Kod Pere je jedan od rijetkih restorana u Zagrebu koji već desetljećima, točnije čak 56 godina, svakodnevno ugošćava ljubitelje ukusnih tradicionalnih jela.
Gospodin Pero Miladin, legenda zagrebačkog ugostiteljstva rodom iz Konavala, te 1967. godine otvorio je u sadašnjoj Rubetićevoj 25 na Šalati restoran koji je ubrzo postao kultni. Postao, ali i ostao do današnjih dana.
Gospara Peru viđali smo gotovo svaki put pri posjetu restoranu kako dočekuje goste u perfektno urednom odijelu i bijeloj košulji, dođe do stola rukovati se i izmijeniti koju riječ. Ta ljudska toplina ovom restoranu dala je unikatni znamen koji tiho odjekuje još i danas, 8 godina nakon smrti g. Pere.

Danas restoran vode njegov sin te unuci. Ovdje se, što je zapravo dobro, nije promijenilo puno. Ako i je, možemo reći da se radi o pozitivnom smjeru.
Evo što nas je dočekalo prije nekoliko dana na jednoj od najljepših terasa u Zagrebu.

Kod Pere
Kod Pere, Rubetićeva 25 Šalata Zagreb – jedna od najljepših terasa u Zagrebu na dvije razine

Dočekala nas je izuzetno šarmantna terasa na dvije razine koju volimo otkad znamo za sebe. Na jednu stranu gleda na Vlašku ulicu koja se pruža pod njom, a na drugu na zagrebačku katedralu. U teoriji – a u praksi je trenutno sve toliko u zelenilu da smo jedva vidjeli krovove zgrada u Vlaškoj. Kad malo razmislimo – možda je i bolje tako s obzirom na stanje te ulice zadnjih desetljeća.
Želite li imati mjesto na ovoj terasi svakako rezervirajte stol s naznakom terase. Alternativno čeka vas prostrani interijer koji je klimatiziran. Na dan našeg dolaska, iako je bilo prilično vruće, većina gostiju je htjela biti na terasi. I to ne čudi jer je bajkovita, prepuna zelenila i pod vinovom lozom.

Drugi detalj – usluga. Tim mladih ljudi koji tamo radi zaslužuje izuzetno visoku ocjenu. Po onome što smo vidjeli i osobno doživjeli, pružaju jednu “staru školu” usluživanja što je ustvari perfektno u lokalima poput restorana Kod Pere. Ovdje smo kao gosti naviknuli upravo na to. Kada pogledamo oko sebe vidimo klijentelu koja je iznadpolovično u trećoj životnoj dobi pa im ovakva klasičnija usluga sigurno i više odgovara. Sunce je lagano probijalo kroz vinovu lozu. Dijelom su dodatno pomogli i suncobrani, a našla se i pokoja kocka leda za vodu.

Kod Pere
Kod Pere na Šalati – postava stola

I uz odabir jela i pića dolazimo do problema koji je upravo nevjerojatan – kada smo izuzetno uslužnom i simpatičnom konobaru rekli kako ćemo popiti po čašu bijelog vina kuće te da bismo htjeli vidjeti cjenik i za koju minutu odlučiti o jelima, ispričao se i rekao kako jelovnik ne postoji.
Mislili smo da se šali ili da karte jela trenutno nisu dostupne, a onda smo shvatili da oni zapravo nemaju cjenike već neko vrijeme. To nam je kasnije potvrdio i kolega koji je bio ne baš nedavno kod njih, kao i sam konobar koji je, uz još jednu ispriku, rekao da fizički jelovnika nema i da će ih vjerojatno uskoro posložiti i printati.
Ok, puno toga smo vidjeli, ali ovo nas je prilično neugodno iznenadilo. Na pitanje koja jela imaju spomenuo je klasike restorana – pečenu patku s mlincima, pašticadu s njokima i teletinu s krumpirima. Dakle slično onome što smo nedavno jeli u restoranu Ivančić na Plešivici. Uz to je spomenuo kako mogu napraviti još nekoliko mesnih odrezaka i to je manje-više bilo to. Govorimo naravno iz sjećanja jer jelovnik nismo vidjeli iz gore opisanog razloga. Ne moramo napominjati da takva praksa nije unutar propisa o poslovanju restorana pa očekujemo da to hitno korigiraju.
Na pitanje o cijenama ljubazni konobar je rekao da misli da su jela negdje oko 100 kuna po porciji. Ok, “negdje oko…”
Znamo, znamo – ne postoje više kune, ali čovjek se tako izrazio i ne zamjeramo mu. I sami polupobožno i dalje preračunavamo neke cijene u kune pa procijenimo je li iznos okej ili ne.

Dobro, vidjet ćemo na kraju na računu koliko koštaju jela, kao i vino kuće – Jarec Kure koji je predstavljen kao Kraljevina (naša autohtona sorta), a dva dana nakon posjeta restoranu – na dan pisanja ovog članka – uvidjeli smo kako na web stranici Kod Pere postoji online cjenik koji odgovara iznosima na računu koji smo na kraju ručka dobili. Osim što kod vina piše da je kupaža nepoznatih sorti, a ne Kraljevina. Izbor vina na čaše je rijetko siromašan. Čini se da Kod Pere smatraju da su po dva otvorena bijela i crna vina dovoljna za, po njima, vinski neambiciozne goste, što smatramo krivom procjenom. Izbor butelja je nešto bolji.

Vidjeli smo na društvenim mrežama, gdje se restoran Kod Pere značajnije pojavio prije godinu, dvije te tako postao dostupnijim i online generacijama. Tamo se pojavljuju uglavnom uz popis tjednih gableca. Od ponedjeljka do petka, naime, nude po dva gableca po cijeni od 7,2 do 8,6€.
Kako smo došli za vikend to nije bila opcija. Po usmenoj predaji konobara naručili smo juhu od vrganja, patku s mlincima i pašticadu s njokima.
Kako smo bili smješteni na gornjoj terasi, svratili smo i nekoliko stepenica niže u Donji dom. Na toj razini nalazimo još nešto deblji hlad, iako nam se činilo zanimljivije biti iznad i imati lijep pogled na obje razine.

Terasa Zagreb restorani Šalata gableci
Donja terasa nudi nešto deblji hlad, a obje razine izuzetno su šarmantne

Stigla je juha od vrganja u ogromnoj zdjeli. Porcija barem za troje gusto kremasto umiksane juha bez većih komadića vrganja zamirisala je cijelom terasom. Okus je neočekivano svjež te iako su vrganji zasitni, ova kombinacija s povrćem (osjećamo recimo krumpir) i umjerene kiselosti ova juha lijepo sjeda u toplim ljetnim danima.

Kod Pere
Juha od vrganja i domaći kruh

Također smo dobili i ukusni domaći kruh.

Nakon juhe stigla je i pašticada te patka. Oboje je izgledalo izvrsno, a simpatično nam je posluženje pašticade u dubljoj zdjelici u slučaju kada to možete izvaditi i pojesti na velikom plitkom tanjuru.

Glavna jela + salata u restoranu Kod Pere na Šalati

Ukratko: hrana je izvrsno pripremljena. Imamo nevjerojatnu sreću da smo u nekoliko dana pojeli u dva navrata odličnu patku s mlincima (već spomenuti Ivančić s Plešivice). Ova Kod Pere bila je gotovo ukusna kao ona s Plešivice. Perfektno pečena s izvrsnim mlincima.

Kod Pere
Kod Pere – patka s mlincima

Pašticada je također bila jednako dobra, ako ne i bolja. Bogato gusti umak obogaćen velikim komadima suhih šljiva koje su davale dodatnu slatkoću i umjerenu kiselost. Dva oveća komada mesa kupala su se u tom krasnom umaku.

Pašticada Zagreb
Pašticada uz domaće njoke

Pri sredini ručka dvije osobe uglavnom shvate kako nakon juhe neće uspjeti pojesti dva glavna jela. Zaključak: da je bila još jedna osoba s nama ova količina hrane bila bi idealna. To je dobra vijest za sve koji vole velike porcije izvrsne precizno skuhane hrane.

Cijene saznajemo na kraju pri plaćanju. Stigao je uredan račun s ovim cijenama: juha od vrganja 5,3€, pašticada s domaćim njokima 15€, patka s mlincima 15,8€ te vino 13,90€ po litri.

Ove cijene primjerene su, s obzirom na obilne porcije, odličnu izvedbu i status restorana čak su i vrlo fer. Isto mislimo i o gablecima od ponedjeljka do petka – s tim da napominjemo da su zadnji petak imali i bakalar koji smo ovdje jeli godinama mahom zimi, no evo ga tu i ljeti.

Zaključak: ovaj restoran apsolutno preporučujemo kako za gablec, tako i za à la carte ručak ili večeru. Nespretnost s cjenicima apsolutno trebaju ispraviti hitno jer sigurni smo kako ne žele da taj ponešto amaterski moment naruši jako ime koje su stvarali 56 godina. Također, dio interijera valjalo bi pofriškati barem djelomičnom obnovom. Tu prvenstveno mislimo na toalete. Želimo im sreću u nastavku rada.

Ispod pogledajte video našeg iskustva:

@eatoutzagreb Još jedan nestvarno lijep ambijent – restoran Kod Pere u Rubetićevoj 25 Zagreb. Odlična tradicionalna jela, vidi cijene i detalje u videu ili još detaljnije u našem članku na eatoutzagreb.com . . #restoran #kodpere #zagreb #ljetouzagrebu #eatoutzagreb #vecera #ljeto #njam #rucak #tradicija #restoranizagreb #restorani #ljubav #zagrebplaces #zagrebfood #hrana ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Restoran Kod Pere, Rubetićeva 25, Zagreb
radno vrijeme: uto-sub 11-23, ned 12-17

web stranica: link
kontakt: +385 (0)1 4552 814

Ocjena:
Hrana 9/10, usluga 9/10, ambijent 9/10, čistoća 8.5/10

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana