Ne sjećamo se da je osunčana terasa Le Bistroa ikad izgledala privlačnije. Ogrnuta zelenilom, ali i nježnim bojama cvijeća koje može donijeti samo proljeće.
Novi proljetni jelovnik najbolje hrvatske chefice Ane Grgić donio je slično – eksploziju okusa i boja. Naravno, kada govorimo o bojama, kao i uvijek kada su u pitanju Esplanadini restorani radi se o estetski izuzetno dotjeranim tanjurima.

Proljetni jelovnik

Chefica Ana Grgić, kreirajući autorska jela i novi proljetni jelovnik Le Bistroa, ujedno slavi i desetogodišnju obljetnicu na čelu Esplanadinih restorana. Čestitamo na lijepoj obljetnici i postignutim rezultatima i želimo još puno novih pobjeda.

Chefica Ana Grgić Tomić
Chefica Ana Grgić Tomić

Proljetni à la carte jelovnik stiže u novim kombinacijama okusa uz lokalne namirnice kao što su: šparoge, tartufi, mladi špinat, sok od krastavaca, velouté od koprive, ljubičasti krumpir, dimljeni romb, jadranske kozice, medvjeđi luk, bijeli grah…

Proljetni jelovnik

To popodne pročelje naše hotelske ljepotice blistalo je uz Esplanadinu zastavu te automobile koji su svako malo dolazili pred ulaz hotela. Zadnjih mjeseci uočavamo porast broja gostiju u hotelu – od bara preko restorana. I to nas veseli. Vjerujemo kako je slična situacija i sa smještajem.

Tek nekoliko metara udesno, na ugodnoj terasi Le Bistroa, došlo je baš do zatišja između ručka i after work termina. I zaista, već nakon pola sata ponovno smo svjedočili ugodno popunjenoj terasi koja je procvjetala ljepše nego ikad do sad.

Novi proljetni jelovnik ima bombastične adute, donosimo ih u nastavku…

Kada smo nedavno pisali o Zinfandel’s restoranu, ali i prošlo ljeto o povratku Ane Grgić u Esplanadinu kuhinju nakon porodiljnog, od djelatnika smo načuli da je bez obzira na privremenu odsutnost chefica zapravo uvijek na neki način (ne nužno fizički) bila prisutna u radu restorana. Takva strast i povezanost s projektima u hotelu godinama se vidi i na tanjurima koji izlaze na stol. Ono što izuzetno veseli je da je razina svake godine sve viša.
Cijelu priču, očito je, odlično prati i menadžment hotela na čelu s Ivicom Maxom Krizmanićem. Hotel Esplanade, naime, iz mjeseca u mjesec donosi odlične ponude, od onih vezanih uz godišnjicu hotela nadalje. I gosti to cijene, a dobra popunjenost terasa i interijera ugostiteljskih objekata Esplanade samo potvrđuju rečeno.

Le Bistro, uostalom, godinama nudi Dnevni meni – tri slijeda po izboru šefa kuhinje uz čašu vina i kavu ili čaj. Na tu ponudu dolazili smo barem petnaestak godina. Tada je cijena bila 150 kuna, sada je tek nešto viša, 215 kuna, što smatramo vjerojatno najboljom vrijednosti za novac u našim restoranima kada se uzme u obzir razina kuhanja i cijeli doživljaj.

Proljetni jelovnik

A novi proljetni jelovnik? On donosi okuse najboljih namirnica lokalnih dobavljača, ali i održivo načelo kuhanja – kada se sve iskoristi. Tu je Grgić apsolutna kraljica gastronomske scene, što dokazuje i zelena Michelin zvjezdica koju je zavrijedila nedavno.

Naši favoriti s jelovnika i nešto što vam svakako preporučujemo da čim prije probate su ingeniozno pripremljene usoljene srdele s pestom od peršina i crumble od kapara.
Srdele chefica Grgić marinira u soli, ali i šećeru kako bi iz njih izvukla vlagu. Elegantno otkoštene jadranske srdelice ljeskale su se na terasi Le Bistroa ukomponirane s fino mljevenim domaćim pestom od peršina i izvrsnim crumbleom od kapara, bogato udrobljenim na tanjuru. Iako uz bogat udio maslaca zadržao je suhoću i okusom izvanredno komplimentirao slasne srdele pune umamija. Da slika bude zaokružena slojevitim okusima pobrinula se i marmelada od rajčice koju, kao i sve ostalo, sami pripremaju. Oduševljeni smo ovim jelom.

Proljetni jelovnik
usoljene srdele, pesto peršina, crumble od kapara, domaća marmelada od rajčice

Ali ne samo njime.
Salata od šparoga uz pečenu kozju skutu, kiselicu i kvinoju pravi je fitness moment visoke bistronomije. Nježno jelo pravih proljetnih okusa svakim grizom podsjeća koliko ovo jelo možemo smatrati ujedno i ukusnim i zdravim, punim nutrijenata.

Domaći njoki od ljubičastog batata jedno je od najboljih jela na trenutnom proljetnom jelovniku.
Ručno rađeni uz umak s ikrom pastrve, ušećerenu koricu limuna i ribani kozji sir ovo jelo čine takvim comfort food zgoditkom kakvo nismo probali već duže vrijeme. Uz to, treba li uopće spominjati da jelo plijeni ljepotom, pa kada se pojavi pred vama teško je skrenuti pogled s njega. Tanko rezana korica limuna, lagano slatkasta, daje izuzetan ton cijelom jelu.

Le Bistro Esplanade
domaći njoki ljubičastog batata

Glavno jelo, confit mlade janjetine uz artičoke i pesto medvjeđeg luka oplemenjeno je začinskim biljem koje se odlično slaže s raskošnim mesom delikatne mlade janjetine. U začinskom bilju su, vrijedi dodati, kuhane i artičoke. Bogati reducirani umak i meso koje se topi u ustima dozivali su i neko posebno vino. U dogovoru sa sommelierom odluka je pala na naše omiljeno vino Benvenuti Caldierosso 2018, koje obožava crvena mesa, umake i začinsko bilje. Janjetina mu je, znamo otprije, savršen partner.
Caldierosso Benvenutijevih bland je terana, merlota, nebbiola i tempranilla.
I primio je najljepše naglaske od svih sorti nudeći voćnost, ali i lagodnost i eleganciju pa to vino možemo spariti uz široki izbor (pogotovo mesnih) jela.

Proljetni jelovnik
confit mlade janjetine

Noviteti koji čine proljetni jelovnik, naravno, nisu sve što u Le Bistrou nude. Tu su i Le Bistro klasici poput bečkog odreska, kultnih Esplanadinih štrukli koje osim u klasičnoj opciji nude i u onoj bez glutena, Cezar salate te nama omiljeni tartar biftek kojega u restoranima Le Bistro i Zinfandel’s pripremaju najbolje u Hrvatskoj.

Ono što smo nedavno saznali je da hotel Esplanade ima i mobilnu aplikaciju na kojoj, između ostalih detalja, možete pogledati i vjerne fotografije jela iz oba restorana i najnovije informacije vezane uz hotel.
Naravno, skinuli smo je i pretražili sve što nas je zanimalo.

Hotel Esplanade
Mobilna aplikacija Hotel Esplanade

Možda smo malo pretenciozno u podnaslovu napisali kako je ovo kruna desete obljetnice chefice Ane Grgić na poziciji chefice Esplanadinih restorana jer, iskreno, od Zinfandel’s restorana očekujemo uvijek najviše. Srećom, Zinfandel’s to i nudi, tako da bi Esplanadi ove godine moglo biti dodijeljeno nekoliko kruna s naše strane. Imamo osjećaj da neće trebati dugo čekati…

Le Bistro, hotel Esplanade Zagreb
ulica Antuna Mihanovića 1
jelovnik –
link
telefon: 01 4566 611
radno vrijeme: svaki dan 9-23

fotografije: Eat Out Zagreb i arhiva hotela Esplanade