Jeste li zadnjih godina bili u korejskom restoranu Omma nedaleko popularnog FER-a (Fakulteta elektronike i računarstva)? Prijašnjih godina goste su posluživali na adresi Unska 2b, da bi se nekad prošle zime prebacili tristo metara dalje u Koransku ulicu 1a.
E pa mi smo bili nekoliko puta. Prijašnjih godina bili smo relativno zadovoljni… i više od toga. Ovaj put Omma je na novoj lokaciji razočarala. Dapače, potpuno nas je razjarila.

I ne rade oni to namjerno. Da razljute goste i natjeraju ih da se upitaju šali li se netko u tom restoranu s nizom grešaka koje im se događaju, a oni ih ne popravljaju. Oni u restoranu Omma, čvrsto vjerujemo, misle da je tako nešto dovoljno dobro za goste koje uslužuju. Imamo novost za njih – ne da nije dovoljno dobro, nego su neke stvari upravo nevjerojatne u 21. stoljeću. Evo što nas je sve dočekalo na novoj lokaciji, a pri kraju pogledajte i video naše posjete.

Omma
Omma, korejski restoran u Zagrebu, nalazi se u Koranskoj ulici 1a

Omma ne obećava izvana. Prostor u prizemlju izgleda gotovo napušten, baš kao u nekim američkim B filmovima bez hepienda. Ako se po jutru dan poznaje, ali ne… ne budimo praznovjerni.
Ha, možda smo trebali vjerovati prvom znaku.

U restoran ulazimo otežano. Jako otežano. Vrata im, naime, dobrano zapinju pa unutra ulazimo tek nakon trećeg snažnog guranja vrata. I to samo zato jer smo vidjeli da za dva stola sjede gosti. U protivnom bismo se vjerojatno okrenuli pomislivši kako restoran ne radi.
Smjestili smo se i naručili iz jelovnika koji nudi tucet jela. Ljubazna djelatnica koja nas poslužuje, kako priznaje, tek je zaposlena i za očekivati je da ona u restoranu bude najslabija karika. Ali baš obratno, ona je bila jedna od rijetkih svijetlih točaka koje je Omma ponudila tog dana.
Želimo dakle u korejskom restoranu naručiti jedino korejsko pivo iz karte pića. Nemaju ga nažalost. Pitamo za dva korejska soka od grožđa koja su u karti pića – nemaju niti njih.
Ok, uzimamo jedno hrvatsko pivo i jedno od dva tekuća korejska napitka koja trenutno imaju: slatkasti Sikhye (fermentirani slad s rižom i bundevom koji košta 3€). Ukusno je, iako je pomalo čudno da napitke koje sami proizvode služe u plastičnim bočicama s čepom.

Od jela smo naručili jedno mesno jelo, dok je drugo bilo vegetarijansko (iako ima i mesnu opciju).

Omma
Glavna jela u korejskom restoranu Omma Zagreb

Bulgogi grill na fotografiji desno jelo je kojim dominira tanko rezana junetina (vratina) uz tek minimalnu količinu staklenih rezanaca. Sve je u soja umaku i pomalo zaslađeno, što je jelu dalo jednu zanimljivu dimenziju. Vidimo nešto mrkve julienne, luka, nekoliko komadića gljive i ponešto mladog luka povrh. Pokraj poslužuju kuhanu rižu i dva priloga, njihov zaštitni znak – kimchi i nježno začinjeni kuhani krumpir.
Ovo jelo je dobro, razinu iznad korektnog i ipak ponešto ispod Wow efekta. Košta 12,5€.

Iduće jelo je razočaralo. Dolsot bibim bab, opcija s tofuom, naoko je krasno. Kada se malo bolje pogleda vidimo tofu koji je tek lagano prokuhan, tek dotaknut (u 10% površine) soja umakom, dakle blijed okusom i izgledom. Uokolo zdjelice su poredali povrće efektno ukrug međutim svemu je falilo okusa. Ispod povrća nalazi se riža koja je manjim dijelom zapečena. Vjerojatno prvo rižu u toj korejskoj glinenoj posudi zapeku pa poslažu ovo okusom bljedunjavo povrće, a za prilog nude isto što i kod prvog jela plus jedan umak pride – birate između slatkastog i ljutog. Odabrali smo potonji. To malo kimchija sa strane (vjerojatno kupovnog kao i ovaj krumpir kao prilog – nismo baš sigurni da ga sami izrađuju u kuhinji) ponešto je poboljšalo sliku jela. Na vrhu po sredini bio je žumanjak, ni on nije spastio stvar. Ovo jelo jednostavno nije dovoljno dobro. Falilo je – svega.
Možda bi u varijanti s mesom (junetinom) bilo ponešto balansiranije, ali ovako u tofu varijanti je prilično žalosno. Kad se sjetimo nekoliko uspješnih azijskih fuzija na području Zagreba i pogledamo ovo jelo pomislimo da smo u emisiji Skrivena kamera i da se netko tek neslano šali. Ovo jelo košta 11,5€ bilo da uzmete opciju bezvezno priređenog tofua ili pak junetine.
Nakon jela pitamo za jedini desert s menija – Mocchi kuglicu koja košta 3€ (1 komad). Pitamo rade li ga oni ili ga kupuju negdje u trgovini. Pogađate odgovor… kupovni desert iz inozemstva. Odustajemo od deserta.

Pri odlasku u muški toalet doživljavamo još jedno porazno iskustvo. Mirisom odaje nemalu zapuštenost i vrlo vjerojatno danima (a bojimo se i tjednima) nepostojanje dezinficijensa oko sanitarnih čvorova.
Pri umivaoniku nema sapuna niti papira za ruke. Sve se čini pomalo sablasno, baš kao i mračne stepenice pred toaletom koje vode u podrum.
Isto iskustvo s toaletom potvrdio nam je i prijatelj koji je imao isto iskustvo u tom restoranu nekoliko dana ranije. U 21. stoljeću ovako loše održavanje toaleta treba naići na oštru osudu i upravo zato o tome pišemo. To, kao i vrata koja zapinju, uz još niz propusta govore o tome da ovaj restoran zapravo ne vodi brigu o gostima.
Kako bi im se gost onda trebao prepustiti i vjerovati im da je razina higijene na zadovoljavajućoj razini? To je gotovo nemoguća misija.

Zid bijele boje iza nas prepun je crta nastalih od kada je tu ovaj restoran, a možda i iz vremena prije njega, kada je ovdje bilo nešto drugo (??). Drugi zid neke je prošarano smeđe boje i cijelo (ne)uređenje interijera nastavlja se na naš osjećaj nebrige vlasnika objekta za goste. Preporuka za materclass održavanja toaleta svima koji takvu preporuku trebaju, a ovi je definitivno trebaju i to hitno je Program bar o kojem smo pisali prije nekoliko dana.
Jedan od rijetkih pozitivnih, iako banalnih momenata je televizor na kojem puštaju moderne korejske spotove. Onda znate koliko je sati. Pet do dvanaest – odnosno zadnji čas da se odgovorni za ovaj projekt pokrenu i ulože u: majstora za vrata; sanitar, sapun i papir za toalet; no možda ponajprije neka ulože u okuse jela.
Facebook mrežu odlučili su prestati voditi još negdje 2020. Tako tamo stoji da i dalje rade u Unskoj 2b, što nije točan podatak i mnoge bi moglo navesti na krivi trag.
Rješenje ventilacije je takvo da iz kuhinje dio mirisa završi u odjeći gostiju i tu ostane dok tu odjeću ne operete.
Eto još jedan moment za dobro uložiti novac, pitate li goste. No, pobogu, tko još danas išta pita goste?

U nastavku donosimo video:

@eatoutzagreb Omma u Zagrebu nekoć je bio restorančić u koji smo rado svratili. Jela su im bila puna okusa, a prostor uredan. Ovaj put naišli smo na niz tehničkih grešaka koje zaslužuju žuti karton. Ako ne i dva – a zna se što to znači… Razočarani smo. . #zagreb #restorani #hrana #dorucak #zagrebtok #eatoutzagreb #zatebe #klopa #zagrebtiktok #zagrebplaces #azijskahrana #dobartek #izlazak #negativnoiskustvo ♬ original sound – Eat Out Zagreb


Restoran Omma, Koranska 1a Zagreb
radno vrijeme: pon-pet 11-20, sub 11-18, ned zatvoreno
kontakt broj: 099 467 07 01
Instagram profil: link

fotografije i videa: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana