Naš osvrt Saralee’s Thai Street Foood Bistrou (može li duže ime?) pisan je na temelju posjeta oko pet popodne. Saralee’s Thai u ulici Crvenog križa 31 nedavno je otvoren kao druga adresa popularne tajlanđanke Saralee Madnui.
Prvi lokal, točnije kiosk, radi i dalje u Vlaškoj – na ulici u kutu Galleria Business centra. Radila je tamo Saralee dok se još zvao Khaos Thai.

Novi prostor u Crvenog križa je, ako se ne varamo, do prije koju godinu koristio bistro Beštek, ako je suditi po inicijalima na ogradi terase. Nalazi se na tri minute hoda od pizzerije Franko’s. S obzirom na velik broj novih zgrada u kvartu, ova lokacija mogla bi biti pogodak.
I zaista, ove subote gosti su lagano kapali u restoran koji radi od utorka do subote od 12 do 19 sati.

Već unutra uočili smo da su svi stolovi prilično masni i već neko vrijeme neobrisani, a djelatnica koja je nakon 15 minuta došla uzeti tanjure sa stola učinila je tek to – bez da je obrisala priličnu količinu masnoće.

Saralee's Thai
Saralee’s Thai Street Food Bistro

Kuhinja je otvorena i u njoj Saralee uz kolegicu priprema jela. Jela se, inače, naručuju za blagajnom nakon što vam blagajnica pri ulazu preda jelovnik.
Na ulaznim vratima piše Samoposluživanje.
To konkretno znači da ćete po vašu hranu uz broj koji vam napišu na račun doći sami i dobiti je na plastičnom pladnju. “Dobri” stari običaji iz Khaos Thai kioska. Interijer je dosadan, kao da je Saralee povećala i preselila limeno-stakleni kiosk iz Vlaške. Ulazna vrata zapinju pri otvaranju i teže se otvaraju, što predstavlja problem ukoliko ste došli sami i trebate nositi pladanj na terasu.

Saralee's Thai
Saralee’s Thai – terasa

E sad. Kako je kuhinja zadimila s ovećom količinom češnjaka, što nam je u jednu ruku odgovaralo, a u drugu nas pomalo bacilo u omanji nokdaun, odlučili smo izaći na terasu i tamo pojesti naša jela.
Stolovi koji su nas dočekali na terasi bili su, u najmanju ruku, neuredni. Masni od ostataka hrane, našla se tu i koja pepeljara puna čikova, mrvice posvuda (uključujući i pod). Baš je sve izgledalo poput nekog do sitnih sati otvorenog kebab fast food lokala.

Saralee's Thai
Saralee’s Thai Street Food Bistro Crvenog Križa 31 – neuredni stolovi

Može se, doduše, u više slučajeva dogoditi da osoblje ne stigne pospremiti stolove. Prvi je pri manjku radne snage, kada jedna osoba radi sve i jednostavno ne stiže pospremiti. U Saralee’s Thai taj tren bilo ih je tri ili četiri, nismo sigurni. Dakle to nije.
Može se dogoditi propust da u sat vremena nitko ne pobriše stolove (a taj rok znamo pouzdano jer smo toliko tamo bili) i kada je nesnosna gužva. Međutim, u lokalu nije u to vrijeme bilo više od 10 gostiju.

Da rezimiramo – bez obzira što je Saralee’s samoposluživanje kod primopredaje hrane (i vratili smo naše pladnjeve i to nam zaista nije problem) netko bi od osoblja zaista morao voditi računa o čistoći stolova. Naposljetku smo sjeli za stol, dezinficirali ga našom tekućinom i pobrisali. Papirnata maramica koju smo koristili bila je tamnosiva nakon brisanja. I nakon Khaosa – kaos.

Hrana koju poslužuje Saralee’s Thai Street Food je okej, uz oscilacije

Naručili smo Pad Thai i crveni Panang curry, a na kraju i jedini im desert Roti banana. Sva glavna jela – wokovi, juhe i curryji nude se po cijeni od 64 i 69 kuna i to nam zvuči kao odlična ideja. 64 kune koštaju jela ukoliko u njih dodajete tofu ili piletinu, a 69 kuna ukoliko dodate teletinu ili kozice. Naša odluka je bila oba jela naručiti s kozicama.

Saralee's Thai
Saralee’s Thai , Pad Thai i Panang Curry

Jela se ne čekaju dugo, naše iskustvo je bilo da smo pričekali kakvih dvadesetak minuta. To je veliki uspjeh u odnosu na kiosk u Vlaškoj, no i očekvano je zbog šire kuhinje.
Najbolju ocjenu dobiva Panang curry. I u njega i u Pad Thai ide po 6 srednje velikih kozica, što je ok.
Panang curry bio je kremast, dubokog okusa i lagano ljutkast. Obogaćen kokosovim mlijekom, panang curry postom i aromatičnim narezanim listovima limete, ovo polujušno jelo odlično je išlo uz oveće kocke tikvice, patlidžana i komadiće mahune i čilija. Jasmin riže taman. Kao i ova porcija i Pad Thai porcija količinski je dostajala i činilo nam se da će ovo biti jedna lijepa priča (zanemarimo sada prljave stolove).

Panang Curry Saralee's Thai
Panang Curry


A onda taj Pad Thai. Povrće iz woka fino, klice i drobljeni kikiriki su u redu, kozice također. I onda rižini rezanci koji su sve bacili u zaleđe. Bili su na prvu karakterni i taman kad pomisliš da su elastični kako i trebaju biti shvatiš da su zapravo neugodno gumenasti i da su na neki način pretvrdi. Jesu li stajali predugo pa su dogrijani, jesu li inicijalno nepravilno skladišteni – zaista ne znamo. Ali u finalnoj varijanti nažalost nisu bili forte ovog jela. Šteta.
Debljina i veličina šnitičice limete tolika je da, ukoliko niste mlada gejša naučnica, bit će vam zasigurno mala i teško ćete je iscijediti nad pad Thai.

Desert, Roti banana, uz tanki indijski kruh ima punjenje od banane i razmućenog jajeta te je preliven umjerenom količinom kondenziranog mlijeka u kombinaciji sa šećerom. Ukusno je, ali će onima koji nisu previše gladni nakon glavnog jela možda biti malo prezasitan.

Da zaključimo – hrana u Saralee’s Thai Street Food Bistrou mogla bi biti i bolja za jedan lokal koji cilja na autentične tajlandske okuse. Da ne spominjemo da ima i tajlandsku cheficu i ostatak tima. Usluga je odlična, djelatnice su ljubazne. Cijene su prihvatljive. Voljeli bismo da poprave nedostatke kako bismo se čim prije željeli vratiti i uživati bez zapreka.

Saralee’s Thai Street Food Bistro
Ulica Crvenog križa 31 Zagreb
radno vrijeme: utorak-subota 12-19
plaćanje: gotovina ili kartice

facebook stranica restorana – link

fotografije: Eat Out Zagreb

Review overview

HRANA8
USLUGA8
ATMOSFERA6
ČISTOĆA5

Summary

6.8