Nekoliko puta posjetili smo Otočac, grad u Lici do kojeg iz Zagreba stižete za manje od sat i pol vremena ugodne vožnje. Otočac i mjesta oko njega jedna su od najljepših prirodnih destinacija u Hrvatskoj. Manifestacija Eko Etno Gacka, ove godine 19. po redu, najveće je događanje ovog kraja. U dva dana zadnjeg vikenda u srpnju, 28. i 29.7.2023. (petak i subota) u Otočcu će se organizirati izuzetno bogati program koji donosimo u nastavku. Vidjet ćete zašto ovo ne biste smjeli propustiti.

Manifestaciju Eko Etno Gacka organizira Turistička zajednica Grada Otočca pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te financijsku potporu Ličko – senjske županije, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Ličko – senjske županije i Grada Otočca. Ova dvodnevna gastro manifestacija izložbeno – prodajnog i natjecateljskog karaktera najveća je i najposjećenija manifestacija na području Grada Otočca koja okuplja nekoliko tisuća posjetitelja.

Eko Etno Gacka
Eko Etno Gacka održava se po 19, put u Otočcu 28. i 29.7.2023. Prošlih godina prometnula se u najveću manifestaciju ovog kraja

Eko Etno Gacka dobila je posebno priznanje za tradicijske manifestacije Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ u kategoriji ruralno turističke manifestacije te nagradu „Simply the best“ Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia za kvalitetu manifestacije, a krajem 2022. godine Turistička zajednica Grada Otočca na 53. Novosadskom sajmu turizma dobila je veliku zlatnu medalju za visoku kvalitetu organizacije gastro manifestacije kandidirajući upravo manifestaciju Eko Etno Gacka.

Prvi dan manifestacije započinje izložbeno prodajnim sajmom lokalnih proizvoda iz čitave Hrvatske, zanimljivom radionicom te poučnom kazališnom predstavom za djecu „Dobro se dobrim vraća“. Prvi dan manifestacije svakako uključuje i gastro dio gdje će posjetitelji moći kušati specijalitete od pastrve ali i srdela jer i ove godine u Otočcu gostuje udruga Palagruža s Visa. Za odličnu atmosferu prve večeri pobrinut će se Tamburaški sastav „Čuvari noći“ iz Valpova.

Eko Etno Gacka
19. Eko Etno Gacka održava se 28. i 29.7.2023. u gradskom parku u Otočcu

Drugi dan manifestacije natjecateljskog je karaktera te se osim najfinijeg i najboljeg kotlića bira najsimpatičniji kuhar, najljepše ukrašen štand i najkreativnije uređen prostor za kuhanje. Svaki tim može svojevoljno odrediti temu u skladu koje će urediti svoj prostor. O najboljem kotliću odlučit će žiri vrsnih kuhara i šefova: Branko Žufika – dugogodišnji šef kuhinje u hotelu Esplanade Zagreb, nosioc akademske kuharske titule, član Hrvatskog kuharskog saveza i član ocjenjivača pri HKS-u), Branko Čukelj – šef kuhinje hotela Intercontinental Zagreb, sadašnji Westin, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, član Hrvatske kuharske akademije i ocjenjivač jela pri HKS-u te Ivka Čukelj (vrsna kuharica i voditeljica kuhinja više restorana: Starogradski podrum, restoran Pivovara, restoran kluba Cibona, dugogodišnja voditeljica kuhinje Hrvatske narodne banke te također članica Hrvatskog kuharskog saveza).

Drugog dana manifestacije zabava je zagarantirana. Sigurni smo da će dečki iz Gs Big Band-a napraviti odlično zagrijavanje, a vrhunac večeri bit će koncert poznate zabavljačice na Hrvatskoj estradi, popularne Maje Šuput koji će započeti u 22:00 sata.

TZ Otočac Viktorija Rogić
Program manifestacije Eko Etno Gacka, Otočac 28. i 29.7.2023.

U nastavku donosimo detaljni plan programa uz satnice:

28. 7. (PETAK)

Od 16:00 sati – početak izložbe i prodaje lokalnih proizvoda
17:00 – 19:00 sati – Udruga Palagruža iz Komiže – radionica tradicionalne brodogradnje za djecu i odrasle „Komiška  gundula“
19:00 sati – kazališna predstava za djecu „Dobro se dobrim vraća“ u izvedbi produkcije Z iz Splita
20:00 sati – nastup glazbenog dua Tea & Jan
20:30 sati – Gastro dio: degustacija „finger food“ specijaliteta od pastrve i sira, brudeta od srdelica i srdelica s grilla, koje će pripremati udruga Palagruza s Visa te domaćeg vina iz Slatine udruge Ličana Vila Velebita iz Slatine.
od 21:30 sati – nastup tamburaškog sastava Čuvari Noći iz Valpova

29. 7. (SUBOTA)

Od 10:00 sati – vožnja Komiške gundule po Gacki
od 13:00  sati – okupljanje timova za pripremu lovačkog gulaša (kotlića)
od 16:00 sati – početak izložbe i prodaje lokalnih proizvoda
17: 00 sati – službeno otvorenje
19:30 sati – ocjenjivanje lovačkog gulaša (kotlića)
20:00 sati – nastup GS Big Band-a
21:00 sat – proglašenje pobjednika i dodjela nagrada
22:00 sata – koncert Maje Šuput
00:00 sati – nastup GS Big Band-a


Za sve one koji žele sudjelovati na manifestaciji Eko Etno Gacka (bilo kao izlagač ili u natjecanju u pripremi kotlića) poziv i prijavnice na manifestaciju mogu pronaći na web stranici Turističke zajednice Grada Otočca
Prijavnice za izlagače moguće je dostaviti  na mail tzg.otocac@gmail.com , dok je prijavu za natjecanje u pripremi kotlića potrebno dostaviti osobno u ured Turističke zajednice radi odabira lokacije tima za kuhanje kotlića. Rok za prijave je do 20. srpnja ili do popunjena mjesta. Za sva ostala pitanja i informacije možete se obratiti u ured Turističke zajednice na adresi Kralja Zvonimira 17 svakim radnim danom od 07:00 do 15:00 sati, na broj telefona 053 771 603, broj mobitela 099 216 5421 ili na e-mail tzg.otocca@gmail.com

Prije nekoliko dana pisali smo o specijalitetima dalmatinskog Trilja, a koliko tek specijaliteta skriva lički biser Otočac? Neke od njih otkrit ćete zadnjeg vikenda srpnja ove godine.
Rezervirajte 28. i 29. srpnja za manifestaciju Eko Etno Gacka jer Vas u gradskom parku u Otočcu očekuje odlična atmosfera, bogat zabavni program i pregršt finih specijaliteta.

Koncerti Otočac Lika
Večeri će biti ispunjene nastupima glazbenika

fotografije: TZ Grada Otočca i Magdalena Štimac (Izvor Gacke – u naslovnoj fotografiji)