Franko’s Street otvoren je u jeku adventskih gastro događanja, ali nije uopće ustuknuo niti lokacijom niti ponudom.
Fran Župić, vlasnik pizzerije Franko’s o kojoj smo nedavno pisali na ovom linku i od jučer Franko’s Street restorana s jelima azijskog predznaka odlučio je u svojim lokalima ponuditi samo izvrsnost. Vrhunske namirnice, suradnja s vrhunskim chefovima konzultantima, vrhunska pića, ugodan interijer i uslugu na visokoj razini.
U pizzeriji Franko’s uspio je u svemu, a jučer smo – kao prvi gosti (prisjetimo se kako smo i u Franko’s pizzeriji igrom slučaja bili prvi gosti) došli provjeriti je li ista stvar i u restoranu u centru.

Franko’s Street nalazi se u Ban centru u Cesarčevoj ulici, na pola minute hoda od Trga bana Jelačića.
Jučer je bilo meko otvorenje, tako da se još sve uhodavalo. No što se tiče posluge i hrane sve je funkcioniralo vrlo dobro.

Jelovnik, chef konzultant, cijene

Jelovnik je tek naoko kratak i jednostavan.
Sadrži klasičnu selekciju sushija (nigiri, uramaki, hosomaki, sashimi) te miso juhu, biftek tartar, tuna poke i o’toro tataki.
Zadnja četiri jela s popisa bila su naš odabir.
Chef konzultant bio je hrvatski lučonoša azijske kuhinje, Vid Nikolić. To se osjeti u jelima koja imaju snažni azijski dodir, prožet autorskim pečatom majstora Nikolića. No, spomenimo i odličnog mladog chefa u Franko’s Street kuhinji: to je Goran Kunce, dobro poznat iz lošinjskog Matsunokija. Uz njega tu je i sous chef Martin Kralj.

Tuna koja se koristi u jelima je Kali tuna iz hrvatskog Jadrana. Poznato je da je ta tuna najbolja na našem području i da najveći dio Kali tune završi u Japanu. No, evo, jedan dio završi i u centru Zagreba.

Franko's Street

Za početak naručili smo finu toplu miso juhu (25 kuna) za koju bismo voljeli da je bila nešto toplija od poslužene. Svejedno, bila je izvrsna. Iz nje je isijavalo zdravlje. Juhom su dominirale ukusne alge i ukratko – bila je spas nakon što smo došli s dužeg boravka na hladnoći.

Franko's Street tuna poke

Nekoliko riječi o zvijezdi večeri. Tuna poke nas je oduševila. Fina porcija, predivna vizualno. Opet Kali tuna, avokado, salata od algi, fantastične jadranske kozice sa ljutkastim umakom, furikake, kikiriki…
Tuna je izuzetno ukusna, miris mora je intenzivan, marinirana je majstorski – kako smo i navikli kod chefa Nikolića.
Sljubljeno s navedenim sastojcima (posebno naglašavamo izvrsni moment jadranskih kozica koji je i samostalno remek-djelo) ovo jelo je po nama vrhunac jelovnika. Po cijeni od 95 kuna uz sastojke ove kvalitete i ovakvu kombinaciju sastojaka – ovo jelo je izuzetno povoljno. I predivno.

O'toro tataki

O’toro tataki od delikatno obrađenog najmasnijeg dijela tune – potrbušine (možemo reći pancete) bila je možda najzanimljivija tuna koju smo jeli zadnjih godina. Uz kremu od paprike, salaticu, rotkvice, imala je i neočekivani dodatak – ukusne perlice od aceto balsamica koje su se ukomponirale vrlo dobro. Cijena: 105 kuna.

beef tartare

Biftek tartar bio je umiješan pikantno, s odlično sjeckanim mesom, uz korijander, čili, fini domaći kreker i prepeličje jaje povrh. Dodali smo malo soli, ali dobro je da je umiješan ovako – tako da svatko može odabrati razinu soli. Cijena: 95 kuna.

Franko’s Street funkcionira na principu da je u prizemlju dio u kojem se jede, a na katu je odvojen lounge dio samo za piće i pušenje. U ovom prostoru donedavno je bio Corner bar, lokal koji nikad do kraja nije realizirao svoj potencijal.

Lista pića u Franko’s Street restoranu je odlična, baš kao i u Franko’s pizzeriji. Petnaestak vrsta piva, pet vrsta sakea, bijela i crvena vina vinara Simčića, Krauthakera, Tomca, itd., ali i neuobičajeno potentna lista šampanjaca uz tri šampanjca na čaše, niz aromatičnih vina, tridesetak koktela… Jako, jako dobro.

Naša večera u prvim minutama rada Franko’s Street restorana obećava. Čestitamo im na hrabrosti pri ulaganju u vrhunske sastojke – jasno je da je tako teže zaraditi!
Kada se za nekoliko dana posao uhoda, a posluga do kraja upozna s jelima koja nude, bit će to idilično mjesto za ljubitelje azijskih specijaliteta. Uživali smo već danas.

fotografije: Eat Out Zagreb