Kakvu poslasticu u drugom dijelu veljače donosi Vinart, najbolji organizator vinskih sajmova u Hrvatskoj. Od 22. veljače u čak pet dana raspoređene su Vinartove vinske radionice koje se održavaju u zagrebačkoj Esplanadi. Datumi su 22.,23.,27.,28. i 29. veljače, a radionice se održavaju u popodnevnim satima. Link za kupnju vinskih radionica je ovdje, a u njemu ćete naći i ostala vinska događanja idućih tjedana.

Veljača i početak ožujka u Zagrebu uistinu će biti središnji dio godine za ljubitelje vina, ponajviše zahvaljujući izuzetnim eventima koje organizira mladi tim Vinarta vlasnika Saše Špiranca i Ane Supić. Dosadašnje uzorne organizacije najuzbudljivijih i (važno za naglasiti) profesionalno postavljenih sajmova, radionica i sličnih događaja govore u prilog tome da nas i ove godine čeka nešto posebno i, naoko, još uzbudljivije nego sve što smo doživjeli do sad. Supić i Špiranec drže se prokušanog recepta – uvijek ponuditi nešto kvalitetno, zanimljivo, originalno i donekle drugačije. Ove godine će uz već iskušane klasike itekako biti noviteta.

Vinske radionice
Vinart događaji godine kreću od Petit Tastinga, nastavljaju se uz 26 vinskih radionica i Silent Tasting i kulminiraju sajmom Vinart Grand Tasting početkom ožujka

Nikad bogatijem programu koji nude vinske radionice u zadnjoj dekadi veljače prethodi Vinartov Petit Tasting 10. veljače o kojem smo pisali nedavno. Nova lokacija dinamičnog Petog kupea donosi novu razinu uzbuđenja ovog uistinu eskluzivnog promenadnog kušanja.

Vinart Silent Tasting
Vinart vinske radionice

No, vratimo se na vinske radionice koje su središnji dio ovog članka. Među njima nalazimo poslastice za sve ljubitelje vrhunskih njemačkih rieslinga, tzv. Grosses Gewächs, kao i svojevrsni masterclass o Chablis Premier Cru vinima. Oboje zahvaljujući zanimljivom voditelju tih radionica g. Željku Bročiloviću Carlosu.
Također, čeka vas i vertikalno kušanje iznimnog vina Saints Hills Dingač, a predavači će biti bračni par Tolj. Vinske entuzijaste čeka i Rebula masterclass slovenskog konzorcija Brda, kao i radionica uvijek zanimljivog predavača i urednika časopisa Vino & Fino Igora Lukovića: Najbolja vina Srbije.
Vodeće hrvatske bijele sorte, graševina i malvazija, imat će također izuzetno zanimljive radionice, a ljubitelji pjenušaca kao i šampanjaca imat će što poslušati i, naravno, kušati.

Vinske radionice Vinarta privlače i uz masterclass Iločkih podruma, ali i vertikalu crnog vina Meneghetti Red iz jeroboam boca (što je dvostruki magnum, odnosno boca od 3 litre). Predavač je svjetski cijenjeni enolog Meneghetti vinarije Walter Filiputti.
Posjetitelji vinske radionice sljubljivanja vina i sira moći će u praksi naučiti princip najboljeg kombiniranja sireva razne duljine odležanosti s vinima koja im najbolje leže za strastveno uživanje u ovoj divnoj kombinaciji. Ljubitelji ruma, i to najboljeg dominikanskog, Barcelo ruma, razgalit će radionicom Dario Grabarić, stručnjak za jaka alkoholna pića.
Još jednom vam dajemo link za raspored i detaljni opis svake vinske radionice, kao i ostalih evenata.

Kad smo kod ostalih evenata, zadnji dan radionica, 29.2., započinje Vinart Silent Tasting. Traje od 10 do 16 sati također u Esplanadi. Sjedeće je to kušanje 115 odabranih vina iz četiri hrvatske vinske regije namijenjeno prvenstveno stranim i domaćim novinarima koji se u tišini i bez vanjskih utjecaja mogu potpuno posvetiti vinima, fokusirajući se na mirise, okuse i teksture. Međutim, dio mjesta rezerviran je i za građanstvo pa se istinski vinski entuzijasti također mogu pridružiti i uživati u ovom, za naše okvire posve originalnom konceptu. Link na ulaznice je iznad, otvaranjem linka skrolajte do željenog programa za detalje i kupnju.

Niz Vinart evenata završava grandioznim Vinart Grand Tasting vinskim sajmom u dobro poznatom ambijentu Laube. Tamo 1. i 2. ožujka od 12 do 19 sati svoja vina izlaže 140 odabranih vinarija s oko 800 etiketa koji predstavljaju idealan uzorak vinskog tržišta Hrvatske. Odlična je to platforma za nabavku vina brojnim poslovnim posjetiteljima koji kreiraju nove vinske karte i ponude za nadolazeću turističku sezonu, a kojima je ovaj sajam prvenstveno i namijenjen. Posjetitelji će dnevnu ulazicu po cijeni od 35€ moći osigurati na linku iznad.

Vinart Grand Tasting 2024. Lauba
Vinart Grand Tasting održava se u Laubi 1. i 2. ožujka 2024. godine

Navedimo i da su organizatori izričito zatražili da posjetitelji pri dolasku na vinske evente ne koriste parfeme te bilo koje proizvode intenzivnih mirisa kako bi se svi posjetitelji što bolje mogli posvetiti aromama vina.
Vinart će inozemne novinare redakcija Decanter, WineSofa, Ferment, Canopy i dr., povesti i na Press Trip u vinarije Međimurja, Plešivice i Istre, a kolege inozemni novinari će, naravno, posjetiti i Vinart Silent Tastingu i Vinart Grand Tastingu.
Novosti sa svih Vinart događanja pratite na njihovom Facebooku i Instagramu.

fotografije: Vinart arhiva