U slastičarnicu Orijent na Trgu – točnije u Petrinjsku 2, do sada smo svratili dva puta od otvorenja. Nekako usputno, ne baš ‘kak se šika’. Tome je kumovala nesretna situacija zadnjih mjeseci.
Prije nekoliko dana konačno smo sjeli i detaljno procijenili situaciju, kao i nove kolače i sladolede koje imaju u ponudi.

Na prvu bi se moglo reći kako bismo mogli biti subjektivni prema Orijentu, jer u poslovnicu u Maksimirskoj svraćamo desetljećima – od osnovne škole. Međutim, baš suprotno – prema njima smo kritični u želji da zadrže razinu u kojoj uživamo godinama.

Orijent na Trgu ima niz noviteta

Neki od noviteta pokrenuti su zadnjih tjedana, a neki će tek biti pokrenuti.
Osim novih okusa sladoleda i kolača, najavljujemo kako će Orijent na Trgu uskoro lansirati i nekoliko slanih zalogaja, s naglaskom na quiche. Donosimo i novost da Orijent otprije nekoliko dana ima i novu čokoladnu tortu bez šećera. Zamjena za šećer su eritrit i maltitol.

Prvi vam donosimo i informacije o novoj terasi predivnih stolova i stolaca u francuskom stilu. Stolci u retro maniri također podsjećaju na šarmantni i kultni Thonetov stolac No. 14.
Iako je Orijent u Petrinjskoj, komotno možemo reći da je na Trgu, jer mu nova terasa seže do kipa Stjepana Radića koji onako s distance izmjenjuje poglede s kipom bana Jelačića.

Sjeli smo na ugodnu terasu i naručili nove okuse
sladoleda i kolača. Evo analize…

Orijent na Trgu

Oba nova kolača su s limunom, sladoledi s jagodom i čokoladom

Terasa u Petrinjskoj 2 ugodno je iznenadila. Orijent je uspio dobiti najbolji dio Petrinjske koji izlazi na spoj Jurišićeve i Trga, dakle odmah je kraj terase El Toro Street Food lokala. Uredno su i nemalo razmaknuli stolove (njih dvanaest) što je u situaciji u kojoj se nalazimo bitno.
Usput rečeno – terasa u Maksimirskoj se očekuje vrlo uskoro. Nalazit će se pred ulazom, gdje se trenutno nalaze parkirališna mjesta.

Orijent na Trgu

Stigli su nam kolači i sladoled i nakon brzog fotografiranja bacili smo se na kušanje. Okusi u Orijentu su razinom natprosječni, jer njihovi sladoledi i kolači u sebi sadrže jaja i ostale domaće sastojke, a ne – kao mnogi u ponudi – gotove praške.

Tradicija Orijenta je da gosti daju imena kolačima i sladoledu putem društvenih mreža.
Tako je bilo i sada.

Novi kolači

Nova imena kolačima su Daisy i Lemoneta.

Daisy je tart od limuna, bogate kiselkaste limunske kreme položene nad biskvitnu košaricu mirisa po maslacu, a nad svime lebdi uzorni meringue.
Klasičan kolač kakav smo znali jesti i u Parizu, a sličan je radila i genijalna Petra Jelenić u slastičarnici Mak na konac.

Orijent na Trgu


Generalno, ovo je najbolje što smo taj dan pojeli u Orijentu.
Cijena mu je 25 kuna.

Orijent na Trgu

Lemoneta je jedna od klasičnijih torti koju Orijent ima u svojoj ponudi. Nova, a starinska. Veličinom komada torte zaista zasitna, a okusom ide u smjeru dosadašnjeg opisa: klasični biskvit uz dodatak korice limuna, prilične količine bavarske kreme i limun krema s pulpom limuna. Ta limunska krema neodoljivo podsjeća na onu iz hvalospjevima opjevane Orijentove torte Pozdrav s juga.
Uz sve tu je i bijela ‘čokolada’.
U odnosu na kiselkasti tart Daisy, Lemoneta je neutralnija, ali i zasitnija.
Pozamašan komad Lemonete stoji 21 kunu.

Orijent na Trgu

Novi okusi sladoleda

Uz najbolje okuse sladoleda u Hrvatskoj poput lješnjaka, Fred & Ginger, Schwarzwald, vanilije, Key Lemon Pie, Mozart… Orijent donosi dva nova okusa:

S’mores je interpretacija istoimenog sjevernoameričkog snacka. Ovim okusom Orijent se obraća, čini nam se, djeci. Većina okusa u Orijentu kao da je rađena za odrasle (iako ih i djeca vole), ali ovaj okus – pa i izgled – kao da djecu pozivaju da upere prstom i pokažu: Želim ovaj sladoled!
Razigrani komadići pjenastog marshmallowa miješaju se u osnovi čokoladnog sladoleda, uz komadiće graham keksa i meringue. Iako smo ga prozvali dječjim okusom, doživjeli smo ga kao uspješan novitet.

Sladoled

Strawberry Blond je miks jagode, vanilije i bijele čokolade. Bogatomliječni okus i kremoznost je nešto što ne očekujete kad čujete za sladoled od jagode. No, kao kombinacija funkcionira vrlo dobro. Riječ je o blagim delikatnim okusima kojima bi mogle sklonije biti dame.

Orijent na Trgu

S nestrpljenjem iščekujemo i ljetne voćne okuse sladoleda. Kako doznajemo, Orijent planira uskoro krenuti s ekskluzivnim kratkim ponudama novih okusa, no ideja je još u nacrtu. Više o tome na vrijeme…
Cijena kuglice sladoleda je 10 kuna.

sladoled

Orijent na Trgu – usluga i interijer

Jako smo zadovoljni da možemo potvrditi da je, osim prostora u Maksimirskoj koji je doživio lijepu preobrazbu – i ovaj kod Trga jednako lijepo, ako ne i ljepši.
Od detalja na terasi koje smo opisali na početku članka, preko stolaca unutar prostora, lijepog hladnjaka, urednog i čistog prostora i detalja koji jako dižu prostor – poput retro ‘dijamantnog’ lustera koji dominira prostorom.

Djelatnice uslužne, strpljive i nasmijane. Iskreno, s obzirom na frekventnost lokacije očekivali smo manje. Potičemo ih da nastave ovako dobro raditi i dalje.

Prostor

Recept za kremšnite iz Orijenta

Na kraju pogledajte kako kremšnite rade u Orijentu. Video sadrži i male trikove kako bi kremšnite bile u top formi. Prije svega, počnite od najboljih sastojaka.

Nove okuse sladoleda i kolača i dalje nadgledaju i osmišljavaju legendarne plavokose sestre, donedavne vlasnice Orijenta – Šeherezada Sučević i Ildeza Tahiri Martelanc.

Iako je proizvodnja Orijenta u Maksimirskoj pa kolači putuju do Trga, to putovanje im ne škodi puno. Dapače, začudno dobro odolijevaju izazovu.

fotografije: Eat Out Zagreb