Vinarija Kaptol iz kutjevačkog vinogorja negdje oko Valentinova predstavila je svojih 5 vina u restoranu Rougemarin u Folnegovićevoj 10 u Zagrebu.
U sklopu odličnog Rougemarinovog projekta Lokal&Bokal u kojem ovaj restoran radi promotivne večeri naših vinara ovaj put sljubljivalo se pet slijedova jela s, pokazalo se, vrlo potentnim vinima vinarije Kaptol.
Pohvaljujemo i ističemo projekte Rougemarin restorana, jer unapređuju našu vinsku (ali i pivsku) scenu svojim tematskim večerima.

Mlada vinarija Kaptol, iako postoji tek nekoliko godina, već ostvaruje odlične rezultate i nagrade s vinima, poput one za najbolju ovogodišnju graševinu na VinkoViti 2020.
Vinarijom “vladaju” dame na čelu sa šarmantnom vlasnicom Barbarom Ljevar koja je rekla nekoliko uvodnih riječi.

Vinarija Kaptol

Degustacijska večera tekla je u pet slijedova u opuštenoj atmosferi u Rougemarinu, a svako vino je ukratko predstavio enolog vinarije Kaptol. Nakon njega nekoliko riječi uz jelo koje prati to vino dao je mladi simpatični chef Rougemarina Luka Džamarija, desna ruka glavnog chefa Marina Medaka, vlasnika Rougemarina.

Prvi slijed: Rosé 2018. uz ceviche od brancina

Ovaj suhi Rosé od cabernet sauvignona i merlota ima svježinu i voćne note. U odnosu na godinu prije, ovaj Rosé nema ostatak šećera. Čini nam se da u vinariji Kaptol još nisu odlučili u kojem će smjeru ići idućih godina s njim. Osluškuju svoje kupce i nekako nam se čini kako su se idućih berbi skloni prikloniti slađoj varijanti od ove.

Vinarija Kaptol


Ovaj slijed imao je dva sitna problema – prvi što je naša boca trebala biti malo bolje rashlađena kako bi ta svježina vina još više došla do izražaja. Drugi je taj što je ceviche iznimno osvježavajuće jelo. Uz brancin tu su bili i segmenti crvene naranče, emulzija kamilice i maslinovog ulja, zest limuna, coulis stabljičastog celera. Iako izvrsno balansirano jelo (inače obožavamo ceviche, a ovaj je samostalno bio izuzetan!) u paru s vinom nadvladao ga je svježinom i citrusnim notama, najviše zahvaljujući kockama crvene naranče.

Drugi slijed: Graševina 2019. uz salatu s kozicama

Ovu graševinu vinarije Kaptol probali smo desetak minuta prije nego li su je prezentirali javno uz jelo i priznajemo – bili smo oduševljeni svježinom, mirisom po jabukama i izraženim, no ujedno i odlično balansiranim kiselinama.

Salata od kozica

U ovom slijedu dogodila se magija – ovako dobro sljubljivanje ne događa se svakodnevno. Tome je kumovala i izuzetna graševina vinarije Kaptol, ali i ova osvježavajuća salata koje je bila fascinanto dobro pogođena uz ovo vino. Salata je, osim naravno kozica u sebi imala i tanko rezanu granny smith jabuku, krutone, zest naranče, cherry mayo te tostirane lješnjake. Vrhunski! Ovo je eklatantan primjer kako su oba jela izvrsna, no ovaj drugi slijed vina i hrane je puno bolje ugođen.

Treći slijed: Sauvignon 2017. s bisqueom od kozica

Izuzetno zanimljiv Sauvignon iz 2017. nije na prvu loptu. Ima iznimno snažne zelene note i tik iza točenja u čašu zavara. Nakon pol minute to je već druga priča, nakon minutu i pol treća. Postupno dolazi do onih karakterističnih nota sauvignona cvjetnosti i voćnosti, ubrzo je postalo znatno svježije – veliko iznenađenje za nas. Vino s karakterom.
Rižoto s bisqueom od kozica izvrstan kako to i inače uvijek biva u Rougemarinu – u ovaj restoran želite doći na rižoto! Tuna loptice povrh, uz coulis zelenih rajčica i kadulju. Loptice tune bile su ponešto preslane, ali kada smo ih (mudro se dosjetivši) usitnili i rasporedili nad rižoto, bila je to (uz sauvignon) jedna fina vožnja s happy endom.
Sljubljivanje sa Sauvignonom potpuno uspješno, bravo za F&B managera Rougemarina g. Miru Siničkovića, koji je i tu večer odisao vedrinom i elegancijom, kao što su (moramo primijetiti) to počeli pratiti i kolege konobari s novim linijama pregača i leptirki. To je novi i razinom još viši, oku ugodniji moment.

Vinarija Kaptol

Četvrti slijed: Cuvée 2017. uz pačja prsa

Ovom slijedu nije bilo mane, kako u jelu, tako i u vinu – ali i njihovom nadopunjavanju i funkcioniranju zajedno.
Cuvée 2016. je izvrsno vino i bez ustezanja naša velika preporuka uz neko bogato crveno meso. Voćan, mirisan po bobicama, višnjama, odležan dijelom u bačvi i većim dijelom u inoxu ovaj blend cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota. Osvaja i mirisom i okusom.

Vinarija Kaptol
Patka

U adekvatnoj čaši kakvu su nam ponudili u Rougemarinu za ovo vino, dopuštajući mu da prodiše i pusti divne arome, ovo vino je uz izvrsno pripremljena pačja prsa, umak od šumskog voća, buču s majčinom dušicom, baby špinat, kreker od rogača i krema od borovih iglica dao jedan od najboljih spojeva te večeri.

Izuzetno meko mirisno meso uz hrskavu kožicu, buča uz majčinu dušicu i izvrstan kreker od rogača uz kremu borovih iglica dali su maštovitu pratnju mesu i vinu. Kuriozitet ovog vina je, osim što im je bilo prvo crveno vino, iznenadilo je kvalitetom. Mislili su ga za početak puniti u litrene boce, no nakon analize su im rekli koliko kvalitetan proizvod imaju i od samog početka to je vrhunsko vino odličnih karakteristika.

Peti slijed: Graševina 2018. uz “Sladak po prirodi” brownie

Ovo je poluslatka graševina ima tendenciju kasne berbe, dakle ipak se nešto ranije išlo u berbu zbog određenih razloga (od količine uroda preko klimatskih uvjeta itd.). Lijepo rashlađena ostavlja dojam finog medenjaka koji kao da je desert sam za sebe.

Kolač

Ipak, u Rougemarin restoranu su ga vrlo uspješno sljubili s vrlo uspješnim kolačem bez brašna i bez šećera. Ta vrsta kolača (bez šećera i brašna) je, čini se, nova tendencija u ovom restoranu. Uz flambirano voće povrh odličan desert uz ovu poluslatku graševinu.

Zaključak Vinarija Kaptol Lokal&Bokal večeri

Vinarija Kaptol je pokazala da vrijedno radi na svojim vinima i da imaju znanje za to. Osobno bismo voljeli da ostanu na suhom Roséu i razviju ga u idućim berbama, ali to je ipak njihova odluka.
Vina koja smo kušali su već sad odlična, graševina će se doduše (iako mladi šampion) mijenjati idućih mjeseci – vjerujemo u jednako dobrom smjeru kao do sad. Vrlo ugodna večer, hvala vinariji Kaptol na pozivu.
Restoran Rougemarin, domaćin mnogim tematskim večerima u kojima, kadgod smo tamo, uživa cijeli restoran (kako gosti, tako i vedra posluga) je opet bio na visini. To je lokal za enogastro užitke. Ok, to je lokal iz imena projekta. A gdje je bokal? 🙂

Vinarija Kaptol