“Falafel, etc.” na Opatovini 16 u Zagrebu upravo je otvorio svoja vrata. Simpatičan prostor lijepih detalja ovaj prostor čini ugodnim i modernim. Mural na zidovima visokih biljki i mačkica koje se skrivaju djelo je talentiranih sestara umjetnica Agate i Apolonije Lučić. Ovdje netko voli mačke, sigurni smo…

Falafel, etc.

U prvu ruku čudno ime Falafel, etc. dobio je zbog dodavanja novih jela u jelovnik, kojih je za početak tek 6, ali iz našeg iskustva – vrlo su dobra.

Želimo sve pripremiti sami, kako bi gostima bilo ukusno

U lokalu Falafel, etc. smo pred otvorenje sreli lijepu djevojku zaraznog osmijeha. Ispostavilo se da je to vlasnica, Antonija Kraljičković. Uz nju je i vrijedni zamajac ovog projekta Igor Peršić koji uz Antoniju u kuhinji sve osmišljeno vrlo uredno slaže na pladnjeve.

Falafel, etc.

Od jela uredno ispisanih na zidu tu su: falafel sendvič 32/36 kuna (4/5 kuglica), falafel salata 36 kuna, hummus 25 kuna, krumpirići 12 kuna, batat krumpirići 16 kuna, čokoladni hummus 15 kuna te dodaci (dodatna kuglica falafela i kruh po 5 kuna te ekstra umak 3 kune).
Falafel, kuglice od slanutka, mogu napraviti ili u uobičajenoj kombinaciji s korijenderom, ali i s batatom ili ciklom.
Mi smo se odlučili za klasik: manji falafel sendvič te hummus uz krumpiriće.

Okus, veličina porcije i opći dojam

S obzirom da sami izrađuju i kruh (u flatbread maniri) kao i umake, sve je vrlo ukusno i svježe. Falafel ima onaj duboki, ugodan okus s vrlo dobro izbalansiranim začinima. Odlično funkcionira uz lagano ukiseljeno povrće (sami kisele crveni kupus) i hummus koji ubacuju u falafel.

Falafel, etc.

Naš prijedlog bio bi da još dodaju gas s povrćem – neka malo i pretjeraju, kako to rade u najpopularnijem pariškom falafel lokalu L’As du Falafel u kvartu Le Marais. U istom smjeru preporučili bismo da idu i s umakom preko loptica – da bude još sočnije.
Da se razumijemo – već ovo sada je vrlo, vrlo ukusno. Ovo je pravi falafel kakvog rade diljem Europe, baš poput iznad spomenutog lokala u Parizu.

Hummus

Falafel, etc. ima i hummus na visini zadatka. Nemamo zamjerku. Ukusan je i friško pripremljen. Umaci koje se može naručiti (njihovih ruku djelo – pikantna salsa i veganska majoneza) su vrlo ukusni. Imaju i nekoliko kupovnih boca kečapa, majoneze (ili je to bio senf što smo vidjeli tamo?), no naša preporuka je – tražite njihove umake, zaboravite na to – osim ako niste s djetetom i on želi baš to – onda vam nema pomoći.

Falafel, etc.

Radno vrijeme im je (za sada) od 12 sati, no kao i u jelovniku koji će uskoro doživjeti proširenje i radno vrijeme bi moglo doživjeti rastezanje prema jutru. Od novih jela u budućnosti preporučujemo razne složene salate s kombinacijom povrća, sjemenki, možda dodatke tofua, sejtana itd.
Je li moguće da nekad lansiraju i veganski burger, varivo ili juhe? Voljeli bismo da je odgovor potvrdan. Vidjet ćemo.

Od napitaka nude Franck kavu, a primijetili smo i nekoliko vrsta limenki piva od Garden Brewery pivovare te nekoliko gaziranih pića. Voljeli bismo vidjeti i neke prirodne sokove.

Prvih dana plaćanje je samo u gotovini, ali uskoro će krenuti i plaćanje putem kartica, kako saznajemo.
Cijene s jelovnika smatramo vrlo fer, a njihova jela jednima od najboljih te vrste u Zagrebu.

Falafel, etc. Opatovina 16, Zagreb
radno vrijeme: ned, pon, uto 12-21, sri 12-22, pet, sub 12-00
plaćanje: prvih dana samo gotovina, nakon toga i kartice

fotografije: Eat Out Zagreb