fotografije: Eat Out Zagreb

Bili su to zlatni početci burgermanije u Zagrebu, sredina osamdesetih. U Draškovićevoj ulici stvarao se red koji se nije smanjivao. Svi su htjeli burger, svoj hamby – a taj naziv je postao toliko uvriježen da ga neki koriste i danas umjesto riječi burger.
Kažemo: Bili… jer to vrijeme je davno iza nas, u svijetu se burger promijenio za toliko stupnjeva da ti se višestruko zavrti u glavi, no nažalost nije se promijenio za 360 stupnjeva i vratio na isto – kako su to u svom naumu imali iz ekipe današnjeg Hambyja.

Došli mi navečer na burger, kad tamo…

Današnji burger u Hambyju u Vlaškoj kod Vončinine ulice sličan je onome krajem osamdesetih (neki od nas su tad bili maleni, a netko ipak dovoljno odrastao da se sjeća), veliko pecivo i oveća, no tanja pljeskavica. U cheeseburger special ide još, osim sira kao i u običnom, i prženi špek.

Bili smo navečer, veseli i vedri, baš su bile sve predispozicije da budemo zadovoljni. Dva (ili čak tri?) dečka koji su taj tren radili bili su jako zabavni i uslužni, lokal se može ponositi njima – kad tamo… stižu burgeri… meso prilično blijedo, da ne kažemo skroz blijedo, slično blijedog okusa, evo baš ništa nas nije dirnulo da kažemo makar: Okej, zadnjih godina smo naviknuli jesti drugačije burgere, ali ovo je ono što smo nekoć obožav… ne! Ništa.
Prilično nemaštovit umak koji jest onaj od nekad, u to ime kažemo Može! Krastavci isto okej, čak i to pecivo, zašto ne. Ali meso je bilo potpuno razočaranje.

Nismo uljepšavali scenu u kojoj smo jeli jer je to realnost i to nam uopće ne smeta, burgeri su došli uredno umotani u papir na plastičnim pladnjevima, ljubazno osoblje zaslužuje pohvalu i pol, kao što smo im rado ostavili i zasluženu napojnicu. Uzeli smo samo dva burgera iako nas je bilo troje, jer dama nije bila za burger, ali pogađate – ipak je gricnula od obojice po griz, dva.

Izuzetno nam je žao da je tako kako jest, želimo im ipak da imaju dovoljno stare i nove publike koja će ih popratiti. Čuli smo da imaju i gablece i to pozdravljamo.
Mi se, vrlo vjerojatno, tamo nećemo više vraćati na burger.
Pojašnjenje noćnih i dnevnih fotografija: dan, dva nakon što smo (prilično kasno) jeli burgere smo se vratili fotografirati lokal izvana, čisto da vas to ne zbuni.

Hamby, Vlaška ulica 68 Zagreb
tel.: 091 134 4444