Arbia Dorka obiteljski hotel u centru Varaždina bio je naš prvi odabir smještaja kada smo saznali da ćemo trebati prenoćiti u tom lijepom baroknom gradu, s obzirom na obveze u obližnjem Hrvatskom narodnom kazalištu.
S druge strane, blizina kazalištu nije nam bila prioritet. Arbia hotel koji ima četiri zvjezdice zapeo nam je za oko izgledom, svojim heritage predznakom i ljepotom smještajnih jedinica.
A smještajnih jedinica je tek desetak – od standardne dvokrevetne sobe s bračnim krevetom, preko obiteljske sobe Premium (zapravo apartmana koji ima i svoju kuhinju) do dvokrevetne sobe Superior s bračnim krevetom.
Ime hotela dolazi od rapskog parka, idile koju su vlasnici s velikim uspjehom preslikali u svoj voljeni Varaždin – uz također lijep park i šetalište Vatroslava Jagića.

Arbia Dorka Heritage Varaždin

Već od prvog trenutka ulaska u interijer hotela bili smo okupani toplinom prostora. Prepun simpatičnih detalja, ovaj interijer osmišljen je i realiziran upravo u varaždinskom baroknom ozračju.

Doručak i usluga

Simpatične djelatnice hotela Ana i Lucija rekle su nam kako izlaze u susret gostima što se tiče vremenskog okvira doručka. To je nešto na što ne nailazimo često. To jutro njihova fleksibilnost došla je do izražaja maksimalno – iako je neki standardni okvir doručka od 7:30 do 10 sati, ovaj put su zbog gostiju imali doručak od 7 sati do… do kad želite prijepodne, rekli su nam.
Osim bife doručka, Arbia u svojoj ponudi nudi i room service, za što ovaj put nismo imali potrebe.

Arbia Dorka Varaždin

Već prije 7 ujutro doručak je bio posložen milimetarski precizno, uz bogat izbor svježih peciva, mesnih narezaka, palačinki, složenih zapečenih trokut sendviča, jaja na više načina, čvaraka, ribljih salata, namaza, voća i povrća, sokova i napitaka…
Također, ljubazno su nam ponudili i čaj ili kavu iz svoje kavane koja se nalazi odmah uz prostor za doručak, a u koju tijekom dana vrlo rado svraćaju mnogi gosti. Za nekoliko sati bilo nam je jasno i zašto. Ali najprije još malo fotografija s doručka…

Arbia Dorka Heritage Varaždin
Doručak
Arbia Dorka Heritage Varaždin

Nakon doručka odlučili smo još malo odmoriti u našim sobama. Prije polaska uživali smo u kavani hotela, no o tome nešto kasnije.

Smještaj

Kreveti u sobama su bračni, King size – pravi kraljevski. Interijer soba prati baroknu priču cijelog hotela, a osjećaj po ulasku u sobu je ugodan – za što se također simpatičnim gastro darovima na stolu pobrinulo osoblje hotela.
Na fotografijama ćemo prikazati dvije sobe u kojima smo bili smješteni – obiteljsku sobu Premium (u svom sastavu ima i računalo u dodatnoj sobi) te standardnu dvokrevetnu sobu.

Obiteljska Premium soba
Arbia Dorka Heritage Varaždin
Arbia Dorka Heritage Varaždin
Kupaonica

Iako nazivom standardna, u standardnoj dvokrevetnoj sobi je sve bilo nestandardno odlično – od veličine jedinice od 23 kvadratna metra, preko velikog kreveta i lijepe kupaonice u kojima je bila izvrsna vrhunska kozmetika L’Occitane.
Tijekom noći mir u hotelu Arbia bio je potpun, dok smo saznali kako su kolege istu večer u jednom popularnom varaždinskom hotelu jako slabo spavali jer se cijelu večer tamo održavala svadba (subota navečer). Taj detalj je, pogotovo vikendom, gotovo nužno provjeriti unaprijed.

Šah

Kat iznad naših soba u hodniku na mirnom podestu nalazi se stilizirana šah ploča – pa i pasionirani šahisti imaju svoj kutak, ali i oni koji se mogu uslikati tek hineći da igraju šah.

Kavana i najveća krafna na svijetu

Nešto prije odjave iz hotela sjeli smo u kavanu u kojoj smo primijetili puni hladnjak friških kolača (večer prije, pred zatvaranje kavane, bilo ih je tek na prste jedne ruke – provjerili smo – otuda znamo i da su ovi friški).

Kavana kolači

Međutim, nas je zanimalo nešto drugo. Od kolegice koja živi u Varaždinu saznali smo da ovdje rade ogromne krafne, možda najveće na svijetu. Zvučalo je pretenciozno dok nam nisu iznijeli dvije krafne – jednu s džemom od marelice i drugu punjenu čokoladom.
Dakle, krafne su veličine rukometne lopte. Priznajemo da nešto slično u životu nismo vidjeli.

Komentirali smo kako su ogromne, ali da im okus sigurno ne prati tu zanimljivu priču. Znate kako je to kad se ide na kvantitetu u gastronomiji…
Srećom, bili smo u krivu. Okus je bio izvrstan, krafne taj tren pečene i prohlađene, fino punjenje. Velika preporuka svima.
S obzirom da je kavana u prizemlju, tik uz ulaz s ulice (Alojzija Stepinca 7) u njoj je tih sati bilo živo. Ljudi su očito prepoznali ovaj prostor kao vrlo ugodan, što smo i mi uočili u prvoj minuti boravka u hotelu.

Što reći na kraju osim da ćemo se ovom hotelu vraćati i u budućnosti, osvojio nas je čistim i lijepim smještajem, vrlo dobrom uslugom i izvrsnom lokacijom. Unutar dvorišta nalazi se i privatni parking.

Arbia Dorka Heritage Varaždin

fotografije: Eat Out Zagreb