U recenzijama restorana, cafea ili hotela volimo pohvaliti uzorno osoblje. Ovaj članak nešto je drugačiji – on govori o djevojci po imenu Dora Golub koja radi u Žabac Food Outletu u Zagrebu. Dora iz Žapca naše je nadahnuće, svjetlo i da konkretiziramo: nju već unaprijed proglašavamo najboljom djelatnicom 2023. godine.

Dora (33) ima Downov sindrom i u Žabac Food Outlet došla je iz Centra za inkluzivne radne aktivnosti, neprofitne humanitarne organizacije koja osobama s intelektualnim poteškoćama pomaže da budu ravnopravni i aktivni članovi društva. Ukoliko možemo utjecati na vas preporučili bismo vam da ih, ukoliko ste u mogućnosti, kontaktirate i donirate neki iznos za razvoj njihovih odličnih projekata.
E sad, kako je Dora iz Žapca postala junak ovog članka? I slučajno i namjerno. Pratimo Žabac Food Outlet, pogotovo njihove urnebesne Facebook objave, ali nas i često zanima vidjeti što su zanimljivo od robe dobavili i ponudili na 40, 50 i više posto popusta. Znali smo tako tamo kupiti izvrsna engleska i irska piva po smiješno niskim cijenama, odreske dimljene slanine iz Belja koje onda koristimo u ćušpajzima itditd. Grickalice i slatkiše nećemo spominjati, ali da… oni su nam također slabost. A kome nisu…

U Žapcu je uvijek živo. Među kupcima vidimo one najmlađe, valjda na putu iz osnovne škole – ali i odrasle osobe svih godina. Čini se da baš svi imaju nešto zajedničko, a to je povoljna cijena proizvoda. Vrlo često i upola cijene u odnosu na ostale supermarkete.


Kada smo napunili košaru slaninom od Belja, bilogorskim jajima, slatkišima i energetski obogaćenom vodom Polleo sporta, sreli smo Doru Golub.
Dora ovdje radi zadnje tri godine i ostali kolege je, vidjeli smo kasnije, jako vole. U Žapcu je na punom ugovoru koji je zaslužila vrijedno radeći niz poslova. Vidjeli smo je na deterdžentima koje u Žapcu prodaju u rinfuzi. Bilo da donesete vašu bocu ili je kupite ovdje, djelatnici vam je napune jednim od željenih Labud proizvoda za dezinfekciju (za posuđe, univerzalno sredstvo za čišćenje, kao i tekući deterdžent za veš itd.). A tu na scenu stupa Dora iz Žapca, kako je zovemo od milja. Dora je glavna na deterdžentima. Ide joj stvarno odlično – kada je točila deterdžent za pranje posuđa radila je to vrlo pažljivo, a na tren nam se čak stigla i nasmiješiti. Iskustvo u ovom poslu čini svoje.

Dora iz Žapca
Dora iz Žapca – Dora Golub (33) radi puno radno vrijeme u Žabac Food Outletu

Kada smo je pitali kako je zadovoljna kolegama, Dora kaže: “Oni su predobri. Samo riječi hvale imam za njih. Kad napravim svoj posao, rado im pomognem i skupa sve napravimo brže i bolje”.
I zaista, kada smo kasnije pitali ljubaznu djelatnicu da nam kaže kakva je Dora radnica, gospođa je rekla da je ona pravi anđeo. Ne samo zato što je izuzetno pozitivne energije pa je uz nju lakše i ljepše raditi, nego i zato jer toliko vrijedno radi da je to upravo fascinantno. U Žapcu, kaže nam ta djelatnica čije ime smo obećali izostaviti, su zaposlili 12 osoba s posebnim potrebama. Uz njih zapošljavaju često i studente, kao i umirovljenike. Ona spada baš među njih – umirovljenica je i kaže kako joj je ovaj posao predivan jer je ispunjava, jer se osjeća aktivno i potrebno i tu je ispunila misiju prije svega samoj sebi. Predivna priča, kao da nam ova s Dorom nije bila dovoljna za ispuniti dušu idućih godinu dana.

Kaže nam Dora kako su im sada 7 Days kroasani na velikoj akciji, kao i nekoliko vrsta Nescafe Gold kava. I stvarno, po nevjerojatno dobrim cijenama upravo ih prodaju na sedam lokacija u Zagrebu (Črnomerec, Travno, Dolac tržnica, Dubrava, Importanne centar, Trešnjevka i Kvatrić).
Kada smo pogledali po policama, vidimo da, između ostalog, imaju velika sniženja na Uncle Ben’s integralnu rižu (50%), Zlato polje umak napoletana čak 75%, a spomenuta ledena Nescafe Gold kava je također snižena 75%.

Žabac Food Outlet otkupljuje robu i prodaje je po najčešće vrlo povoljnim cijenama. Neki proizvodi su pri isteku roka, a neki niti blizu. Jeftiniji su ili zato što su ih kupili u velikim količinama ili zbog ambalaže u određenim mesnim industrijama nude popust na ta pakiranja – i tada Žabac kreće u akciju.
Najsmiješnije što nam se dogodilo je to da su, dok smo u našu košaricu stavljali dimljenu slaninu iz Belja, došli Slovenci koji su se šokirali vidjevši da je kobasica mesne industrije Kras u Žapcu znatno jeftinija nego kod njih u Sloveniji. I što će, natrpali su nekoliko kobasica i odnijeli ih u Sloveniju.
Jedna zanimljivost. Ovdje smo vidjeli čokoladu Reese’s i to u više izvedbi – čokoladice, napolitanke, košarice. Ove proizvode, koliko nam je poznato, možete kupiti samo u Žapcu, nema ih nijedna druga naša trgovina. Vrijedi napomenuti da su u američkom istraživanju dvije čokoladice Reese’s pune kikirikija i maslaca od kikirikija završile u najboljih 10 na svijetu svih vremena. To su Resse’s košarica i čokoladica Take 5.

Da završimo članak s prstom gore za tvrtke poput Žabac Food Outleta koje zapošljavaju osobe preko Udruge za poticanje inkluzije kao što je u slučaju Dore, ovo je toliko divna priča da smo je morali ispričati ispunjenog srca. Također, strategija otkupa robe Žapca pomaže Zero waste filozofiju koju i sami propagiramo, sjetite se samo naših članaka o Esplanadinom Zero Waste modelu, odličan je put koji svi moramo slijediti kako u svom domu, tako i na poslu – bili u HoReCa sektoru ili ne.

Kada smo, pred odlazak, pitali Doru koji joj je najdraži dan u radnom tjednu odgovorila je: “Svi dani su mi najdraži. Znam raditi i subotom prvu smjenu, a na pauzi gricnemo nešto, pričamo i pijemo kavicu”. Zvuči idilično. Kaže Dora iz Žapca da joj je Črnomerec najdraža lokacija, jer je najbliža njenom domu (Dora živi u Stenjevcu), a i ovdje su joj najbolji uvjeti. Žabac na Črnomercu najnovije je otvorena poslovnica, površinom velika i ugodna pa nas i ne čude njene riječi.
Dora voli putovati, plesati i pjevati u zboru. A osmijeh joj ne silazi s lica.

Draga Dora Golub, ti si naša djelatnica 2023. godine. Želimo ti da i dalje vrijedno radiš i razveseljavaš kolege svjetlom kojim zračiš. Nama si razlog da češće dolazimo u Žabac Food Outlet na Črnomercu – čak i kada nam nije usput.

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana