Ovo popodne objavljeni su rezultati Michelinovog vodiča za Hrvatsku 2022. U njemu su dodijeljena priznanja restoranima koji po tom vodiču zaslužuju zvjezdice ili preporuke.
Kao i prošle godine i ove su dobitnici jedne Michelin zvjezdice potpuno isti, bez pomaka. Dakle svi su uspjeli zadržati zvjezdicu, što je lijepa vijest za njihovo poslovanje. S druge strane, zaista u Hrvatskoj nije sve isto ni zadnjih mjeseci, a kamoli u zadnjih godinu dana.
Pri tome najviše mislimo na potencijalna iznenađenja, ali i ona koja to zaista nisu, nego izvrsnošću zaslužuju naći se u krugu onih koji su zaslužili jednu zvjezdicu. Nema ih puno, no nekoliko zaista pretendira s pravom na to mjesto.

Dobitnici 1 Michelin zvjezdice


Dobitnici koji su ove godine zapravo zadržali svoj uspjeh od prošle ili prošlih godina su: Restaurant 360 (Dubrovnik), LD Restaurant (Korčula), Alfred Keller (Mali Lošinj), Nebo (Rijeka), Monte (Rovinj), Agli Amici Rovinj (Rovinj)  Pelegrini (Šibenik) i Noel (Zagreb) – svi su zadržali status jedne Michelin zvjezdice.
Restorani Draga di Lovrana (Lovran) i Boškinac  (Novalja) su to postigli uz novog chefa, kako kažu u Michelinu. Točno je to da se promjena dogodila i godinu ranije, što se tiče Drage di Lovrane – o čemu smo pisali prije više od godinu dana. Ta informacija je nekako ovom cijenjenom vodiču promaknula.

Dobitnici zelene Michelin zvjezdice su od prošle godine Zinfandel’s – Zagreb
te ove godine Konoba Mate – Korčula.

Sve pojedinosti možete pročitati na stranicama Michelin vodiča za priznanja u Hrvatskoj 2022.

Dobitnicima šaljemo iskrene čestitke jer zasigurno to i zaslužuju, želimo im uspješan daljnji razvoj, a onima koji ove godine nisu dobili očekivanu pozornost držimo palčeve da idući posjet Michelin ocjenjivača bude još detaljniji. Priznajemo, ovakvi rezultati su nas pomalo začudili, očekivali smo neki konkretniji pomak.

Hoće li se pomak dogoditi iduće godine? Bilo bi zaista dobro da odgovor bude potvrdan.

fotografije: Michelin Star 2022