Zanatsku pekarnicu Bread Club pratimo od samog početka rada, negdje od proljeća ove godine.
Od prvog koraka u taj prostor shvatite da imaju nešto posebno. Od pogleda na proizvod, preko vibre koja je radna, ali i pozitivna – sve dok ne zagrizete dublje u proizvode – doslovno.

Ovaj put kada smo konačno odlučili o njima napisati i članak opet su iznenadili – kako novim proizvodima tako i informacijom da za nekoliko dana otvaraju još jedan Bread Club u samom centru grada – kod Europskog trga.

Prirodni kvasac i duga hladna fermentacija – zdraviji, ukusniji i svježiji kruh

Zrinka, Anamarija i Karlo su partneri koji su svoju filozofiju rada s tijestom na bazi prirodnog kvasca i duge hladne fermentacije pretočili u zajednički projekt početkom ove godine.
Kada smo posjetili Bread Club, našli smo ih tamo usred posla, dogovora s dobavljačem, planiranja novih proizvoda i što već sve ovo troje mladih simpatičnih ljudi ne radi zajedno sa svojim odličnim timom.

Gdjegod smo pogledali, posvuda je bio kruh. Kruh. I još kruha.
Karlo nam je spomenuo kako ne odustaju od filozofije rada s prirodnim kvascem putem duge hladne fermentacije. Tim procesom kruh je zdraviji od industrijskog proizvoda, ne treba mu dodavati aditive za produženje svježine. O boljem izgledu ovog kruha, kao i boljoj karamelizaciji koja doprinosi i hrskavijoj korici ne moramo niti pričati. Čim se uđe u Bread Club proizvodi govore sami za sebe.
Takva vrsta proizvodnje je vrlo zahtjevna i veliki je izazov. Za proizvodnju kruha poput njihove potrebno je oko pedeset kvadrata hladne komore samo za fermentaciju.
Potrebno je i puno znanja, jer pogriješi li se temperatura i vrijeme fermentiranja – sutradan se može ostati i bez kruha. Iz tog razloga se industrija rijetko odlučuje na tu vrstu proizvodnje kruha.
No ova ekipa ulaže u svoje znanje – često putuju i nadograđuju ga – od Berlina, Minhena, preko Las Vegasa itd.
Čini se da ovaj put ne vrijedi ona: Što se dogodi u Las Vegasu – ostaje u Las Vegasu!

Kruh i peciva koja su nas oduševila

Ovih dana smo se najeli odličnog kruha, jer smo htjeli probati što više toga. Vrećica za doma nam je bila puna uzoraka. U Bread Clubu cijena kruha ionako je mahom označena po kilogramu. Doma smo probali raženi miješani, integralni, kruh od pira, Didov pšenični kruh i Didov baguette, nama omiljeni miješani kukuruzni kruh, odličnu rupičastu focacciu…
Tu je i pizza Romana in pala (u lopati) čije tijesto se isprva samo peče oko 6 minuta, a zatim se dodaju sastojci i peče se još 6 minuta.

Bread Club Pizza in pala


Nova peciva su ta koja su uz kruh preuzela glavnu ulogu
Novosti u Bread Club radionici okusa su slijedeća peciva: panettone, cruffin i sezonski muffin od buče.
Panettone (koji izlazi pred kupce upravo dok pišemo ovaj tekst, dizao se pokusno baš u trenu kada smo bili tamo). Ide u prodaju ovih dana.

Cruffin

Cruffin je izašao na police prije dan, dva. U sebi ima ganache tamne i mliječne čokolade, slani karamel i maslac od kikirikija, izvana posut corn flakes prahom – oduševio nas je.

Bread Club Cruffin
Cruffin

Izvana hrskav, no tijesto je ukusno, podatno…
Moramo reći kako nam nijedno pecivo nije bilo preslatko unatoč svim kremama. To govori u prilog da ova ekipa ima stila, ima mjeru, a to je također nešto čemu u našem pekarstvu baš nismo često svjedoci.
Dio s maslacem od kikirikija se izuzetno slaže i upotpunjuje s okusom dvaju čokolada.

Sezonski muffin od buče

Sezonski muffin od buče i praline s pastom od buče je toliko ukusan, mek, s prirodnim okusima buče – jednostavno nas je raspametio. On je, uz cruffin, naš favorit i autorsko dijelo je Darka, maštovitog djelatnika Bread Cluba.

muffin buča

Dodatno, njihov pain au chocolat s čokoladnim tijestom (uz punjenje s dvije vrste čokolade) je izuzetno originalan proizvod kakav nismo imali prilike sresti na policama u Hrvatskoj niti u inozemstvu.

Kruh zanatske pekarnice Bread Club prepoznali su i neki od boljih restorana u Zagrebu te ga uvrstili uz svoja jela (Mano 1 i 2, Tač, Barbieri’s, Apetit City, …).

Uz sve nabrojano u novoj poslovnici u centru Bread Club će imati i 60 sjedećih mjesta u zatvorenoj grijanoj terasi – zimskom vrtu, niz toplih napitaka (navode suradnju s odličnim splitsko – hvarskim projektom Kava 2), matcha napitke, čajeve… dakle slijedi nam mirisna i ukusna zima u centru.

Vlasnici Bread Cluba su nekoliko puta naveli kako bez odličnog tima (a u izvrstan tim smo se i sami uvjerili unutar pol sata boravka kod njih) sigurno ne bi uspjeli u ovom projektu.
Nemojte, s druge strane, da vas naslovna fotografija zavara – oni jesu mladi, zgodni i veseli… ali posao koji rade je ozbiljan, a proizvodi im sežu od vrlo dobrih do maestralnih. Cijene su im i dalje prijateljske s obzirom na kvalitetu proizvoda koji spadaju u sam vrh ponude u nas.
Pratit ćemo ih i dalje.

fotografije: Eat Out Zagreb