Stigli su hladni dani, kao i prvi snijeg. Temperature kreću prema nuli, a u nekim vinogradima se upravo ovih tjedana odvijaju posebne berbe od kojih će nastati pažljivo selektirana desertna vina.
Vina su to koja nastaju pri vrlo složenim vremenskim uvjetima i ne u svakoj sezoni.
Kada se poslože razina padalina, snažan fond sunčanih sati, srazmjer toplih i hladnih noći i kada temperatura krene baš kada treba ispod nule – tada je savršen trenutak za predikatna vina. Takva vina rade se od posebnih sorti dopuštenih za posebna područja.
Najpotentnije područje uz Podunavlje u Hrvatskoj je svakako Međimurje. Međimurje je dio vinske regije Bregovita Hrvatska. U nastavku donosimo naša tri prijedloga kako se desertna vina mogu idilično uklopiti u bogati blagdanski stol. Na našem portalu često možete čitati o svim vinskim pikanterijama, a ovaj put opet s velikom radošću analiziramo desertna vina.

Tri desertna vina kao pratnja jelu ili kao samostalni desert

Suština koju donose desertna vina je zahvaćenost grožđa plemenitom plijesni, a da je pri tome grožđe ipak sačuvalo svoje sokove.
Po berbama dijele se na vina kasne berbe, vina izborne berbe, vina izborne berbe bobica, vina izborne berbe prosušenih bobica i na koncu na ledena vina.

Naša tri testirana međimurska vina su područjem međusobno udaljena tek nekoliko minuta vožnje. Najsjeverniji je to dio uzgoja vinove loze u Hrvatskoj. Taj pitomi brežuljkasti kraj pruža se k Alpama prema sjeveru i vizualno je pravi raj za odmor i uživanje.
Desertna vina koja smo odabrali za ove blagdane su: Kunčić Graševina izborna berba 2017, Kocijan Traminac mirisavi izborna berba prosušenih bobica 2013 i Štampar Pušipel Prestige 2007 Ledeno vino.

Desertna vina

Nije čudno što ova vina fantastično odgovaraju baš uz zimske blagdane, uz jela i deserte pune mirisnih začina, korica naranči i ostalih toplih mirisa koji ispunjavaju naš dom ovih tjedana. Naime, ova desertna vina također redom krase arome zrelog voća, kompota i lijepe emocije koje vežemo uz topli dom.

Kunčić Graševina izborna berba 2017

Elegantne žute boje ovo vino na miris pruža nježne cvjetne arome koje se isprepleću s voćnim momentima pečene karakterne kiselkaste jabuke, dok na nepcu donosi aromatičnost i zaokruženu svježinu uz niske kiseline i dodatnu kremoznost. Ugodno vino.

Desertna vina
Kunčić Graševina Izborna berba 2017.

Ovo vino je poluslatko, dakle u njemu može uživati i većina onih koji nisu zaljubljenici u desertna vina. Naš odabir uz ovo vino od hrane bilo bi neko lijepo predjelo poput vrućih štrukli ili pak pečena piletina uz ćušpajz od mrkve i graška te pečeni mladi krumpir. A rado bismo uz ovu izbornu graševinu probali i slatkoćom diskretnu domaću međimursku gibanicu.
Količina: 0,5 l Kiselina: 5,5 g/l Ostatak šećera: 17 g Alkohol: 14,5 %

Štampar Pušipel Prestige 2007 Ledeno vino

U izboru ova tri odlična vina Štamparov Pušipel Prestige ove ledene berbe je apsolutni pobjednik elegancije i gracioznosti.
Pri našem odabiru ono je odnijelo potpunu naklonost cijelog tima koji je vino testirao.
Bogate zlatne boje uz presijavanje još nekoliko nijansi boja pri vrtnji čaše, ovo vino jednako je kompleksno mirisom i na nepcu.
Za sada se još diskretno osjeti elegantna sortnost pušipela, no u idućim godinama za pretpostaviti je da će ju još više prekriti moćnije tercijarne note. Vino iz 2007. godine ovako elegantno i mlado? I spremno na nekoliko dodatnih desetljeća života? Evo, moguće je. Podneblje Međimurja na njegovim najboljim položajima ovime dokazuje koliko je potentno upravo za desertna vina. I ne samo za njih.

Štampar Pušipel Prestige Ledena berba 2007.
Desertna vina

Kod ledene berbe karakteristično je to da je grožđe prilikom obrade i berbe bilo potpuno zamrznuto. Tada se izvlači čista grožđana esencija i kao rezultat imamo fascinantne voćne arome, kao i željena koncentracija pri prešanju. Iznimno skupocjena vina, što s obzirom na koncentrat i količinu grožđa nije čudo.
Ovo vino koje smo testirali na nepcu je iznimno kompleksno, razigrano između bogate slasnosti i lepršavih kiselina, kao i snažnog alkohola. Svi ovi detalji daju ovom vinu snažan karakter i kičmu. Dodatno nas osvaja džem od dunje, kompot zrelog voća i ugodna vlaga kao usred kišne šume. Harmoničnost ovo vino pokazuje i neljepljivošću, bez obzira na konkretnu razinu ostatka šećera.

Ovo fantastično vino uspješno smo sljubili i sa zrelim odležanim sirom, ali i s manje i više slatkim desertima (bili oni sa ili bez čokolade). Izvanredno vino.
Količina: 0,5 l Kiselina: 6,7 g/l Ostatak šećera: 60,5 g Alkohol: 13,5 %

Kocijan Traminac mirisavi izborna berba prosušenih bobica 2013

Dakle Ovo vino… Ovo vino nas je iznenadilo iz više razloga, jer ga do sad nismo pili.
Generalno desertna vina nisu često obrađivana tema u vinskoj literaturi, a kod naših vinara ona su više stvar prestiža, nego li nekih isplativih velikih količina. Razumljivo je to jer urod kod ovakvih vina je mizerno mali, ali ono što se dobije je čisto zlato. Tekuće.
Prvo iznenađenje bila je duboka boja starog zlata, gotovo prema bronci. Mirisom, iako uz divnu dimenziju tercijarnih aroma poput meda, ovim vinom lebdi i aroma ružine vodice karakteristična za mirisavi traminac. Na nepcu donosi slasni okus, razigrane arancine i dubinu meda uz kompot kruške.

Desertna vina
Kocijan Traminac mirisavi izborna berba prosušenih bobica 2013.

Visoke kiseline omogućuju ovom vinu svježinu i poletnost bez obzira na konkretan ostatak šećera, ali i neviđeni potencijal odležavanja. Čak i nekoliko desetljeća. Tko ovo vino odleži do 2035. imat će pravo bogatstvo u podrumu.
Sljubiti uz slasne pečene Jakobove kapice ili uz desert Crème brûlée s karameliziranim šećerom povrh, a dodatno preporučujemo da ovo vino poslužite kao samostalni desert.
Količina: 0,35 l Kiselina: 9 g/l Ostatak šećera: 120 g Alkohol: 12 %

Zaključno, pri sljubljivanju vina s hranom bitno je voditi računa da vino bude barem jednako slatko ili slađe od razine jela s kojim ga uparujemo. U protivnom će vino biti neugodno kiselo i neće biti savršen par hrani.
Kod ova tri desertna vina iz Bregovite Hrvatske možemo samo reći – nemojte stati u kombiniranju. Ovih mjeseci dajte si priliku upoznati najbolja desertna vina Hrvatske.

fotografije: Eat Out Zagreb