Kada smo prije točno godinu dana posjetili restoran Konavoski dvori ostali smo zatečeni nestvarnom ljepotom prirode. Ove godine očekivali smo kako nas priroda neće ponovno iznenaditi jer, pobogu, sve smo već vidjeli godinu ranije. Bili smo u krivu – ovaj put oduševljenje je bilo još veće.

Restoran Konavoski dvori nalazi se, naravno, na području općine Konavle. Dakle na krajnjem jugu Hrvatske. Lokacija restorana je idealna. U hladu šumice, nedaleko od izvora rijeke Ljute čija živost daje ritam cijeloj ovoj tradicionalnoj priči.
Konavoski dvori prvi su nacionalni restoran u Hrvatskoj i taj naziv opravdavaju specijalitetima na jelovniku. Restoran je dio Esculap Restaurants grupe izvrsnih ugostiteljskih objekata kojima upravlja direktor Kosta Vukota. Svim navedenim projektima, kao i mnogim drugim u Dubrovniku i okolici, godinama je fantastično dirigirao jedan od najvećih ugostiteljskih vizionara u nas Mato Đurović.

Restoran Konavoski dvori
Prirodno okruženje – restoran Konavoski dvori

Kada tik do vas s jedne strane lijepe i uredne razvedene terase teče neukrotiva ponornica Ljuta, a s druge imate prirodne elemente mlina, dočim nešto dalje male ribnjake u kojima plivaju pastrve, a tik do toga nalaze se i peke ispod kojih se već pripremaju tradicionalna jela od lokalnog povrća, ribe i mesa – to je znak da ste na jednoj od najljepših prirodnih lokacija ugostiteljskog objekta u Hrvatskoj.

Restoran Konavoski dvori
pastrve – restoran Konavoski dvori

U kojem smjeru se kreće restoran Konavoski dvori i što je novo na jelovniku?

Iznimno ugodnom osjećaju koji imamo kao gosti doprinosi lijepa prostrana terasa kojom dominira drvo. Za uređenje svih detalja cijelog kompleksa zaslužna je arhitektica Lea Đurović Ruso.

Hodajući interijetom ovaj put nas se posebno dojmio šank koji je besprijekoran i jedan je od najljepših primjera uklapanja tradicionalnog uz moderno. Fantastično.

Konavle Mato Đurović Lea Đurović Ruso
šank unutar restorana

Ono što krasi jelovnik restorana tradicionalna su jela raznih regija Hrvatske. Naravno, dominiraju specijaliteti ovog kraja. Međutim, naći ćete među jelima i zapečene zagorske štrukle s vrhnjem, hladne nareske od crne slavonske svinje, mesnu terinu, pačja prsa na žaru i još neka jela primarno zastupljena u kontitentalnoj kuhinji.

Novost koju smo zapazili kako u jelovniku, tako i u interpretaciji tanjura je nekoliko modernijih sezonskih jela. Uz to, primijetili smo ljepše aranžirane tanjure. Oboje zaslužuje veliku pohvalu.
Voditelj restorana, gospodin Pero Šilježar, predložio nam je da probamo neko od novih laganih jela, a mi smo odabrali oveću porciju pečene cikle ukomponiranu uz povrće i voće. Još smo primijetili i zanimljivo jelo Odrezak od celera uz pire od batata, crnu leću uz limun, mladi špinat i kikiriki. Lijepo je vidjeti da misle i na vegetarijance, to je iznimno bitno. Također i na one koji žele pojesti laganije jelo ili, zašto ne, kao predjelo – kakav je bio slučaj kod nas.

Dubrovnik restorani Konavle Esculap Restaurants
Ručak – Konavoski dvori

Ova lijepo složena salata je, uz oveće komade sočne i slatkaste cikle upotpunjena rikulom, komadima naranče, krutonima, kozjim sirom te je povezana emulzijom od naranče. Sočnosti je doprinijela i majoneza sezama. Moderno, efektno i vrlo ukusno. Ovo jelo bilo je pravo iznenađenje za nas.
Uz to smo naručili i njihovu platu s dalmatinskim pršutom i selekcijom odličnih sireva, koja ni ovaj put nije razočarala.

Plata dalmatinski pršut i sir Konavle
dalmatinski pršut i selekcija sireva i povrća

Usluga je ovdje izuzetno prijateljska i profesionalna. Dame su u prekrasnim konavoskim narodnim nošnjama. Bilo bi nam drago kada bi u nošnje bili odjeveni i kolege im, koji su u klasičnoj crno-bijeloj varijanti.
Rekao bi čovjek na prvu kako je damama nesnosno vruće, no ova šumska lokacija ima dvije velike prednosti: ovdje je ljeti uvijek petnaestak stupnjeva niža temperatura od one u gradu Dubrovniku. Dodatno, uz rijeku koja teče odmah do terase stalno pirka vjetrić, tako da je cijeli ambijent prohlađen prirodnin klima uređajem. Rijetko je to viđen slučaj. Kada padne noć, kažu nam, ovdje je čak i ljeti hladno pa trebate dugi rukav.

Restoran Konavoski dvori
jadranska orada na žaru i janjeći kotleti

Još smo naručili i jadransku oradu na žaru, koju uz vrlo ukusno povrće chef Tomislav Čičak poslužuje uz tzv. dalmatinsku garnituru – spoj lokalnog krumpira i blitve te uz malo maslinovog ulja povrh. U Konavoskim dvorima nema šale – ribu rade na žaru drvenog ugljena. Peku pak rade u izdvojenom dijelu, što smo netom iza i snimili. Orada je odlično pripremljena, mirisna i hrskava izvana, a iznutra mekog i sočnog mesa. Miris dima lagano se ćuti i daje dodatnu dimenziju.

Merlot Grande Reserve, Dubrovački vinogradi
Merlot Grande Reserve, Dubrovački vinogradi

Ono što je neizostavno uz ovakvu finu tradicionalnu hranu svakako jest pratnja vina. U Konavoskim dvorima preporučili su lokalno vino njihovog podneblja. Naime, Merlot Grande Reserve koji proizvodi vinarija Dubrovački podrumi pravi je predstavnik Konavala – merlot je, naime, iz konavoskih vinograda. Već na prvo točenje vidimo tipičnu Merlot boju vina – duboke i zrele crvene boje višnje je. Na nosu nudi elegantni sortno voćni moment koji prati jednako lijepi element začinske vanilije. Snažna, no balansirana voćnost koja prati miris dolazi i pri kušanju. U ustima stiže pun nalet voćnosti i sočnosti uz fino balansirane kiseline upotpunjene nježnim začinskim momentima vanilije. Jedan lijepi punokrvni Merlot koji traži da se popije barem nekoliko čaša. Nemamo ništa protiv da bude serviran 2, 3 stupnja niže nego uobičajeno, dugo toplo ljeto je stiglo…

Iznimno dobro je naše vino pratilo oradu sa žara uz povrće, ali i nareske uz sir te ovu složenu salatu kojoj je bio najbolji prijatelj. Ovaj Merlot dugog i elegantnog završetka savršen je spoj uz razne složene salate – dakle idealan je za ljeto. Da sorta merlot postiže izvanserijske rezultate u Konavlima znali smo i prije iskustvom s Crvikovim vinima, a ovaj merlot Dubrovačkih podruma divan je dokaz te tvrdnje. MPC mu je 137,50 kuna.

Restoran Konavoski dvori
jela ispod peke – restoran Konavoski dvori

Pratio nas je Merlot Grande Reserve Dubrovačkih podruma i dalje – uz hobotnicu ispod peke. Uzgred, jela ispod peke – hobotnica, teletina ili janjetina (a može i miješano teletina i janjetina) naručuju se barem tri sata unaprijed i minimalno za dvije osobe, kako bi u restoranu stigli organizirati sve potrebne pripreme za peku.

Konavle Escularestaurants Mato Đurović
hobotnica s povrćem prije stavljanja ispod peke

Naš odabir bila je, kako smo rekli, hobotnica ispod peke. Ovo jelo priprema se tako da su krumpiri pri pečenju na vrhu, kako se meso hobotnice ne bi osušilo i kako bi se do kraja nježno peklo u vlastitim te povrtnim sokovima i začinima poput ružmarina.
Jednostavno je to jelo, no dosta je posla oko njega. Valja peku obilaziti nekoliko puta, a uz nju nije zima, vjerujte nam. Znamo iz osobnog iskustva.

Restoran Konavoski dvori
hobotnica ispod peke

Nakon strpljive pripreme – a vrijeme pripreme naravno ovisi o količini mesa i povrća u posudi ispod peke – naše jelo je spremno za posluživanje. Sam chef Tomislav Čičak nam je poslužio jelo za stol, što smo iskoristiti da ga zamolimo za brzo fotografiranje. Vidjeli smo kako upravo u restoran dolazi grupa stranih turista i znali smo da će uskoro chef imati puno posla u kuhinji pa nismo dužili s razgovorom.

Chef Tomislav Čičak
chef Tomislav Čičak restoran Konavoski dvori

Chef Čičak nam je, ipak, rekao to da se uz već prepoznata tradicionalna jela u restoranu trude osvježiti ponudu, ali uvijek ostati u okvirima visoke kvalitete i tradicionalnih namirnica. Ukratko – u okviru iskrenog ukusnog kuhanja. Ova hrana doista i jest takva.

Hobotnica ispod peke Konavle
Hobotnica ispod peke – restoran Konavoski dvori

Pogledajte ovo jelo koje je posluženo na grijaču, pogledajte i prekrasnu prirodu uokolo pa recite slažete li se s nama kako su ovaj ambijent i s njim u kombinaciji ova tradicionalna hrana zapravo privilegij, a ne samo užitak?

Za desert smo naručili klasik – rožatu te novi desert voćni tart s gelom od mente. Nježni deserti – kremasta rožata upotpunjena ukuhanim tamnim voćem te delikatan i moderan voćni tart – lijepo su upotpunili naš ručak.

Restoran Konavoski dvori
Deserti: voćni tart s gelom od mente i rožata

Nije čudo da se u restoranu hvale kako su već od proljeća u prilično visokom tempu – ovdje turisti rado dolaze, a vidjeli smo i dosta lokalnih gostiju. Rijetko koji gost neće nekome prenijeti preporuku za ovaj restoran. Također, rijetko koji gost neće dati sve od sebe da se opet ovdje vrati. Evo nas, dva puta u godinu dana dolazimo ovdje sa zapada Hrvatske. Ta brojka je minimum, ako se nas pita.

Konavoski dvori Eco Green Restaurant
Adresa: Ljuta b.b., Ljuta – Konavle
radno vrijeme: svaki dan od 11 do 23 sata
rezervacije tel.: 020 791 039
web stranica:
link
cijena jela: 94 do 188 kn, glavna jela 128 do 266 kn

fotografije: Eat Out Zagreb