fotografije: Eat Out Zagreb

Oktogon, prolaz koji nedaleko Trga spaja Ilicu i Cvjetni trg zadnjih godina zbog obnove lokalima nosi nesiguran status. Mnogi lokali se, naime, zatvaraju (samo u ovom prostoru bio je i projekt kobasa, knedli…), ali novi lokal tradicionalne hrane Kuhacha tom trendu mogao bi stati na kraj.

U omanjem lokalu Kuhacha zadnjih dana bili smo u dva navrata. Dočekalo nas je ljubazno mlado osoblje koje tek brusi iskustvo. Ipak, projekt koji je osmislila vlasnica (koja je u lokalu, kako smo vidjeli, često prisutna – što je dobro) je zanimljiv, iskren, postavljen na dobrim nogama i ima potencijala.
Budući da smo najviše vezani za centar grada, često u njemu tražimo lokale u kojima bismo pojeli najrazličitije verzije ukusnih jela. Nekada je to nešto ‘nabrzaka’, nekada se zadržimo sat ili dva, a ovaj lokal ima baš ono što centru Zagreba treba na svakodnevnoj razini: kuhana gotova jela, uglavnom na žlicu, pripremljena na tradicionalan način s prirodnim sastojcima.

juneći gulaš s domaćim njokima

Također, rekli su nam kako sastojke za jela biraju vrlo pažljivo. Na koncu, na zidu im piše: ‘Ako ne nađemo iz domaćeg i kontroliranog uzgoja, ne kuhamo!’
Zvuči poticajno za ući i nešto probati. Mi smo učinili upravo to.

Izbor jela

Sva dnevna jela kuhaju se marljivo ujutro kako bi bila spremna u vrijeme gableca.
Popis dnevnih jela nalazi se ispisan kredom pred lokalom. Cijene se kreću uglavnom od 21 kune za povrtno varivo do 40+ kuna za gulaše i slična jela.
Osim navedenih, na jelovniku Kuhache možete naći i ova tradicionalna jela: puricu z mlincima, dimljeni buncek narezan i poslužen s hrenom i dimljenim sirom, sir i vrhnje s finim kukuruznim pecivom, bakin Liptauer namaz, juneći gulaš s domaćim njokima, faširance s restanim krumpirom, lovački gulaš s kuhanom palentom, filanu papriku…
U ova dva naša posjeta Kuhachi jeli smo nekoliko jela, pa krenimo redom kako biste stekli dojam što vas točno tamo čeka.

Eingemahtes

Eingemahtes ili agramerski ajngemahtec, a ako ćete književno – ujušak – jelo je koje smo prvo isprobali.

Eingemahtes


Bogato jelo sa sezonskim izborom povrća uz pileće bijelo meso i fino skuhan gusti ujušak odgovaralo nam je taj dan izvrsno. Cijenom od 34 kune ovo fino jelo bi moglo postati prepoznatljivi dio njihove ponude.

Povrtno varivo

Na tragu ajngemahteca, ovo varivo također predstavlja finu vrijednost za novac. Kad malo razmislimo – tako je sa svim jelima koja smo probali u tom lokalu.

Povrtno varivo


Prepuno povrća, fino skuhano, baš onako domaće… ne možemo dovoljno naglasiti koliko dobro će neko od ovih tradicionalnih jela na žlicu doći u hladnijim mjesecima koji su pred nama.
Našem timu Kuhacha će sigurno biti jedan od prvih izbora u centru Zagreba na dnevnoj bazi.

Pašticada uz njoke + faširanci uz restani krumpir

Ovo ćemo opisati zajedno iz razloga što smo ih zajedno i fotografirali – ne ide sve u istu porciju, da ne bi bilo nesporazuma…

Pašticada njoki faširanci restani krumpir šopska salataPašticada uz domaće njoke je bila pravilno skuhana, kvalitetnog mesa goveđeg buta i skladnog omjera slatko – kiselo – slanih momenata koje to jelo inače donosi, iako bismo mi rado da se još malo opuste kod začinjavanja te još ubace papra i nešto korjenastog povrća. Kako im je ovo, sami su nam rekli, tek testna pašticada, test je položila i vjerujemo kako će i ovaj mali napredak koji očekujemo doći uskoro. Njoke rade sami u kuhinji – pohvaljujemo.

Faširanci uz restani krumpir su pravi hommage kuhanju naših baka, od izvedbe faširanog mesa preko restanog krumpira koji je jedan od boljih koji smo jeli zadnje vrijeme – pripremljen uz komadiće dinstanog poriluka i špeka, a opet lagan i ne s puno masnoće.
Mljeveno meso također dopušta još dodir, dva papra… samo kažemo…

Faširanci i restani krumpir

Uz ova jela naručili smo i bogatu šopsku salatu. Lijepo je uloviti povrće u najboljoj formi, za vrijeme ljeta (iako, realno, jesen je tu).

Pileća salata s povrćem

Kratko i jasno – bijelo meso sa žara povrh miješane povrtne salate predstavlja ugodan fitness obrok za one koji taj tren ne žele juhu, umake, tijesto i ostalo čime ovaj lokal obiluje.

Pileća salata

Domaća savijača od jabuke

Osim jabuke, imaju i opciju savijače sa sirom i šumskim voćem. Ne znamo rade li sve tri vrste svaki dan, ali nas je taj dan dočekala ova bogato punjena savijača s jabukama, finog hrskavog tijesta koje sami razvlače (!).

Savijača s jabukom

Košta 19 kuna, no komad koji smo dobili, kao što vidite na fotografiji (iako je dijelom već pojeden) je pozamašan.

Dostava i najava doručka i popodnevnih jela

Osim navedenih dnevnih jela ljubazno osoblje najavilo nam je da ovih dana kreće dostava njihovih jela putem Wolt usluge.

Uz to, iako su ovih tjedana radili od 10-17h (sve dane osim nedjeljom kada ne rade) uskoro kreću i s uvođenjem doručka (na bazi jaja, povrća, zdravih žitarica i slično) te večernjeg a la carte menija.

Želimo im da punim jedrima zaplove zagrebačkim gastro prostorom, a vama preporučujemo što skoriji posjet Kuhachi.

Kuhacha, Ilica 5 (Oktogon) Zagreb
Radno vrijeme: 10-17h (nedjeljom zatvoreno)

/uskoro od jutra do navečer/
telefon: 01 6266 210

Review overview

HRANA 8
USLUGA8
ATMOSFERA7.5

Summary

7.8