Ne znamo kojom vodiljom su se dizajneri ovog bara u centru Zagreba vodili prilikom preuređenja prostora, ali zasigurno ne onom “manje je više”.
I neka, pomislili smo, Program bar otkad je otvoren predstavlja nešto drugačije u svakom pogledu.
Cijeli kvart uokolo Martićeve prepun je zanimljivih lokala iz sfere enogastronomije. Neki peku vrlo dobru napolitansku pizzu, neki rade kao delikatesni dućani, tu su vinoteke i nešto dalje fine dining restorani. A tu su i Booksa te kraj nje predmet ovog članka – Program bar u Martićevoj 14F. U nastavku donosimo video našeg doživljaja ovog bara.

Pojavom Design District projekta ovo susjedstvo konačno je dobilo pozornost javnosti i svojevrsni šik status. Projekti koje smo naveli iznad to su dobro iskoristili pa je ova urbana oaza procvala i bolja je no ikad. Tome je doprinijelo i nedavno zatvaranje za promet tzv. Male Martićeve u kojem se nalazi i ovaj Program bar. Drugi Program bar nalazi se u Petrovoj ulici, ali o njemu drugom prilikom.

Kada smo nekidan bili na piću u Programu u Martićevoj dočekalo nas je uređenje novijeg datuma, ali i poticajni natpis iz romana Potop književnika Damira Karakaša.

Po zidovima su (praznično ili i na nešto dulje staze?) razvijeni prozračni crveni zastori iza kojih se naziru oslikavanja otprije. A onda i stotine okačenih plišanih medvjedića posvuda (ok, tu već nismo bili sigurni sviđa li nam se to ili ne, ali nekako smo se primirili koju minutu iza), dok su uokolo šanka gobleni, slike, kitnjasti okviri, pa ogledala i što sve ne.
Oveće krune su stalci svijeća i bila je prava šteta da uz svo to ludilo posvuda o(t)kačenih stvari svjetlo tu večer nije spušteno još 50% niže, a svijeće zapaljene. Time bi prostor i vibrantna atmosfera dodatno dobili na tajanstvenosti. Nešto glasnija glazba bi, također, po nama bila dobrodošla. Lijepo je da je ovo bar u kojem možeš neometano razgovarati – malo za promjenu – ali glazba se čula izuzetno diskretno.

Program bar, pogotovo ovaj u Martićevoj, nešto je poput projekta koji je u stalnoj mijeni. Tako zadani zadatak od strane vlasnika Saše Žerajića sebi samome, neupitno je teško ispuniti. No nakon nekoliko godina uspio je Program među urbanom publikom steći kultni status baš poput susjedne Bookse, iako na jedan potpuno drugi način. To govori dovoljno u prilog tome je li ovaj bar kao projekt uspio.

Karta pića sastoji se od petnaestak vrsta piva, desetak dobrih vina i zanimljivog popisa žestica. Kave koštaju od 1,7€, a ostale cijene su relativno prihvatljive. Pili smo dobro veliko točeno pivo Nova runda APA (4,10€) i veliki crni Kozel (3,10€).
Bacite li oko na naš putopis iz Pariza, možete pri kraju vidjeti naš posjet baru L’Épicier. Možemo reći da na nas Program bar djeluje jednako poticajno kao i taj zanimljivi projekt dizajnerskog dvojca iz Pariza.
Zbog urnebesnog uređenja (pogotovo mislimo na ovaj koji nas je tu recentno zatekao) podsjetio nas je i na beogradski restoran Kakalamba i Lorenzo.

Dodajmo još i da je u Program baru u Martićevoj toalet jedan od najčišćih igdje što nas je, iskreno, pozitivno šokiralo.
Usluga je vrlo korektna, no djelatnici su tek umjereno zainteresirani i pomalo nestrpljivi. Generacija Z trebala bi uzeti u obzir kako ipak gosti nisu tu isključivo zbog njih, nego je prije obratno. Ali da uz tek malo dodatnog truda mogu doprinijeti da ti gosti jedva čekaju opet im se vratiti – i to upravo zbog njih.

Sažetak: Blago Zagrebu s ovako zanimljivim barovima, pomalo neurotičnim medenim medvjedićima unatoč. Izvrstan je ovo projekt i veseli nas vidjeti što će smisliti za koji mjesec.

Ispod pogledajte video našeg posjeta:

@eatoutzagreb ????Program bar, Martićeva 14F Zagreb Ludo uređeno, pogledajte samo strop u prve 2 sekunde videa ???? Cijeli ovaj kvart je prepun enogastro dijamanata. Cijene su relativno okej, a ambijent vibrantan. Unutra nema pušenja, vani zato imaju finu terasu. Dogsfrendli su. Njima dođi, a nas zaprati. . #zagrebtiktok #eatoutzagreb #kafić #zagrebplaces #zagreb???????? #izlazak #zagrebcentar #vikend #interijer #dizajn #zagrebacki #djevojke #decki #hrvatska ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Program bar , Martićeva ul. 14F Zagreb
radno vrijeme: pon-pet 7-23, sub 8-23, ned 9-23
Facebook stranica: link

fotografije i videa: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana