“Sjeli smo s vlasnicima restoran….” – ne. Pogrešan portal. Nismo sjeli s vlasnicima, došli smo inkognito i testirali nekoliko jela koja su ovaj petak bila na meniju ovog restorana na Trešnjevci.
Bistro Točkica, vidjeli smo to već prije na fotografijama njihovih društvenih mreža, po mnogočemu je poseban restoran. Privlačan retro interijerom i tradicionalnim jelima naših krajeva, bistro Točkica je lokal u koji definitivno želite sjesti.

Trešnjevačka Remiza (tramvajsko spremište) nije osobito oku ugodni dio Zagreba. Tu su i preizgrađene privatne kuće i prometni kaos Zagrebačke avenije. I onda, ulicu-dvije dalje, eto i Maceljske ulice gdje se na broju 21 nalazi nešto što je već na prvi pogled potpuno drugačije od brutalne realnosti susjedstva.

Bistro Točkica
Bistro Točkica, Maceljska ulica 21 Zagreb

Čak i po kiši koja ovih dana dosađuje i uvodi u kakav-takav prijelaz jeseni u zimu, bistro Točkica dočekala nas je vedra. Retro štih dvorišne terase započinje velikim podnim vizualom uz koji se protežu kirurški precizno složena drva. A drva zaista i koriste – vidjeli smo ozidanu peć iz koje je nježno pozdravljala vatrica. Tu pripremaju teletinu ispod peke, ali i hobotnicu (petkom).

Popis jela petkom jasno govori kako je taj dan naglasak ipak na ribljim jelima, međutim njihov svakodnevni jelovnik nudi klasike u kojima se u našim krajevima uživa stoljećima. Bečki teleći, faširanci, sarma, buncek, krvavice, teleći saft, pohani picek (otkošteni batak i zabatak), pačji batak i zabatak, biftek, a od deserata kultni kajzeršmarn (carski drobljenac), štrudle i sladoled.

interijer bistroa
Bistro Točkica – interijer

Interijer nudi toplinu i iznimnu estetiku koja bi se nekome na prvu mogla učiniti kao “pretjerano bombardiranje” detaljima, međutim smatramo upravo suprotno. Ovo je uređivao netko tko vrlo dobro zna posložiti detalje da pobude sjetu za nekim prošlim vremenima, a da i dalje bude šik i ukratko: ljupko.

Većina stolova je zauzeta čak i oko 15 sati, a zanimljivo je naglasiti kako osim prizemlja koji je u crvenkastoj nijansi imaju i četrdesetak mjesta na katu. On je, pak, u nekoj nijansi jednako privlačne pastelne zelene boje. Naravno opet s bijelim točkicama. Na koncu – zove li se bistro Točkica ili ne?

Dobro osmišljeni jelovnik i spektakularni servis bistro Točkica čine jednim od najpoželjnijih bistroa u nas

Ok, budimo odmah na početku iskreni i recimo kako smatramo da bi u ovaj dobro koncipirani jelovnik valjalo ubaciti barem još jedno, dva vegetarijanska ili veganska jela bez obzira na nemilosrdno mesnu tradiciju naših krajeva. Da, tu su domaći štrukli i juha od buče, ali svejedno…

Juhe i neka predjela su po 4 i 5€, dok se cijena glavnih jela kreće od 8 do 17€, a biftek je 29€. Većina jela u cijeni već ima uključen i prilog, što svakako treba uzeti u obzir kada komentirate cijene.
No, mi smo se taj petak baš nabrijali na riblja jela. Krenuli smo na pržene lignje, a onda zakolutali očima jer smo znali kako ćemo opet o nekom lokalu napisati nešto ne baš najbolje (da se blago izrazimo) i onda smo se sjetili – bistro Točkica! Tamo još nismo bili, idemo.
Ovaj interijer sjetio nas je na nedavni posjet projektu Le Kolač u ekskluzivnom Parku kneževa. I na posve suprotni osjećaj od onog koji smo osjetili u Le Kolaču. Bistro Točkica je topla, prijateljska i srdačna već na prvu, a nastavak je pratio prvi dojam.

Bistro Točkica
Bistro Točkica petkom ima dodatni jelovnik ribljih jela

Naručili smo dagnje na buzaru (10€), frigane ribice uz krumpir salatu (9€) i brudet od grdobine s palentom (14€). Iako je i dalje imalo visoki tempo posla, osoblje Točkice nije posustajalo. Naš konobar bio je izuzetno simpatičan i od početka do kraja nije napravio niti jednu grešku. Dapače, u jednom trenutku je samoinicijativno ponudio zamjenu tanjura iako to zaista nije bilo potrebno. To je tek dio brige za gosta koju cijenimo. Vidi se da u Točkici dobro promišljaju. Komadići rajčice koje su involvirali u dagnjama na buzaru imali su vrlo koncentrirani okus, što govori da su uspjeli zarobiti određenu količinu ljetnih rajčica i od nje složiti zalihu do proljeća – tako se barem nadamo. Molimo vas da primijetite kako se ovdje radi o receptu buzare “na crveno” – čisto da preduhitrimo buzara-čistunce.
Jelo je ukusno, jedini tehnički problem je da je vjerojatno pripremano u velikoj posudi i na koncu servirano u našu vintage zdjelu na točkice pa je u konačnici u našoj porciji bilo dosta praznih dagnji. Događa se, pogotovo miješa li se previše prilikom kuhanja.

Brudet grdobina s palentom
Brudet grdobine s palentom

Brudet grdobine je najkonkretnija porcija od naša tri naručena jela što ima smisla jer i najviše košta (14€). Palenta je pravilno skuhana i rezana na komade. Meso ribe je ukusno, a umak vrlo dobar.

Ribice i krumpir salata
Ribice uz krumpir salatu – ovaj put inćuni

Frigane ribice koje možete pojesti na svega nekoliko mjesta u Zagrebu su korektno jelo. Potrudili su se i isfiletirali ih pa tek onda frigali, svaka čast na tome. S druge strane, ulje je u petak u 15 sati već odradilo svoj životni vijek pa su ribice bile prilično tamne i ne osobito ukusne. Krumpir salata je vrlo dobra, uz komadiće zelene jabuke. Luk se, naravno, podrazumijeva.
Filetiranje ovako malih ribica dvosjekli je mač, jer prebacite li vremenski i pola minute (još se sjećamo te situacije u bivšoj Beštiji s gavunima) ili pak dopustite li ulju da potamni i ostane duže na radnom mjestu od optimalnog – nećete dobiti najbolji rezultat.

Kada smo kod najboljeg rezultata, bistro Točkica ga – gotovo smo sigurni – postiže kod klasika poput telećeg bečkog, pohanog piceka i sličnih jela. Sjedili smo prilično blizu prostora kuhinje i često čuli lupanje mesa, što govori da ovdje ljudi vrlo često naručuju upravo bečki odrezak. Vidjeli smo da imaju i dostavu, kao i to da svake subote od 20 sati u Točkici imaju nastup uživo uz šansone.
Plus na ukupni dojam daje domaći bijeli kruh, ali i vrlo dobro maslinovo ulje koje poslužuju u staklenim bočicama. Mlado je na okus uz diskretnu karakternu gorčinu.

Uz kišne ulice nakrcane kućama šaljemo dobar osvrt iz Točkice. Ovo je pomno posložen projekt s perfektnom uslugom i vrlo korektnom hranom. Cijene su također prihvatljive. Žao nam je što nismo taj tren mogli piti vino, jer vinska lista je vrlo zanimljiva. Bistro Točkica za sada ima našu preporuku, pratit ćemo razvoj.

U nastavku pogledajte video našeg posjeta i ocjene:

@eatoutzagreb ????Bistro Točkica na Trešnjevci blizu remize priprema tradicionalna jela, uglavnom mesna, a petkom imaju i riblji jelovnik. Uređenje šik i puno točkica, subotom mjuza uživo. Hrana od korektne do odlične, cijene su fer. Rade i nedjeljom . #zagrebtiktok #restoranizagreb #hrana #eatoutzagreb #zagrebcroatia #zagreb #recenzijazatebe #zatebe #meso #riba #dobartek #nedjelja #zagrebplaces ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Bistro Točkica, Maceljska 21 Zagreb
radno vrijeme: pon zatvoreno, uto-ned 11-23
Facebook profil: link

Ocjena:
Hrana 8/10, usluga 9/10, atmosfera 8/10, čistoća 9/10

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana