Postoje neka mjesta u Zagrebu koja se ističu ponudom potpuno drugačijom od svih. Krčma Kod Marka takva je već desetljećima. Gotovo 65 godina tradicije ovog restorana na rubu grada u Rakitju govori da rade nešto jako dobro.
Ali što bi bilo specijalno u tek dva jela, ražnjićima i ćevapima? Baš sve, sve je ovdje posebno.

Ako se pitate gdje se točno nalazi ovaj restoran, možemo reći ili da se radi o adresi Dr. Franje Tuđmana 21 Rakitje Zagreb ili pak da je krčma odmah preko puta štanda s voćem gdje je voćke izlagala i prodavala Kristina Mandarina, nadaleko poznata prodavačica voća. Štand voća, čini se, zadnjih mjeseci ne radi, a Kristina je krenula drugim vodama. Promotrite li pažljivo, iza zatvorene kućice s voćem vidjet ćete i Krčmu Kod Marka.

Krčma Kod Marka obiteljski je restoran koji je prije nekoliko godina preuzela mlađa generacija vlasnika, ali je i dalje ostalo sve potpuno isto kao i prije nekoliko desetljeća. U ponudi Kod Marka naći ćete tek ćevape za 6,6€ i ražnjiće za 6,6€. I to je to. Uz njih dolazi i širokogrudna porcija luka – ako je sreće bit će to lijepi slasni ljubičasti luk uz koji ovdje vole staviti i dva brdašca soli. Jako retro priča, baš kao u nekoj krčmi 1975.
Sjećamo se kada smo pisali o Marku prije godinu i pol, u komentarima su ljudi rekli upravo to – kako Kod Marka jedu ćevape koji su isti već 50 godina.
Zavirili smo kroz prozor i vidjeli kako mladi djelatnik okreće ćevape koje je stavio prije nekoliko minuta nad žar drvenog ugljena. Žar je dovoljno jak da stvori Maillardovu reakciju i da na kraju ćevapi imaju izuzetan okus, a i razmak među rešetkama daje mogućnost bogatom dimu da uđe u meso i “napuca” ga snažnim aromama.

Kod Marka
Krčma Kod Marka Rakitje

Za one koji još nisu tamo bili, osim poziva da si priušte to iskustvo, dajemo informaciju kako Kod Marka ima veliku terasu na kojoj ćete naći debeli hlad, a da tijekom zimskih mjeseci ima prostor grijan kaljevom peći. Interijer nisu mijenjali valjda nikada, osim što su ga eventualno osvježili pa izgleda pristojno i čisto, ali sve je – naravno – starinski.

Godinama je cijena ova dva jedina jela bila po 36 kuna (odnosno 4,78€), da bi rast cijena u koroni, a onda inflacija te rat u Ukrajini učinili neminovni rast na 6,66€ što iznosi blagopokojnih 50 kuna.
Realnost je da je prošla cijena bila izuzetno niska, iako treba reći i da su porcije prilično male. Ćevapi su omanji, a štapići ražnjića također.
U porciji dolazi 10 ćevapa, a od ražnjića ćete dobiti 3 štapića. Predlažemo da odmah uzmete porciju i pol, štogod uzimali. I dalje je to prihvatljivih 10€.
U toj cijeni su i luk i na grilu prepečeni kruh. Da. Kruh, a ne lepinja. Šokantno za one koji to prvi put čuju, šokantno i nedopustivo i za neke koji to znaju i otprije. Nama koji također volimo lepinju uz meso s roštilja je na prvu također zvučalo kao prilično loša ideja, ali otkada smo probali hrskavi mirisni kruh (u pitanju je svježni bijeli kruh) lepinja nam uopće ne fali.

Kod Marka
Kod Marka na Rakitju poslužuje prepečeni kruh uz meso, a uz ljubičasti luk ubace i brdašce, dva soli – jako retro način serviranja

Ćevape još pri posluživanju lagano pospu sitno mljevenim paprom. To im daje dubinu okusa i pikantnost, a o retro momentu okusa i serviranja da i ne pričamo. Ono važno – meso je odlično mljeveno i osjeti se fino pod zubima. Dovoljno je masno da ne bude suho, ali u njemu nećete naći prepreke poput hrskavica ili slične stvari kako je to slučaj recimo u nekom od burger mjesta u gradu o kojem smo nedavno pisali.

Meso ražnjića je izvrsno marinirano i meko poput pamuka dok podatnost mesa nadopunjuje vanjska preplanulost kojom, nešto slično kao kod ćevapa, dobiju puninu mirisa i okusa. Uz tanjure neće doći pribor za jelo, nego tek nekoliko čačkalica. Ipak, trebate li pribor za jelo donijet će vam ga na upit.

Zagreb ima sreću s roštiljarnicama. Nedavno smo pisali o odličnoj novootvorenoj drugoj lokaciji Starog Kotača u Medulićevoj, a takvih lokacija koji peku odličan roštilj u Zagrebu je sasvim dovoljno da zaboravimo na lokale koji prodaju paštetasto samljeveno meso u koje, naravno, mogu ubaciti bilo što od sastojaka.
Kod Marka nema skrivanja, meso se osjeti u svom svojem punom sjaju okusa.
Napomena: Krčma Kod Marka ide na kolektivni godišnji odmor od 7.8. do 14.8., ali inače rade po ustaljenom radnom vremenu (vidi ispod).

Krčma Kod Marka ima našu veliku preporuku, a pogledajte ispod i naš video:

@eatoutzagreb Jeste li bili u krčmi Kod Marka u Zagrebu? Lokacija: Rakitje na rubu grada. Nude samo ćevape i ražnjiće uz ljubičasti luk, brdašce soli i kruh zapečen na roštilju. Da, nema lepinje ljudiiii. I baš ovako, uz malo popaprene ćevape, nama je suuuper. Cijena po porciji je 6,6€. Porcije su male pa vam treba bar 1,5 porcija. dakler ačunajte 10€ po glavi. Sa 65 godina tradicije i tvrdoglavog držanja iste priče te jedno od najboljih mesa s roštilja – krčma Kod Marka ide dalje. /Napomena: od 7.-14.8. su na godišnjem/ . ????uto-ned 10-22 ???? 6,66€/porcija . . #zagrebfood #hrana #restorani #eatoutzagreb #ljubav #restorani #ljetouzagrebu #zagreb #restoranizagreb #zagrebtiktok #foodtok #zagreb???????? #meso #rostilj #njam #rucak #vecera #vikend #kodmarka????????‍???? ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Krčma Kod Marka, Dr. Franje Tuđmana 21, Rakitje Zagreb
radno vrijeme: pon – ne rade, uto-ned 10-22

Facebook stranica: link
kontakt: +385 (0)1 3371 446

Ocjena:
Hrana 8.8/10, usluga 8.5/10, ambijent 7.5/10, čistoća 7.5/10

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana