Već duže vrijeme znamo gdje stanuje jedan od najboljih odabira za opremiti kuhinju. Opremiti ju dobro, najbolje.
To je dućan u centru Zagreba – Sol i papar u dvorištu Vlaške 78.
U tom dućanu godinama kupujemo, međutim, uglavnom poklone prijateljima.

Pokloni poput gus tave, Lodge pekača, divnih drvenih mlinaca… samo su dio onoga što smo tamo kupovali. Na kraju smo shvatili da sebi nismo kupili gotovo ništa.

S obzirom da smo trebali jedan odličan chef nož, uputili smo se u Sol i papar… i? Na kraju se vratili doma s tri noža, brusnim kamenom i pregačom.
Ovih dana rezali smo povrće, meso i ostale namirnice, pripremali zanimljiva jela i možemo reći – izvanredni su.

Znamo gdje

Zašto kupiti vrhunski nož i koji odabrati?

Okej, znamo gdje, ali treba znati i što od svih tih odličnih noževa odabrati.
Noževi Dick, Chroma, De Buyer, Zwilling, Gefu, niz japanski poput Global noževa, Kasumi, Samura, Kai Shun, Kunio Masutani, Mac, Tanara
Kada ti se pred očima pojavi 500 noževa, bilo bi dobro znati koji nož (i za što) želiš.

Iz dosadašnjeg iskustva s odličnim noževima imamo veliku simpatiju za japanske noževe. Elegantne, precizne, moćne.
Nakon konzultacije s naša dva vrhunska chefa odlučili smo se za Samura japanske noževe.
Prvi nož je Samura Damascus Chef nož oštrice duljine 20 cm, univerzalni nož koji može poslužiti za mnoge izazove u kuhinji. Tvrdoća noža je 61 HRC, a materijal oštrice je Damask čelik.

Konkretan, a ujedno i elegantan, ovaj Samura chef nož je temeljni u setu noževa koji trebate. Sposoban lako riješiti i povrće, meso, ribu itd.
Mi smo ga ponijeli u obližnju nam šumicu i za društvo narezali fini zreli Lećevački sir iz pršuterije Bura i sol u Krapinskoj ulici, ali smo na trake rezali i baskijski odležani Txogitxu odrezak iz utrinskog Gastro Branimira.
Cijena: 689 kn

Znamo gdje

Odrezak je na sitne komade izvanredno odradio naš drugi Samuta nož koji smo nabavili u Sol i papar dućanu – Samura Shadow Paring.
Nož je to od japanskog AUS 8 čelika, s neprijanjajućim premazom. Odličan.
Cijena: 141 kn

Sol i papar

Za povrće santoku ili nakiri nož

Santoku nož je širem krugu ljudi sigurno poznatiji od nakirija.
Naš odabir za treći nož je bio upravo taj: Nakiri, nož s pravokutnom oštricom bez špice, namijenjen rezanju povrća (upravo to i znači na japanskom jeziku).
Ovaj moćni Samura Blacksmith Nakiri koristili smo za rezanje miješanog povrća za Cezar salatu. Dominira i vrlo precizno reže i na najsitnije rezance, kockice… štogod već poželite.

Znamo gdje

Uz dodatak komada pilećih prsa na žaru, parmezana i umaka na bazi grčkog jogurta i domaće majoneze napravili smo našu inačicu Cezar salate.
Tvrdoća noža je 58 HRC, duljina oštrice 16 cm, ručka: micarta.
Cijena: 811 kn

Cezar salata

Opaska uz tvrdoću noževa – oni tvrdoće ispod 56 HRC se znatno teže bruse i prije otupljuju. Zato valja birati one tvrdoće iznad 56 HRC.

Brušenje noževa

U ovome se zrcali i odgovor na naše početno pitanje – zašto kupiti vrhunski nož?
Zato jer je vrhunski nož bolji od osrednjeg ili lošeg, duže vrijeme je oštar, a u radu vam daje osjećaj nadmoći, preciznosti i jednom riječju – sigurnosti.
Ipak, podvijte vrhove prstiju ruke kojom pridržavate namirnicu – jer se u društvu ovih fantastičnih oštrica ne želite previše opustiti.

Kada se ovi noževi bruse, dovodi ih se na početnu oštrinu. Brusi li ih se ispravno – takvo vrhunsko stanje noža može trajati dugi niz godina.
Sol i papar, nasreću, je tu za one koji nemaju iskustvo brušenja noževa. I to ne samo kako bi vam oni naoštrili nož (naravno, mogu i žele i to!), nego i da održe radionice brušenja i održavanja noževa.

To znači kada jednom uložite nekoliko stotina kuna u neki od ovakvih noževa, uložili ste u nešto puno trajnije i bolje od nekih polurješenja u vidu nekih vječno polutupih do tupih bezimenih noževa.

Ove kvalitetne noževe koje smo naveli valja držati ili u urezima drvenog stalka ili na magnetima, a kod putovanja najbolje u torbama s posebnim džepovima za noževe.

Šivanje pregača

U Sol i papar dućanu pokazali su nam pregače koje sami šivaju, što nas je jako razveselilo pa smo i sebi uzeli jednu. Naime, lijepe su i atraktivne.

Sol i papar

Eto, sad znamo gdje ćemo i po pregaču, a kažu nam tamo da i moderna Luftbremzer gin ekipa kod njih šiva svoje pregače.
Usput budi rečeno, znate li da Lufbremzer ovih dana lansira svoj prvi pripremljeni koktel, spreman da se rashlađen i uz kocku leda i narančine korice direktno iz boce pretvori u spas po ljetnim vrućinama?
Evo ga. Negroni je to u kojem su slijedeći jednako zastupljeni dijelovi: Luftbremzer gin, Vermouth Rosso i Mulassano Bitter.

Jako smo zadovoljni proizvodima iz Sol i papar dućana, ponosno i prpošno stoje u našoj kuhinji, a korist od njih je velika.
Već nekoliko dana kasnije vratili smo se tamo kupiti još neke žličice i čašice. Ali o tome uskoro u nekoj drugoj priči. Ta priča će samo teći – naime imat će predznak pića.

U dućanu imaju i odlične Kitchenaid, Hurom i Excalibur proizvode, sokovnike, blendere, vakumirke, sous-vide, dimilice, dehidratore, sjeckalice, aparate za sladoled… imaju sve.

znamo gdje

Sol i papar
Vlaška 78 (dvorište)
tel. +385 (0)1 4610 355
mob. +385 (0)99 7320 726
web adresa: www.solipapar.com
radno vrijeme: pon-pet 9-20, sub 9-14

moguća i web narudžba uz online plaćanje

fotografije: Eat Out Zagreb