Krajem srpnja održava se jubilarna 20. Eko Etno Gacka , odlična manifestacija koju organizira Turistička zajednica Grada Otočca pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te financijsku potporu Grada Otočca, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Ličko – senjske županije. Ova dvodnevna gastro manifestacija izložbeno – prodajnog i natjecateljskog karaktera najveća je i najposjećenija manifestacija na području Grada Otočca koja okuplja nekoliko tisuća posjetitelja. Prošle godine je bilo nezaboravno, a organizatori su ove godine pripremili još bogatiji program.

Eko Etno Gacka
Eko Etno Gacka zadnjih godina sve je bolja, a ova jubilarna 20. po redu donijet će najuzbudljiviji sadržaj do sad

Manifestacija započinje u petak 26. srpnja u popodnevnim satima otvorenjem izložbeno prodajnog sajma na kojem sudjeluje preko 50 izlagača iz cijele Hrvatske. Bogata paleta proizvoda obuhvaća etno i tradicionalne proizvode i suvenire, prehrambene namirnice, nakit, drvene igračke kao i mnoštvo drugih proizvoda. U 19:00 sati održava se lutkarska predstava za djecu „Lijepo putovanje lijepom našom“ . Od gastro ponude u petak će biti posebno zanimljivo kušanje specijaliteta od Gacke pastrve i morskih plodova koje će pripremati udruga Palagruza s Visa, a uz sve to moći će se kušati i vino iz Slatine koje će dijeliti članovi udruge Ličana „Vila Velebita Slatina“.  Za zabavu do kasno u noć prvog dana zaduženi su dečki  iz banda Gospodari tambura.

Eko Etno Gacka
Na ovogodišnjoj manifestaciji Eko Etno Gacka bit će i zanimljivo kušanje specijaliteta od gacke pastrve i morskih plodova

Drugi dan manifestacije održava se natjecanje amaterskih kuharskih ekipa u pripremi lovačkog gulaša. Preko 40 ekipa osim za najbolji gulaš bori se i za nagradu najsimpatičnijeg kuhara ili kuharice kao i za najkreativnije uređenog prostora za kuhanje. Stoga ni ove godine neće nedostajati kreativnih tema, ideja, predmeta, elemenata i recepata s kojima će se ekipe boriti za titulu najkreativnijih.  Za odabir najbolje pripremljenih gulaša i ove su godine zaduženi vrsni Hrvatski kuhari među kojima je i poznati Melkior Bašić

U večernjim satima održat će se proglašenje pobjednika kao i izvlačenje tombola koje su ove godine novitet na manifestaciji. Povodom 20 godina manifestacije organizatori su pripremili 20 bogatih tombola.  Plesno zagrijavanje drugog dana započet će svirkom B-banda dok će vrhunac večeri biti koncert mega popularne Severine u 22:00 sata.

Severina Otočac
20. Eko Etno Gacka u Otočcu traje dva dana, a drugog dana od 22 sata nastupa Severina

Uz sve navedeno posjetitelji mogu uživati i u ostaloj ugostiteljskoj ponudi dok one najmlađe očekuje zabava na ringišpilu, napuhancu, vlakiću, trampolinu i ostaloj zabavnoj ponudi.

Ako Etno Gacka
Djecu na manifestaciji čeka bogat zabavni park

Manifestacija Eko Etno Gacka dobila je posebno priznanje za tradicijske manifestacije Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ u kategoriji ruralno turističke manifestacije te nagradu „Simply the best“ Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia za kvalitetu manifestacije,  a krajem 2022. godine Turistička zajednica Grada Otočca na 53. Novosadskom sajmu turizma dobila je veliku zlatnu medalju za visoku kvalitetu organizacije gastro manifestacije kandidirajući upravo manifestaciju Eko Etno Gacka.

U videu ispod pogledajte kako je bilo prošle godine:

Rezervirajte 26. i 27. srpnja za manifestaciju Eko Etno Gacka jer Vas u gradskom parku u Otočcu očekuje odlična atmosfera, bogat zabavni program i pregršt finih specijaliteta.

fotografije i PR tekst: TZ Grada Otočca te Magdalena Štimac (dio naslovne fotografije Izvor Gacke)