Najpristupačnija trgovina u Zagrebu, Žabac Food Outlet, nedavno je otvorio najnoviju poslovnicu u popularnom zagrebačkom kvartu Rudeš (Zagrebačka cesta 205). Posjetili smo novi Žabac i kupili punu vreću proizvoda po prilično nevjerojatnim cijenama.

Novi Žabac
Ulaz u novi Žabac na zagrebačkom Rudešu

Nismo mjerili kvadrature Žabac Food Outlet trgovina pa ne možemo tvrditi, no čini nam se kako je ovo jedna od većih na sedam zagrebačkih lokacija.
Rudeš je ogroman kvart i zadnjih godina vrlo je popularan. Vidjeli smo također da su se kupci već nakon dva tjedna od otvorenja itekako naviknuli na nove zelene susjede s čijih polica krekeću veliki popusti. Neke artikle smo kupili na sniženju od čak 90%, počevši od Fuego tortilja za samo 0,29€ pa nadalje. Napominjemo također da Žapac stalno nadopunjava ponudu pa akcije koje su vrijedile prije nekoliko dana možda više na vrijede, ali ih sigurno zamjenjuje veliki broj novih gigantskih sniženja.

Žabac je već dobro poznat po razbijanju predrasuda raznih vrsta, počevši od uvođenja proizvoda vrhunskih brendova po znatno sniženim cijenama – bilo da im rok ističe uskoro ili rok traje još mjesecima ili godinama. Uveli su još prije 6 godina i aparat za deterdžente u rinfuzi pa tako građani mogu donijeti i svoju bocu koju onda djelatnici napune željenim deterdžentom domaće proizvodnje po super cijeni.
I ovaj put djelatnik nam je natočio nekoliko boca tekućeg deterdženta za rublje, a kupili smo i niz odličnih grickalica – prženih badema, indijskih oraščića, veganskih mini grisina s kikirikijem, nekoliko svjetski poznatih bombonjera Baci po ultra dobrim lokalnim cijenama (dakle misli globalno, kupuj lokalno!), odličan hummus od 1,19 do 1,99€ (od dva proizvođača), truffles belgijske praline po 1,99€ itd.
Kupili smo i nešto što uopće nismo planirali kupiti, ali nas je vedra djelatnica Suzana (koju znamo iz Žapca otprije) izvrsno uputila – na odjelu kozmetike novi Žabac u Rudešu ima izvrsne Neutrogena kreme za lice po cijeni od 5,99€. Proguglali smo i vidjeli da je ista takva krema po drugim trgovinama 20€.
U našu košaricu ubacili smo i kremu Laser Total Lift iz Eveline Cosmetics koja ovdje košta 1,99€, dok je drugdje trenutno niti nema – a kada je ima košta višestruko više.
Gospođa koju smo sreli na suhomesnatim proizvodima dala nam je savjet da kupimo narezani pršut Dalmesso od 200g za 2,49€ pa smo to i učinili. Kaže nam draga gospođa kako je ovaj pršut u Žapcu kupila već u tri navrata te da si takvu gozbu može priuštiti iako je umirovljenica s ne baš visokom mirovinom.

No, vratimo se na razbijanje predrasuda. Žabac već godinama, što je vrijedno velike pohvale, zapošljava osobe s posebnim potrebama. Kada smo prije nešto manje od godinu dana prvi put pisali o inkluziji koju vrlo uspješno Žabac provodi u suradnji s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti oduševila nas je mlada Dora Golub, uzdanica Žapca koja radi na Črnomercu.

Ovaj put s nama je razgovarao Damir Detel (38 godina), djelatnik s posebnim potrebama koji je posredstvom Centra za inkluzivne radne aktivnosti zaposlen u Žapcu i nakon zatvaranja poslovnice u Importanne centru (pratitelji Žapca već znaju za tu informaciju) se, poput Suzane koju smo spomenuli iznad, prebacio u novi Žabac u Rudešu. Oboje ćete vidjeti u našem videu pri kraju članka.
Ovu dirljivu priču o inkluziji u kojoj glavnu ulogu ovaj put ima nasmiješeni Damir kupci Žapca itekako prepoznaju. Kaže nam i sam Damir da je zavolio i puno kupaca kao i kolega djelatnika Žapca i da su tu svi kao jedna složna obitelj.
Vodi nas Damir po trgovini, smješka se, baca šale i priča o zgodama s kolegama, baš se vidi da se ovdje osjeća kao pravi domaćin. I baš nekako dok nas je Damir proveo policama i pokazao favorite od narezaka, omiljene čokolade i ostalo, jedan djelatnik Centra za inkluzivne radne aktivnosti novom je djelatniku s posebnim potrebama, Branku, pomagao i upućivao ga u zadatke prvog dana na poslu.
A ovdje u Žapcu djelatnici s posebnim potrebama rade vrijedno: slažu robu, uređuju police, pomažu ostalim djelatnicima u trgovini, toče tekuće deterdžente u boce, lijepe deklaracije.
I pričaju s kupcima, druže se. Čini se da je to kupcima jako zanimljivo (to kažemo i iz osobnog kuta jer smo i sami kupci) i zaista nesvakidašnje pa je Žabac i u tome unikatan.
Na blagajni smo pitali Suzanu kako se slaže s Damirom, kaže nam da odlično surađuju. Istu stvar su nam rekli i za Doru u Žapcu na Črnomercu – oba djelatnika kolege naprosto obožavaju.

I stvarno je zanimljivo ovdje, novi Žabac početkom radnog vremena krene mirno, a onda uđu tri grupe učenika, nekoliko umirovljenika, pa i dvadesetak ljudi koji su godinama između ove dvije navedene grupe (u toj grupi smo i mi – nekadašnji učenici i budući umirovljenici). I? Eto živahne atmosfere…
Pogledajte naš video koji smo snimili u Žapcu u Rudešu uz info da radi svim danima od 7-21 sat, osim nedjeljom kada je zatvoren.

@eatoutzagreb Novi Žabac Food Outlet u Zagrebu zapošljava i osobe s posebnim potrebama. U zadnjoj kupnji popričali smo s Damirom koji ima energiju i osmijeh koji osvajaju. Vidi ovu priču o uspjehu. ???? . #zagreb #kupovina #popusti #žabacfoodoutlet #žabac #posebnepotrebe #downovsindrom #inkluzija #inkluzivnost #lijepaprica #eatoutzagreb #foodoutlet #trgovina #zagrebplaces #emotivno #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana