DALMATINSKE VINSKE IKONE vinska je manifestacija na kojoj su vinari Dalmacije predstavili isključivo svoja najbolja vina. Održana je 06.11.2023. u hotelu Esplanade. Radi se o jednodnevnom promenadnom kušanju na koje su zbog limitiranog trajanja vinari iz svih dijelova Dalmacije donijeli samo po dvije ili maksimalno tri etikete, one s kojima se najviše ponose.

Dalmatinske vinske ikone
Vinari koji su izlagali na ovogodišnjoj manifestaciji Dalmatinske vinske ikone

Predstavljanjem samo posebnih vina, takozvanih perjanica podruma, vinari su željeli skrenuti pažnju javnosti i medija na iznimnu koncentraciju kvalitete koja je posljednjih godina u Dalmaciji više nego evidentna, a zatim na sortnu i stilsku raznolikost, te autentičnost vina. Naime, u Hrvatskoj niti jedna regija ne posjeduje sortno i stilsko bogatstvo jedne Dalmacije, jer broj autohtonih sorti u Dalmaciji nadmašuje ukupan broj autohtonih sorti svih ostalih regija zajedno, a potvrda najviše kvalitete dalmatinskih vina stiže s renomiranih internacionalnih natjecanja poput britanskog Decantera na kojima Dalmacija osvaja više najsjajnijih odličja od bilo koje druge regije iz ovog dijela Europe. Stoga je manifestacija Dalmatinske vinske ikone iznimno uzbudljivo događanje ekskluzivnog karaktera na kojem se posjetiteljima pruža prilika na jednom mjestu kušati najvažnija vina Dalmacije, koja im rastaču i o kojima im pričaju autori vina osobno.

Dalmatinske vinske ikone
Manifestacija Dalmatinske vinske ikone privukla je veliku pažnju vinskih profesionalaca u Hrvatskoj

Predsjednik udruge Leo Gracin rekao je: “Želimo našim suradnicima i kupcima omogućiti da na jednom mjestu nađu svoje favorite i izaberu vina u kojima će uživati i/ili ponuditi u svojim restoranima, vinotekama ili distribuciji. Dalmacija je bogata sortama, specifičnim teroirima i stilovima vina u što su se naši partneri mogli uvjeriti na ovom jednodnevnom kušanju’’

Vinari koji su predstavili svoje perjanice na ovogodišnoj manifestaciji Dalmatinske vinske ikone: Baraka, Bora, Boškinac, Carić, Grabovac, Gracin, Grgić, Hvar hills, Katić, Kraljevski vinogradi, Opus vina, Prgin, Prović, Rizman, Saints hills, Skaramuča, Stina, Škaulj, Ško vina, Testament, Tomić, Ventus i Zlatan otok.

Upravo je fantastično što su apsolutno sva vina koja smo testirali na razini izvrsna do izvanredna. To govori o snažnoj poruci na svjetskoj razini koju kroz svoja vina šalju najbolji dalmatinski vinari. Neka od ovih vina, a bilo je i onih arhivskih, dokaz su kako autohtone vinske sorte Dalmacije imaju neviđeno dobar potencijal odležavanja.


Zato za kraj možemo reći kako sadašnjost i budućnost vinske scene Dalmacije vidimo ovako: sunčano, toplo i egzotično privlačno.

fotografije: Vinart i Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana)