Temperature nam i dalje dopuštaju ljetne radosti. S obzirom da nismo sigurni hoće li to trajati tek iduća dva tjedna ili (voljeli bismo) mjeseca, već ovaj vikend krenuli smo put mora i pripremili ukusan roštilj uz vina Iločkih podruma

Ovaj vikend odlučili smo ponovno uživati u Brseču. Riječ je o divnom gradiću o kojem godinama pišemo u superlativima. More je i dalje toplo, temperature su ljetne i onda nam je palo na pamet – zašto ne napraviti roštilj?

Roštiljanje i roštiljsko prigovaranje

Za roštilj na otvorenom je, naravno, potrebno imati ili kuću i vrt ili prostor na kojem je dopuštena ta vrsta aktivnosti, dok smo u stanu uglavnom ograničeni na električni roštilj.
Naš slučaj ovaj put je najliberalniji – kuća, zrak pun mirisa eteričnih ulja ružmarina i smilja, dekor je more… Raj!

mazalice


Na jelovniku imamo nešto mazalica koje bacamo na žar (šnite kruha namazane mljevenim mesom začinjenim ljutom domaćom tucanom paprikom, kako bi u konačnici bilo srednje ljuto), zatim nešto kobasa te tamno pileće meso – otkošćeni batak i nadbatak.

Roštilj

Vina Iločkih podruma

Vina koja smo se odlučili piti uz ovaj ručak ponijeli smo namjerno sa sobom iz Zagreba. Radi se o vrhunskim vinima – Frankovki i Kapistranu crnom iz majstorskih Iločkih podruma. Popili bismo ih uz roštilj ili bez njega, da se previše ne zavaravamo u članku, ali uz roštilj ova plemenita vina dobila su još jedan dodatni štih.
Što nas je sjetilo… prije pol godine na Instagramu smo spomenuli kako Frankovku volimo uz roštilj.

Vina Iločki podrumi


A vina su to mnogih štihova u sebi, znali smo to i otprije. Bilo nam je zanimljivo ova dva slična, a opet toliko različita vina kušati usporedno uz isti obrok. Naravno, sve u svrhu eno ispitivanja. Čitaj: uživanja. Kada pogledate vizual uličica Brseča vjerujemo da vam nije teško zamisliti i užitak koji dolazi u ovom nadahnjujućem okružju.

Frankovka vrhunska 2015. je suho monosortno vino bogate boje rubina. Kao mnoga vina koja lansira tim enologa Iločkih podruma na čelu s gospođom Verom Zimom i ova Frankovka izuzetno je harmonično uravnotežena. Osjećaju se nježni začini, lagana je i mekih tanina, ali punog okusa.

Frankovka Iločki podrumi

Ovo vino je jedan od boljih pratitelja roštilja, pogotovo u ljetno doba s obzirom na svoja svojstva. Izuzetan omjer cijene i kvalitete uz napomenu: spremna na odležavanje sigurnih pet godina.

Roštilj

Kapistran crni vrhunsko 2017. Iločkih podruma ima poveznicu s Frankovkom istog proizvođača utoliko što je dijelom i on od Frankovke, uz dodatak Cabernet Sauvignona.

Kapistran crni 2017. Iločki podrumi

Ipak, Frankovka je naš favorit, no i ovo vino nas je vrlo pozitivno iznenadilo. I to u kombinaciji morskog okružja uz mesni ručak s roštilja (u redu, imali smo i brdo salate i pomfrita kojeg smo napravili od ukusnog batata). Kapistran crni je odležao u bariknim bačvama (a odležavanje u Starom podrumu u Iloku iz 1450. godine mora se uzeti kao bonus) također ispoljava bogatu rubinsku boju i divne voćne arome (šljiva, kupina) i nudi lagano čokoladni moment. Poput Frankovke i ovo vino ima i dodir dima. Nije ni čudo da se uz meke tanine oba vina izuzetno slažu s jelima s roštilja, ali i s hladnim predjelima od šunke, sira itd.
Od prvog griza i gutljaja bilo je jasno – roštilj i vina Iločkih podruma vole se javno i strastveno.

fotografije: Eat Out Zagreb