Frigane lignje nisu nešto što jedemo često. Povremeno, pogotovo kada su friško frigane i dobro pripremljene, itekako uživamo u njima. Dođu nam nešto kao morski comfort food. Pivnica BIR petkom nudi začinjene frigane lignje uz pomfrit za deset eura, čak i cent manje. Evo kakve su doista.

Pivnica BIR u Harambašićevoj 31 u Zagrebu (pri Zvonimirovoj ulici) otvorena je prije neke tri i pol godine. Ujedno je i pivovara pa ćete tamo moći probati i nekoliko vrsta piva koje sami proizvode. Na jelovniku nude klasičnu pivničku priču, miks narezaka za predjelo uz pivo, roštilja, burgera – uz nabildani dio priče s odrescima.
Ovaj put želja nam je bila probati Spicy lignje, kako im piše pri ulazu, a po savjetu izvrsnog konobara odlučili smo se i za malo BIR lager pivo.

Pivnica BIR
Pivnica BIR za vrijeme dnevnih gableca petkom

Pri dolasku, oko podne petkom, restoran je bio neočekivano pust. Unutra je bilo tek dvoje ljudi, a naš odabir bila je vanjska dvorišna terasa. Da se razumijemo, fotografija iznad je snimljena pri odlasku, nekad oko pola jedan. Tada je bilo dvoje, troje ljudi više unutra, a na terasi nije bilo nikoga. Interijer je ugodan kao i terasa, ali klupe terase traže manji zahvat pofriškavanja novom bojom.

Pivnica BIR
Frigane lignje – Pivnica BIR Zagreb

Jelo je brzo, u petnaestak minuta, stiglo do nas. Iako se čini da je porcija lignji mala, točno je da je količina pomfrita u svakoj porciji upravo obiteljska. Nepotrebno, jer svaka je dovoljna barem za dvije osobe. Količina lignji je taman.
Naš prvi vizualni plus ide odluci da ih posluže u komadima, a ne u tankim kolutićima koji se lako osuše i postanu neprivlačni okusom. Pri tome se ne zavaravamo da su ijedne frigane lignje u dnevnim jelovnicima jadranske. Činjenica je da stižu prekomorskim putem i iz zamrzivača.
Problem u naoko nelošoj BIR izvedbi ovaj petak, nažalost, bila je neumjerena količina brašna. Složili su to pivsko tijesto koje doziva koji gutljaj lagera, pogotovo jer je kombinirano s prahom čilija. Tog hrskavog tijesta bilo je toliko da je većim dijelom doslovno ugušilo okus lignji. I umjesto da bude simpatično uz taj spicy moment, ispala je borba za okuse koju smo u ovom jelu izgubili. Tek u manjem dijelu jela, tamo gdje pozamašno stvrdnuti brašnjavi gušitelj nije čvrsto ulovio, lignje su dale svoj obol okusa i slasnosti.

Usput rečeno, usred jela dvoje je mladih djelatnika (vjerujemo iz kuhinje) pristiglih s azijskog kontinenta odlučilo na metar od nas crijevom i kantama polijevati nešto pri ogradi. Sitno su nas i poprskali, ponešto su i lupali. Valjda su dobili uputu da to rade usred dana, kada gosti jedu pokraj. Čudno, u svakom slučaju.

Pivnica BIR
podnevno prskanje


Pri dolasku smo morali pričekati da u to ulično slijepo crijevo u kojemu je ulaz pivnice BIR uđe njihovo dostavno vozilo pa smo se provlačeći kraj njega nekako ušli u restoran. Nešto prije odlaska tamo je već bilo sparkirano, nekoliko centimetara od ulaza, drugo vozilo (vjerujemo opet od nekog od djelatnika). Ipak, vrhunac je bio pri izlasku kada su nas uz sama vrata dočekala kolica za trgovinu s nekoliko artikala. Ostat će zauvijek tajna zašto je odlučeno da ostanu tamo.

Recenzija Zagreb restorani frigane lignje pržene
Ulaz u craft pivnicu

Na kraju smo promislili, jesu li nas ovdje usred jela samo htjeli osvježiti prskanjem kao što nas je nedavno u Malagi osvježavalo more dok smo grickali morske plodove s jumbo ražnjića? Ako je tako, okej – ali doista nisu trebali.
Pivnica BIR trudi se pripremati ukusna jela uz prilično dobro pivo. Spicy lignje koje smo testirali očito nisu njihov forte. Barem tog dana to nisu bile.

Ocjena:
Frigane lignje 6.5/10, usluga 8.5/10, atmosfera 5/10, čistoća 7/10

BIR Craft pivovara i pivnica, Harambašićeva 31 Zagreb
instagram profil: link
radno vrijeme: uto-čet 11-23, pet 11-00, sub 12-00, ned 12-23
kontakt: 091 907 5909

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana