokazalo se opravdanim. Sam dolazak na lijepo uređen travnati brisan prostor Zrakoplovnog centra Cerklje ob Krki poseban je, s obzirom da nije dopušteno baš bilo kome ući u krug centra s predivnim ulaštenim zrakoplovima.

Skrivena večera projekt je koji od prvog trena nudi posebnu atmosferu i fantastičnu organizaciju

Piće dobrodošlice kao i pozdravi iz kuhinje pred hangarom koje je pratila i odlična atmosfera dali su naslutiti jako zanimljivu i sadržajnu večer.

Skrivena večera
pozdravi iz kuhinje
Molipachi Rozika
Molipachi Oljevina Rozika 2019.

A sada, još bitnih detalja koji su event Skrivena večera učinili veličanstvenim. To su nagrađivani chef Marko Pavčnik o čijem radu ćemo progovoriti kroz njegova jela, kao i kuharski tim njegovog odličnog restorana Pavus pri Laškom, vina Molipachi iz Posavja (predstavljali su ih vinar vlasnik Bojan Berković i njegova kći Šaha), catering tim koji je servis držao na visokoj razini bez obzira na zahtjevne uvjete i možda prije svih dvije organizatorice koje smo gore već spomenuli – Melinda Rebrek i Andreja Freyer.

Melinda Rebrek i Andreja Freyer
Andreja Freyer i Melinda Rebrek

Na samom početku dočekalo nas je lijepo rashlađeno nježno vino Molipachi Oljevina Rozika 2019. Od 100% Cabernet Sauvignona elegantnih cvjetnih i voćnih aroma idealno je odgovaralo jelima koja su poslužili vani. Prženi bunsi punjeni paštetom bili su bogatog i dubokog okusa, a bili su posluženi uz još jedan pozdrav iz kuhinje – hrskavac od palente uz sirni dodatak obogaćen povrćem, u najvećoj mjeri koprom. Bilje, uglavnom iz prirode, bit će potka koja će se provlačiti kroz mnoga jela tog dana. I hvala chefu Pavčniku na tome, jer je jela učinio maštovitim i neuobičajenim baš poput cijelog projekta Skrivene večere. Treba reći da je uz to poslužena i juha s 15 povrtnih komponenti koju nažalost nismo probali.

Skrivena večera

Kada smo došli do pedesetak metara udaljenog drugog hangara, čekao nas je elegantno postavljen stol uz rijetko lijepe zrakoplove čiji tip, nažalost, ne znamo. Ali zato znamo sve sorte vina koje smo pili tu večer, kao i jela koja su ta vina pratila. Čujte, prioriteti, ne?!

Skrivna večerja Brežice
Brežice
Skrivena večera

Nakon smještanja za stol trebalo nam je ravno pet minuta da shvatimo da su ljudi oko nas isto što i mi – pasionirani ljubitelji gastronomskih evenata i da žive za istraživanje okusa i novih avantura. Srećom, ovdje smo dobili Sve. Pozdravnu riječ rekle su organizatorice, a nakon njih i chef Pavčnik.
Inače, Skrivena večera kao projekt organizira uzbudljive večere za maksimalno 45 ljudi, idealno od 25 do 45. Tu večer bilo nas je sigurno tridesetak. Idealno. Kada bismo u tvrtki organizirali putovanje za kolektiv ili pak neku vrstu team buildinga – sigurno bismo se javili organizatoricama Skrivene večere da nam organiziraju nešto neobično i izvrsno ujedno.

To da je chef na licu mjesta uz veliki izazov uspio pripremiti tri pozdrava iz kuhinje, hladno predjelo pa iza njega toplo, glavno jelo te desert je podvig za koji su sposobni samo najbolji i najsnalažljiviji chefovi. A chef Marko Pavčnik, ubrzo se pokazalo, to jest.

chef Marko Pavčnik restoran Pavus
chef Marko Pavčnik

Za hladno predjelo stiglo je jedno od najboljih jela te večeri: uzbudljivi mozaik od dimljene pastrve u ukusnom pivom obogaćenom ponzu umaku koji je tako uz citrusne i slankaste momente dobio i delikatno gorkasti, što je cijelom jelu dalo dodatnu dimenziju.

Skrivena večera
pastrva, pivski ponzu, magnolija

Ukiseljeno-slatkasti cvijet magnolije povrh bio je dodatno iznenađenje. Uz to jelo poslužena je Molipachi Oljevina Belo 2019., izuzetni cuvée s bazom Pinota bijelog koji je zbog fine mineralnosti odličan partner ribljim jelima poput ovog. O ovim vinima ćemo sigurno imati prilike nešto više reći drugom prigodom, no možemo reći kako ovo vino sigurno zaslužuje 90+ bodova.

Kad smo rekli jedno od najboljih jela, iduće jelo “4x sipa (crnom na crnom)” ozbiljna je konkurencija za najbolje jelo.

chef Marko Pavčnik Pavus
4xsipa, crno na crnom

Ispod hrskavca tamnog poput najcrnje tmine nalazilo se izuzetno delikatno termički pripremljeno meso sipe rezano gotovo pa u obliku tagliatella od sipe. Ta mekoća mesa uz bogati umak ovo jelo učinili su nadrealno ukusnim i lijepo balansiranim. Dramatičan izgled tanjura dostojan je biti na jelovniku novog nastavka Batmana, ako nas pitate. Odlično jelo.

Molipachi vina Nucleus
Molipachi Oljevina Nucleus 2017.

Uz ovaj slijed poslužen je Molipachi Oljevina Nucleus 2017., još jedan bijeli cuvée (Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc). Vino je suho, zlatnožute boje i izraženih aroma zrelog voća uz senzaciju tropskog voća i fine kvasce. Jako nam se svidjelo.

Glavno jelo bilo je u znaku precizno pripremljenog odreska od jelena, pirea od Jeruzalemske čičoke uz aromu ulja smreke, trešnju i tanko narezane vrganje. Bogato crveno meso jelena našlo je svoj par u vinu Molipachi Oljevina Rdeče 2018. Ovo vino bogate tamnobordo boje gusto je u čaši, arome tamnog voća i lijepih začina ugodno se šire i prije nego smo čašu prinijeli licu, što daje znak dobrog odškolovavanja vina u drvenoj bačvi. Vino je prošlo maceraciju sigurno nekoliko tjedana u toj bačvi. Bogat blend Cabernet Sauvignona i Merlota odličan je spoj čvrste kičme i karaktera koju vino nudi uz poletnu veselu voćnost.

Skrivena večera
jelen, smreka, trešnja, Jeruzalemska artičoka

Gostima se tada obratio i vinar vlasnik Molipachi vinarije g. Bojan Berković. Ime vinarije nastalo je lokalnom inačicom riječi “Male peći”, kako nam je usputno rekla kći vlasnika, gđa Šaha Berković.
Gospodin Bojan Berković na osebujan, gotovo filozofski način, pristupa vinu, tako da je njegov govor bio vrlo nadahnjujuć.

Bojan Beković Molipachi vina
Bojan Berković, Molipachi vina

Za desert je poslužena lijepo aranžirana krema ukrašena crnim ribizom, djetelinom i vrganjima. Pratnja je bila mirisno predikatno vino Molipachi Predikat Sauvignon 2015. uz potencijal odležavanja od barem 7-10 godina.

Desert Marko Pavčnik Pavus
zečja djetelina, crni ribiz, vrganji

Uz nuđenje Underberg digestiva pri kraju te cjelodnevnu pratnju S. Pellegrino voda Skrivena večera, uz sva prije nabrojane zanimljivosti, nudi uistinu nezaboravan doživljaj. Također, sudionicima šalju i profesionalne fotografije za uspomenu na ovo lijepo druženje.

Uzbuđenje poput ovog doživjeli smo, recimo, pri traženju tartufa u šumi pri Buzetu sa psima ili pak u nestvarno lijepom prirodnom ambijentu restorana Konavoski dvori. Ili kad smo pili vino na Eiffelovom tornju.

Skrivna večerja Brežice
Skrivna večerja – Skrivena večera lipanj 2022. zrakoplovni centar Cerklje ob Krki

Na kraju s velikim zadovoljstvom možemo preliminarno informirati sve zainteresirane da će Skrivena večera, odnosno Skrivna večerja ponovno biti organizirana krajem ljeta u istoj regiji Brežica, zasigurno opet na nekom neočekivanom mjestu.
Oni koji, poput nas, nisu imuni na izvrsnu zabavu na nadahnjujućim lokacijama najbolji info dobit će od samih organizatora eventa. Pratite ih na njihovoj Facebook i Instagram stranici, tamo će idućih tjedana objaviti datum idućih evenata.
Kontakt također stavljamo ispod, a pojedincima, parovima, grupama i kolektivima dajemo najveću moguću preporuku za ovaj neizmjerni gastro užitak.
Emocija, ljubav, uzbuđenje, estetika – sve je to Skrivna večerja.

Skrivena večera – Skrivna večerja
mail: info@skrivnavecerja.si

web stranica: Skrivna večerja

fotografije: David Lotrič Banović