Točno je kako je ovaj putopis najprije zamišljen kao pomoć onima koji prije ili kasnije planiraju posjetiti Pariz, ali sigurno nije namijenjen samo njima. Namijenjen je kao niz priča iz bajkovitog grada koje bi trebale biti zanimljive svima koji vole sanjati. Ali i onima koji će te sne pretvoriti u stvarnost te uz to neće bankrotirati.
Ovo je priča o tome kako mudro iskoristiti vrijeme i novac kada vam je destinacija jedan od najuzbudljivijih gradova na svijetu – veliki Pariz.

Pariz
Putovanje u Pariz – naš odabir bio je Ryanair

Putovanje zrakoplovom u Pariz i javni prijevoz u gradu

Ovih mjeseci možete birati nekoliko varijanti direktnih letova od Zagreba do Pariza. Tu su zrakoplovne kompanije Croatia Airlines, Air France (njihovim letovima Zagreb-Pariz-Zagreb također operira Croatia Airlines) te Ryanair. Ryanair letove za Pariz, pak, mahom opslužuje njihova sestrinska tvrtka Lauda.
Moramo priznati kako smo nekoliko puta do sada u Pariz putovali našim nacionalnim prijevoznikom do zračne luke Charles de Gaulle i sve je proteklo korektno.
Ovaj put, ipak, odlučili smo se za avioprijevoznika kojem smo u zadnje vrijeme nekoliko puta poklonili povjerenje – i do sada ga je uvijek opravdao. Odabrali smo Ryanair koji vozi na zračnu luku Beauvais. Ona je udaljenija nekih pola sata vožnje od preostalih zračnih luka (Orly i Charles de Gaulle).
Međutim, cijena putovanja kompanijom Ryanair radikalno je povoljnija.
Kada kažemo radikalno, dajemo primjer za putovanje u studenom. Ukucali smo polazak 11.11.2023. te povratak 18.11.2023.
Cijena za povratnu kartu putem Ryanaira iznosi nestvarno povoljnih 27€ za odraslu osobu. Cijena putovanja s preostale dvije aviokompanije kreće od 282€.
Cijeni putovanja, ako vam nije dovoljan ruksak, valja nadodati još cijenu torbe do 10kg koja ide s vama gore u kabinu. Kako biste tu prošli povoljnije obavezno odaberite dodavanje prtljage tek kasnije, pri kraju bukiranja leta. Time dobivate i mogućnost prioritetnog ukrcaja u zrakoplov.
Nadodajte još i cijenu prijevoza busom od 14,5€ po smjeru i to vam je cijeli trošak prijevoza (zrakoplov + autobus do grada).
Karte za autobusni prijevoz kupite online na stranici Aeroport Paris Beauvais. Autobusi polaze tijekom cijelog dana tik ispred terminala dolazaka.
Usporedbe radi, karta za autobus sa zračne luke Charles de Gaulle košta 5-7€, a karta za vlak 12€.

Što se, pak, tiče javnog prijevoza u samom gradu Parizu, povremeno smo koristili metro i dvaput gradski autobus koji odlično povezuju kružno smještenih dvadeset arondismana (administrativnih dijelova) grada. Detalje o cijenama karata koje vrijede za metro, autobus, tramvaj i vlak u gradskom okviru Pariza pogledajte u našem kratkom videu.
Dadatna korisna informacija: sve željene lokacije (muzeje, restorane, znamenitosti, barove itd.) označili smo pospremanjem na Google karti – istu kartu koristili smo i za javni prijevoz uz veliku točnost rasporeda metroa i vremenske udaljenosti od jedne do druge točke.

Smještaj i nama omiljeni pariški kvartovi

Ova stavka bit će vam najviša kada budete planirali putovanje u Pariz. Bilo da rezervirate smještaj putem Airbnb servisa (uglavnom se radi o privatnim stanovima), Booking.com servisa ili direktno putem web stranice hotela, smještaj u Parizu je trenutno vrlo skup. Najpovoljniji stanovi znaju kretati tek od 120€, a hoteli nerijetko tek od 200€. To je barem bilo naše iskustvo, a napomenimo da smo putovanje organizirali prilično u zadnji čas. Planirate li ranije, možete računati i na nešto povoljnije cijene i na veći izbor stanova ili hotelskih soba. Zaključak: ukoliko ste u mogućnosti, rezervirajte smještaj barem dva mjeseca unaprijed.

Dijelovi grada koji su nam se do sada smještajno pokazali najdražima su apsolutno Latinska četvrt, Le Marais i 11. arondisman. Imali smo sreću u ovim redom vibrantnim kvartovima naći stanove koji su na mirnoj dvorišnoj strani zgrade pa isto preporučujemo i vama pri potrazi.

Pariz
Osunčani Pariz u prijelazu listopada u studeni 2023.

Znamenitosti i kulturni život

Nemoguće je pobrojati sve vrhunske znamenitosti koje pruža Pariz. Čak i prijatelji koji žive tamo kažu nam da se često vole “izgubiti” u pariškim ulicama, jer tako uvijek otkriju neku novu zanimljivost.
Trebamo li pobrojati najvažnije znamenitosti grada bile bi to svakako muzej Louvre, Eiffelov toranj, muzej d’Orsay, palača Versailles, Slavoluk pobjede, Panteon, Opera Garnier, Bazilika Svetog Srca, Muzej modernih umjetnosti Pompidou, katedrala Notre-Dame, vožnja rijekom Siene…

Opera Garnier – cijena ulaza je od 0 do 15€

Naš posjet ovoj bajkovitoj građevini bio je praćen i ukusnim zalogajem uz vruću čokoladu u kultnom pariškom lokalu Café de la Paix, inače jednom od dva ugostiteljska objekta hotela InterContinental Paris Le Grand. Ovaj hotel je 1882. otvorila carica Eugénie, supruga Napoleona III.

Opera Garnier poslužila je 1909. piscu Gastonu Lerouxu kao nadahnuće za seriju novela pod imenom Fantom iz opere. Godinama kasnije, 1986., glasoviti skladatelj Andrew Lloyd Webber upravo pod utjecajem tog djela napisao je istoimeni mjuzikl. Ne čudi da je Opera Garier, ovo nestvarno zdanje, poslužilo kao veliko nadahnuće najizvođenijem mjuziklu na svijetu, jer ulaskom u zgradu ostajete bez daha od silne ljepote. Karte za Palais Garnier kupili smo online na službenoj stranici Opere. Iznosi 15€ za odraslu osobu, a poželite li pogledati neku operu platit ćete od početnih sedamdesetak eura pa sve do 250€ po mjestu.
Cijena ulaza 15€ za starije od 26 god., 10€ za 12-25 god., besplatno za mlađe od 12 godina i invalide.
Ispod pogledajte video posjete Operi Garnier i krasnom Caféu de la Paix:


Petit Palais – ulaz: besplatan
Djeluje nestvarno da je ulaz u ovakvu građevinu besplatan. No, nećemo se žaliti, zar ne?
Mala palača nalazi se na aveniji Winstona Churcilla, baš prekoputa Velike palače koja trenutno doživljava rekonstrukciju.

Osim zaista divnih statua, slika, murala i mozaika koji krase ovu palaču koja je od 1902. postala muzejem, ovdje smo došli i zbog egzotičnog vrta uz koji se nalazi i café koji od jutra poslužuje jednostavna jela uz nekoliko glavnih kuhanih jela, deserte, ukusne tople napitke i prirodne sokove.
Terasa ove palače koja je unutar lukova ovog trapezastog zdanja nadovezuje se na već spomenuti vrt s egzotičnim spada u najljepša mjesta za romantične užitke koje nudi Pariz.

Petit Palais, kao i njezin café rade svakog dana osim ponedjeljka od 10 do 18 sati, a petkom i subotom rade do 19 sati
Ispod pogledajte dio užitaka koji vas čekaju posjetite li Petit Palais:


Muzej d’Orsay uz najljepši muzejski restoran na svijetu – ulaz u muzej je 16€ za odrasle

Muzej d’Orsay nalazi se uz rijeku Seine, dok se odmah s njene druge strani nalazi famozni muzej Louvre. U potonjem nismo bili ovaj put jer smo ga posjetili u našem prošlom posjetu Parizu.
Zanimljivo je bilo vidjeti kako je tih sunčanih dana krajem listopada puno ljudi na ulici. Pariz je pun trkača uz rijeku, a blizu muzeja nalazi se i ulična teretana.
Muzej d’Orsay nalazi se u prostoru nekadašnje željezničke stanice, a skup je najvećim dijelom francuskih djela slikara, kipara i fotografa. Posebni akcent je na impresionistima.
Prije nekoliko tjedana tamo je otvorena i nova zasebna izložba velikog Vincenta Van Gogha koja traje do 4.2.2024. Naravno, uz ulaz na ovu izložbu možete posjetiti i ostale katove s bogatim stalnim postavom muzeja. Za ovaj posjet planirajte barem 3 sata. Idete li, poput nas, na brunch u muzejski restoran koji izgleda baš poput kakve dvorske plesne dvorane, dodajte još jedan sat.

Puna cijena ulaza za odrasle u muzej d’Orsay iznosi 16€, a radno vrijeme je svaki dan od 9:30 do 18 sati, osim četvrtkom kada muzej radi do 21:45. Preporučuje se rezervacija po terminu dolaska, a mi smo karte kupili online na stranici muzeja.
Cijenu jela u restoranu vidi u opisu naše Instagram objave (video ispod):

Muzej romantizma (Musée de la Vie romantique) i krasan vrtni lokal – ulaz u muzej je besplatan

Maleni muzej romantizma nalazi se u 9. arondismanu, nekoliko minuta hoda od Montmartrea. Jedan je od tri pariška muzeja o književnosti, o čemu najbolje svjedoči kat koji je posvećen piscu Georgeu Sandu.

Nakon što pri ulazu u sobici lijevo preuzmete besplatnu isprintanu kartu i obiđete muzej koji svjedoči o važnom pokretu u književnosti kroz spise, slike, namještaj i fotografije, spustite se u vrt i posjetite lokal nazvan Rose Bakery, iako realno tu nema nikakve pekarnice. Međutim ono što nude na meniju je vrlo ukusno i mahom vegansko. Jeli smo izvrsni quiche od povrća, limunski tart i pili fina kremozna lokalna craft piva.

Pariz
Muzej romantizma, lokal Rose Bakery – Pariz

Katedrala Notre-Dame

Ovu znamenitu crkvu trenutno možete vidjeti tek izvana zbog poznate situacije s požarom otprije nekoliko godina. U velikoj je restauraciji, no njezino pročelje i dalje odiše ljepotom pa se sa svojevrsnih mini tribina može uživati u pogledu na ovu damu.

katedrala Notre-Dame
katedrala Note-Dame Pariz

Vožnja brodom rijekom Siene

Nismo sigurni bismo li vam predložili dnevnu vožnju ili pak onu noćnu, taman u zalazak sunca… Ali vožnju rijekom nemojte propustiti. Brodovi kreću s doka pri Eiffelovom tornju svakim danom od 10-22:30, a karta za odrasle košta 16€. Mi smo ih kupili na linku stranice Get Your Guide.

Brod prevozi stotinjak ljudi, možete biti gore na otvorenom ili dolje u ostakljenom dijelu broda, po želji. Neke vožnje sadržavaju i ručak uz šampanjac. Tada cijena, naravno, nije 16€, nego znatno više.
Tijekom jednosatne vožnje u kojoj smo zaista uživali prolazite ispod nekoliko pariških mostova i vidite većinu gradskih znamenitosti (sve piše u linku iznad). Kao i polazak, tako je i povratak tik ispod Eiffelovog tornja. Idealne fotografije ispred tornja, osim s broda, možete uhvatiti i u ulicama Rue de l’Universite te Rue Buenos-Ayres.

Pariz i restorani, vinoteke, artisanske pekarnice i slastičarnice, barovi i klubovi – nerazdvojna kombinacija

Epicentar prijestolnice gastronomije, Pariz, neiscrpno je izvorište fantastičnih okusa u kojima neizmjerno uživamo baš pri svakom posjetu ovom gradu.
Pariz trenutno ima 130 restorana s Michelinovim zvjezdicama, a za ovih desetak pariških dana posjetili smo jedini pravi pariški bistro koji godinama nosi Michelinovu zvjezdicu. Točnije, otkada ga je preuzeo veliki Alain Ducasse, chef i jedan od najvećih dobitnika zvjezdica na svijetu. Šokantna je priča da je chef Ducasse u 27. godini života preživio pad privatnog zrakoplova u letu preko Alpa te nakon svega postigao ovakvu svjetsku karijeru. Za ogromni respekt.

Benoit Paris bistro – Michelinova zvjezdica

Dakle, Benoit Pariz upravo slavi 111 godina. Kakva obljetnica. Ponudio nam je tradicionalnu hranu s dijelom modernim osvrtom koja pobuđuje lijepe emocije, elegantan starinski interijer i besprijekornu uslugu. Bili smo sigurni da će negdje pogriješiti, ali nisu. Što nas je na kraju jako razveselilo. Detaljnu recenziju pročitajte u našem članku.
Benoit je na adresi 20 rue Saint-Martin te radi svaki dan: ručak 12-14 , večera 19-21:30 (zadnji termini rezervacije dolaska u restoran su 13:30 i 21:30)
Pogledajte i video našeg posjeta:

Le Procope 1686 – najstariji lokal u Parizu

Perfektni, ali uistinu perfektni ambijent čak 337 godina starog lokala u srcu Pariza pomalo je pokvario tek glavni konobar restorana (Maître’d) koji je bezvoljnošću pomalo srozao doživljaj našeg ručka. U tom smislu uživali smo tek 95%, a ne 100% – no kako vidite nije uspio većim dijelom poremetiti idilu ovog restorana-muzeja.
Što reći o najstarijem lokalu u Parizu? O lokalu koji je otvoren 1686. godine, gotovo sto godina prije rođenja slavnog Napoleona. Usput, u restoranu stoji Napoleonova kapa za koju kažu da je ostavljena kao zalog umjesto plaćanja jedne od večera tadašnjeg francuskog kapetana Napoleona Bonaparte.
Saloni ovog restorana vratit će vas u daleku prošlost, a tradicionalna jela koja ovdje pripremaju na visokoj razini upotpunila su nam doživljaj starog Pariza. Cijene jela i detaljnu recenziju pogledajte u našem članku, a nudimo vam i video našeg iskustva iz Le Procope restorana:

@eatoutzagreb Otvoren prije čak 337 godina, Le Procope Pariz, najstariji je lokal u božanstvenom Parizu. Napoleonova kapa, raskošni saloni i ručak po vrlo fer cijeni (menu za 31,5€) čekaju goste ovog zapravo muzejskog prostora. Divno. Detaljna recenzija je na našem portalu (web je u opisu profila). . . #rucak #vecera #restoran #bistro #njam #eatoutzagreb #pariz #dama #dečko #posluga #lokal #najstariji #klopa #zagrebtips #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb


Mamiche boulangerie

Pariz ima nepregledno puno zamamnih zanatskih pekarnica i neke od njih uistinu su pravi izvor majstorskog posla. Mirisi toplog kruha, čokolade, marcipana i kakaa iz bapki šire se ulicama pa nam je često teško tek proći kraj njih. Za ovaj put odabrali smo Mamiche koja naoko ima kultni status u Parizu. Uvijek nekoliko ljudi čeka u redu, a unutra je apsolutno carstvo svih mogućih friško pečenih peciva i kruhova.

Uzeli smo dva bageta zapečena posutim ribanim sirom, kroasan punjen bademom te pain de chocolat u kojem je također dodana krema od badema. Hrskavi bageti i slatka peciva meka kao duša bila su izvanredna, tako da je hype opravdan.

Mamiche se nalazi na adresi 32 Rue du Château d’Eau i rade od utorka do nedjelje po satnici od 8 do 20, osim subotom kada rade do 19 sati. Cijene su umjereno visoke, ali posve opravdano.

Kodawari Ramen bar – najluđi restoran i najbolji azijski restoran u Parizu

Kada netko usred Pariza, na tek tri minute laganog hoda do Louvrea u prizemlju sasvim urbane zgrade priredi atmosferu, ili bolje rečeno scenografiju tokijske tržnice Tsukiji – onda takav pothvat možemo nazvati apsolutnim malim čudom.
Pod Kodawari Tsukiji ramen bara promijenjen je u vlažno neravno kockasto tlo, stolovi su u redovima poput štandova na tržnici, posvuda vise vrećice s japanskim natpisima. Tu su i lažne gajbe s ribama na ledu, muzgavci posvuda, dim ide iz velikih lonaca pri dnu lokala… toalet je, pobogu, dizajniran kao kakva napuštena telefonska govornica u mračnoj uličici. Tamo baš ništa nije uobičajeno. I baš Sve je izvanredno. Da još više dočaraju atmosferu tržnice, puštaju i zvukove prodavačica uz laganu buku koja se probija kroz zvučnike. Jedinstveno mjesto koje – u razini izvrsnosti uređenja, nudi i najbolje jušno jelo ramen koje smo ikada jeli.
Rezance izrađuju sami s polja koja su u njihovom posjedu. Ribu im dobavljaju svakih nekoliko dana lokalni ribari, a začini su izvrsni. U receptima ne koriste MSG.
Cijene ramena su mahom 13,5-14,5€, a chefov izbor je 19€.

Opaska: postoje dvije lokacije Kodawari ramena u Parizu – naša (Kodawari Tsukiji) je preuređena u tokijsku tržnicu i druga preuređena u tokijsku uličicu. Naša “tržnica” nalazi se u ulici 12 Rue de Richelieu te radi svaki dan od 11:45 do 23 sata.
Detaljnije u našoj Instagram recenziji:

L’Épicier – najotkačenije dizajniran skriveni koktel bar u Parizu

Izvana šarena neugledna mini trgovina, a kada uđete i pronađete pravi artikl te ga zatim povučete – otvaraju vam se tajna vrata i hop – otkriva vam se do tada skriveni koktel bar. Prima četrdesetak ljudi na dvije razine, a kokteli koštaju od 12 do 14€. Kvaliteta koktela je vrlo dobra, ali cijelu priču znatno diže ovaj dizajnerski dio skrivenog lokala. Ovaj dizajnerski dvojac napravio je još jedan sličan lokal u Parizu (Lavomatic), također prerušen izvana – ovaj put u vešeraj.

L’Épicier se nalazi u super vibrantnom kvartu Le Marais na adresi 24 Rue Notre Dame de Nazareth i radi utorkom i srijedom od 18 do 01, a četvrtak, petak i subotu od 18 do 02 sata.
Ovaj nevjerojatni bar možete doživjeti pogledate li naš TikTok video:

@eatoutzagreb Kad dođeš ispred – mala dosadna trgovina tri sa tri. E, onda povučeš polugu i otvaraju se TAJNA vrata u koktel bar s odličnom mjuzom, vrlo dobrim koktelima i nešto piva, vina i bezalkoholnih napitaka. Detalji u videu. Obavijesti o ovom svoju nadražu ekipu za noćne tekuće obilaske. . . #izlazak #piće #kokteli #koktel #društvo #izlasci #izlascidojutra #ajmo #zagrebtips #pariz #francuska #tajna #otkrivamo #iznenađenje #iznenađenje???????? #djevojke #dečki #balkan #mediteran #zabava #eatoutzagreb #ludilo #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb

l’Atelier Dürüm – najbolje jelo s roštilja u životu rade Turci na Montmartreu
Kada smo već krenuli sa suludo dobrim lokacijama ramen bara prerušenog u tržnicu i koktel bara prerušenog u trgovinu bio bi red da nastavimo s velikim iznenađenjima.
A l’Atelier Dürüm bio nam je upravo to – ultrapozitivni gastronomski šok. Došli smo u Pariz, u romantični Montmartre poslušati svirku odličnog umjetnika uživo (detalji u našim Instagram Highlightsima Pariz) i nakon nekoliko pića u lokalnim barovima krenuli smo u naš stan. Tada nas je privukao snažni miris dima i mesa s roštilja. I da – ovo je pravo meso, adana štapići naredanog tanko rezanog mesa junetine i janjetine za 8,5€, tanki flat kruh u maniri tortilje kojeg mijese tik pred posluživanje i peku u svojoj krušnoj peći. A meso pak peku na otvorenom žaru bez žice ili ploče.
Pripremaju i pileću inačicu adana jela, kao i mini burek te varijantu šiš ćevapa koje peku na sabljama. Divno.
l’Atelier Dürüm se nalazi na adresi 41 Rue de Clignancourt na Montmartreu, rade utorkom, srijedom, četvrtkom i nedjeljom od 11 do ponoći, a petkom i subotom od 11 do 01 sat.
Pogledajte detalje u našem videu:

@eatoutzagreb Nismo se nadali da će nas ovi Turci u Parizu zaludjeti okusom jela po imenu adana (junetina + janjetina). Tijesto mijese i peku sami tik pred posluživanje, a meso je idealno marinirano i prepuno aroma dima – jer ga peku na sabljama i ražnjićima direkt nad drvenim ugljenom, bez ploče ili žice. Okus je spektakularan, a cijena je 8,5€. . #roštilj #meso #hrana #raznjici #cevapi #eatoutzagreb #vecera #rucak #pariz #francuska #putovanje #balkan #turkishfood #adana #njam #rostilj #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb


Vinoteke u Parizu – opuštanje uz francuska vina i nareske u odličnoj atmosferi

Ukoliko ste ljubitelji vina, nemojte propustiti barem u jednom, dva navrata svratiti u neku lokalnu vinoteku. Mnoge rade i kao wine shopovi pa vam mogu i po povoljnijoj cijeni prodati bocu vina za doma. Jedan dio vinoteka koje nudi Pariz imaju asortiman koji ne možete kupiti po trgovinama. Surađuju s malim lokalnim mahom francuskim vinarima pa je idila naići upravo na takav lokal.
Osim razvikanog strogog centra i Le Marais kvarta predlažemo da prošetate do 11. arondismana i tamo uživate u nizu barova koji će vam pružiti druženje s lokalnim stanovnicima.
Niz barova ima happy hours od 16 do 22 ili 23 sata i tada su neka piva i kokteli po znatno nižim cijenama. Zgodno i za turiste i za lokalce.

Vinoteka koju smo preporučili zove se Le 11ème Domaine, nalazi se – kako i ime kaže u 11. arondismanu – na adresi 14 Rue des Trois Bornes. Radi od utorka do subote od 17 do 01, a nedjeljom od 17 do ponoći.
Vinoteke ćete, inače, u Parizu naći pod natpisom Cave à vin.

Detalje i ambijent pogledajte u videu – a u tekstu objave naći ćete još nekoliko prijedloga za vinoteke.

Za ljubitelje Netflix serija – prošetajte do restorana i stana iz serije Emily u Parizu

Znamo da vas ima. I da pri odlasku u Pariz nećete odoljeti svratiti do ovog restorana, a zašto ne i jesti u njemu. Restoran u kojem je, barem u seriji, radio mnogim ženama neodoljivi chef Gabriel, u pravom pariškom životu (dakle sada se vraćamo u realnost) zove se Terra Nera i zapravo je talijanski restoran. Ako je suditi po recenzijama gostiju radi se o korektnom lokalu.
Stan koji je u seriji glumio stan glavne glumice nalazi se 40m dalje – u zgradi kraj malenog parka.

Posjetite mjesta na kojima ćete uživati u prirodi ili predivnom pogledu

Tu svakako mislimo na Jardin du Luxemburg, nestvarno lijepi park iz 17. stoljeća s malenim jezerom u sredini, ali i na skrivenu oazu Jardin du Palais Royal te najstariji trg u Parizu, zeleni Place des Vosges. Posjetite i umjetničko središte, kvart Montmartre, koji je ujedno bogat i mnogim ugostiteljskim objektima i krasnom bazilikom Sacré-Cœur.

Dodatni savjet za besplatni vidikovac je na vrhu robne kuće Lafayette (adresa 40 Bd Haussmann). Blizu Opere Garnier nalazi se ova ogromna robna kuća u kojoj možete u šoping svjetskih etiketa, a popnete li se pokretnim stepenicama (bolje nego dizalom kojeg ćete teško dočekati, vjerujte) do samog vrha, izlaz na krov je otvoren svima, a pogled puca na cijeli grad.

Bilo da vam je plan otići u Pariz ujesen, zimi, na proljeće ili ljeto – grad ljubavi i uzbuđenja vas čeka spreman i romantičan svih 365 dana u godini. Do skorog viđenja, predivni grade.

fotografije i videa: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana