Na tek petnaestak minuta vožnje od Zagreba nama zanimljiva vinarija Litterarii predstavila je svoje uzdanice – pet vina iz berbi 2020. i 2021.
Za ovu vinsku večeru odabrali su restoran Barrel u Soblincu koji je podijeljen na nekoliko manjih cjelina – jednu ljepšu od druge. Odmah se osjeća dobrodošlica uz lijep interijer i zaista odličnu i profesionalnu uslugu.

Litterarii vinarija nalazi se na južnim padinama Medvednice u divnoj kuriji u Nespešu.
Zelinsko Prigorje poznato je po izvrsnim klimatskim uvjetima, prirodi koja oduzima dah i najvažnije – po vinima snažne i prepoznatljive arome. Ovu vinariju prvi put upoznali smo (i prepoznali kao izvrsnu) nedavno, na najvažnijem vinskom poslovnom sajmu Vinart.
Kada smo vidjeli da održavaju vinsku večeru s pet sljedova uz Litterarii vina, rado smo se sredinom tjedna pojavili na tom događaju.
Ukratko, ime Litterarii dolazi od latinskog naziva za osnovnu školu. Ime savršeno pristaje ovoj vinariji, s obzirom da se kurija u kojoj je Litterarii vinarija bavila proizvodnjom vina gotovo neprekidno još od daleke 1794., a nakon Drugog svjetskog rata kurija je bila prenamijenjena u osnovnu školu. Čak i tada je, zanimljivo, u podrumu djelovala vinarija.
Osim lat. ludus litterarius = osnovna škola, naziv vinarije možemo spojiti i s latinskom riječi rarus, koja se prevodi s “rijedak i poseban”.
Kao što vidite na naslovnoj fotografiji, estetski privlačne etikete u stilu modernog retra također komuniciraju stari školski papir i font nekih prošlih vremena. Cijela lijepa priča imena Litterarii, konačno, veže se uz prošlost obilježenu generacijama učitelja i profesora u obitelji vlasnika vinarije.

Litterarii svježa vina izvrsno se slažu uz široku paletu jela

Te opuštene večeri nije bilo puno službenih govora, osim tek nekoliko riječi dobrodošlice vlasnika restorana Barrel, g. Karla Šimeka i vlasnika vinarije Litterarii, g. Gorana Hanžeka.
Goran Hanžek dobro je poznato lice na vinskoj sceni zadnjih nekoliko desetljeća. Možda je najpoznatiji kao donedavni direktor i partner u istarskoj vinariji Meneghetti. Svoje iskustvo, znanje i ljubav prema vinu odlučio je pretočiti u Litterarii projekt koji, iako u prvim godinama rada, već donosi izuzetno dobre rezultate pretočene u boce.

Litterarii

Dobro popunjen restoran svim generacijama sve goste je dočekao lijepim vijesnicima proljeća na stolovima – tulipanima.
Gosti su bili odlično raspoloženi, nasmijani i iskreno – to nam je bilo jako drago vidjeti. Od poznatih lica primjetili smo vinara g. Tomislava Voštinića-Klasnića, g. Marina Rimca koji je iz prodaje vinarije Saints Hills prešao u Litterarii tim, kao i nekoliko mladih enologa koji surađuju s g. Hanžekom na ovom projektu – to su g. Željko Andabaka i g. Tomislav Drempetić. Uz njih bio je nazočan i vinogradar g. Ivica Sušec.

U prvom slijedu je Litterarii Silvanac Zeleni 2020 poslužen uz soparnik.

Litterarii
soparnik / Litterarii Silvanac Zeleni 2020

Okej, ovo vino, Silvanac Zeleni, jedno je od onih koje smo izdvojili kao jako zanimljivo na Vinart Grand Tasting sajmu i to iz više od jednog razloga. Prije svega jer ove sorte nema puno na našem tržištu. Sorta je nepravedno zapostavljena što zbog rizling trenda, što zbog slabije otpornosti na mraz. Time ova Pepeljuga među sortama, pogotovo u Bregovitoj Hrvatskoj gdje spada i zelinsko Prigorje, postaje princeza i daje izvrsne rezultate užitne svježine.
Takav je slučaj i s ovim vinom. Uz tradicionalni soparnik koji je bio lijepo pripremljen, uz kozji sir, džem od rajčice i mrvice (prah) crnih maslina Silvanac zeleni složio se izuzetno ponudivši nježnu i ugodnu pratnju uz žutozeleni odsjaj u čaši. Nenapadnih alkohola, privlačne i elegantne arome zelene jabuke na retru, uz cvjetne momente te natruhe pikantne herbalnosti, ovo vino savršeno otvara večeru. Ono naprosto odiše svježinom, a zbog umjerenih alkohola idealno je za toplije mjesece – od proljeća do jeseni, iako se uopće ne bismo protivili piti ga cijele godine.
Konkretno, ovaj Silvanac Zeleni nadograđen je uz malo Chardonnaya i Sauvignona, što mu daje na bogatijoj strukturi i kompleksnosti, što je prilično neuobičajeno za ovu sortu. Tome ipak doprinosi i batonnage tehnika – odležavanje na finim kvascima. Zanimljivo i odlično pogođeno.

Idući slijed predvodio je Litterarii Sauvignon Blanc 2020 uz bogati rižoto od cikle.

Litterarii
Rižoto od cikle / Litterarii Sauvignon Blanc 2020

Priznajemo da smo se pri donošenju ovog tanjura preplašili jesmo li možda naljutili chefa kuhinje zbog dramatičnog izričaja na tanjuru, ali s obzirom da poštujemo autorski izričaj, a cikla voli biti drama queen, ubrzo smo se umirili. Pravilno skuhan i lijepo dovršen maslacem, uz kockice cikle koje su donijele slatkast moment, hrskave orahe i aromatični završetak pjenicom od parmezana povrh, rižoto je žudio za odličnom vinskom pratnjom. Bilo je jasno već na miris u čaši kako će se Sauvignon Blanc 2020 u ovaj slijed uklopiti idealno.

Ovaj Sauvignon svojim karakterom popratio je ovo jelo baš kako treba. Već njegova boja s intrigantno zelenim odsjajem nudi slične senzacije kako na nosu, tako i na nepcu. Od nježno cvjetnog momenta koji nadograđuju intenzivne note trave i šparoga, ovo vino lijepo se slaže uz mnoga povrtna jela, ali i ribe i plodove mora. Dodatnu kompleksnost daju i začinske note poput papra.
Kreće i sezona šparoga, bilo bi lijepo probati ovo vino bogate mineralnosti uz šparoge u kakvom nježnom umaku uz blagi dodir citrusa. Baš jedan primjer lijepo odškolovanog vibrantnog Sauvignona dugog završetka i spektakularne arome.

Idući slijed bio je Litterarii Rajnski Rizling 2020 uz pratnju jela – odrezak lososa uz povrtni ratatouille.

Litterarii
odrezak lososa, povrtni ratatouille, pire cvjetače, gel limuna / Litterarii Rajnski Rizling 2020

Još jedno uspješno jelo lijepo pripremljenog sočnog lososa i nježno obrađene prokulice bilo je odlična pratnja Litterarii Rajnskom Rizlingu 2020. Namjerno kažemo pratnja vinu, jer ovo vino je, uz dužno poštovanje uspješnom jelu, glavna uloga. Kao i ostala svježa vina ove vinarije i Rajnski Rizling nudi niže alkohole od 12%, ima taj prepoznatljivi žutozelenkasti odsjaj i izuzetnu aromatiku. Nekako smo zaključili kako bismo ova svježa vina, nakon što smo ih sada probali po drugi put, treći put uspjeli prepoznati i na kušanju na slijepo. Da, ona su besprijekorno sortna, ali imaju dodatni autentični potpis – a oboje se u vinskom svijetu izuzetno cijeni.

Mineralnost, svježina i kompleksne voćne, ali i citrusne arome te one bagrema ovaj Rajnski Rizling čine jednim od zanimljivijih svježih koje smo probali zadnjih mjeseci. Iako nižih alkohola, bit će zanimljivo pratiti njegovu mogućnost odležavanja. S obzirom da se radi o novoj (ali vrlo potentnoj) vinariji, ovo iz 2020. prvo je koje se može odležati, tako da ostaje vidjeti rezultate kroz dvije, tri godine. Može pratiti uistinu širok krug jela, od ribljih prema piletini, čak i osebujnija mesna jela poput purice ili prepelice, što nas je sjetilo na divno jelo od prepelice u reduciranom umaku od pečenja i lukovica, koje smo jeli u Toledu prije nekoliko godina. Tada nam je stvarno falilo ovakvo vino.

Četvrti i peti slijed bili su čisti bonus. Taj bonus potpuno neočekivano pokazao se izvanserijskim.

Idući slijed bio je Literarii Emeritus Pinot Noir 2020. uz pratnju pačjih prsa.

S obzirom da na tržište izlazi za nekoliko mjeseci, boca još nema etiketu, što je sasvim razumljivo. Imali smo, dakle, priliku kušati ovaj Pinot Noir pretpremijerno.
Pačja prsa pravilno pečena, s finom kožicom i mekim mesom, uz pire batata i slasnu redukciju od pečenja.
Vino je već sad, iznenađujuće, duboke rubinske boje, iako se očekuje nešto umjerenija varijanta. Valja, usput, napomenuti kako je ovo vino u kojem je , iznimno, grožđe iz vinograda na Plešivici.
Da ne duljimo, nismo očekivali ovoliko privlačno voćni Pinot Noir, nismo očekivali ni ovako odlično drvo (dozrijevanje na finom talogu u tonneaux bačvama francuskog i američkog hrasta 9 do 12 mjeseci, uz još minimalno pola godine u bocama). Litterarii tim je već sad, mjesecima prije izlaska vina, uspio dobiti izuzetno elegantne arome vanilije i ostalih nježnih začinskih nota. Ovo je već sad veliko Premium vino, čestitke.

Litterarii
pačja prsa, pire batata i redukcija / Litterarii Emeritus Pinot Noir 2020

Zadnji, desertni slijed bio je uz Litterarii Traminac 2021 te pratnju jela – modernu varijantu štrudle od jabuka uz sladoled od cimeta.

Osim što nas je Pinot Noir iznenadio izvrsnošću, ovaj Traminac nas je iznenadio još i više. Iskreno, nismo uopće znali da ga imaju u svojoj paleti. Vjerujemo kako se ne radi o velikom broju boca. Situacija što se etikete tiče slična Pinot Noir-u, još nekoliko mjeseci treba odležati. Na ovu vinsku večer stigao je još nefiltriran, ali začuđujuće ugodnih bogatih aroma.
Srećom pa su sljedovi koji su na stol dolazili u Barrelu izuzetno dobro pratili vina. Tako ova štrudla od jabuke nije bila preslatka, iako je domaće lisnato tijesto glazirano u medu – bilo je to diskretno, da se ne nametne Tramincu.
A i iskreno, ovom Tramincu bilo se teško nametnuti. Iznimno sortan, aroma ružine vodice i rascvjetale livade uz medne i gotovo tropske momente ovo vino je užitno i donosi ono najbolje od Traminca. Ako možemo zamoliti vinara da, kolikogod imao nasada ove sorte – neka to upeterostruči.
Veliko će veselje biti probati ga za koji mjesec, kada bude spremno za tržište.

Vinarija Litterarii prima pojedince i grupe gostiju po prethodnoj narudžbi u uistinu divnoj kuriji Nespeš petkom, subotom i nedjeljom. Izlet na dvadesetak minuta od Zagreba na divnu lokaciju uz odlična vina? Uvijek.

Litterarii Vinarija, Kurija Nespeš
Nespeš 4, Donja Zelina

link na web stranicu
link na Instagram profil
mobitel: +385(0)995288208
mail: info@litterarii.hr

fotografije: Eat Out Zagreb