Kada ste u srednjoj ili sjevernoj Dalmaciji, prava šteta bila bi ne posjetiti Testament vinariju na idiličnom položaju Jadrtovac. Na tek 15 minuta vožnje od Šibenika ili dvadesetak od konobe Vinko u kojoj smo bili ovih dana (i pili Testament vina), Juraj Sladić zadnjih godina stvara jednu rekli bismo unikatnu priču. Vina koja stvara enolog i voditelj poslovanja Testamenta Juraj Sladić i njegov tim su, ukratko, drugačija od svih. Usudili bismo se reći da je od nekih autohtonih sorti uspio kreirati neka od najautentičnijih vina u regiji.

Iako mlad, g. Sladić nije novo ime na našoj vinskoj sceni. Digao je projekt Korlat do vrlo visoke razine, da bi od 2017. krenuo u priču s Testament vinarijom na Jadrtovcu. Usput, Korlat je zadnje dvije godine u svojevrsnoj stagnaciji i od njega očekujemo znatno više.

Ovih dana bili smo smješteni u Amadria Park Šibenik hotelu Ivan (4+ zvjezdice). Amadria je uspjela ovom kompleksu dati jednu višu razinu komfora, proširiti aktivnosti za goste te dodatno urediti plaže i Spa ponudu, što pozdravljamo. I već za nekoliko minuta jedno popodne eto nas na Jadrtovcu u vinariji Testament. Dočekao nas je Juraj Sladić veselo kakvog ga poznajemo i inače – s raznih vinskih radionica i festivala.
Namjerno su u Testamentu ostavili nekoliko stotina metara neasfaltirane ceste kada se vozite put kušaonice. Makadam je uredan, dakle bez straha, a tako se zaista možete stopiti sa prirodom koja pri dolasku na Jadrtovac ostavlja bez daha.

Juraj Sladić
Položaj Jadrtovac – Testament vinarija

Provezao nas je g. Sladić položajem koji je prije negoli je bio vinograd služio u vojne svrhe – isprva vojsci bivše države, a nakon toga i hrvatskoj vojsci. Srećom po taj vinograd koji od početka obrađuju organski i uz minimalni utjecaj – uz do dva špricanja prirodnim sredstvima, dok se sve obrađuje i bere ručno.
Kad smo kod berbe, Juraj Sladić je još kao student uz profesore s Agronomskog fakulteta sudjelovao u stručnom radu “Utjecaj roka berbe na sadržaj polifenola i antocijana u grožđu crnih sorata vinove loze”. Tamo su u dvogodišnjoj analizi uz po tri termina berbe ustvrdili kako u većini slučajeva dodatni tjedni čekanja berbe ne doprinose kakvoći te da na nju u mnogim slučajevima ne bi trebalo bezrazložno čekati.
Baš taj smjer i hrabrost u odabiru trena berbe, kao i odlike tla prepunog kamena – ali čudesnog klimatski i koncentracijom uroda, čine Sladićeva vina iznimnima. Ta vina dolaze uz krasnu svježinu, dakle izuzetno živahne i ugodne kiseline te niže alkohole, privlačnu voćnost i vrlo elegantne začinske note, kao i lijepo uravnotežene zrele tanine. Navedeno doprinosi i potentnosti odležavanja što Testament vinima daje dodatnu vrijednost.
Da konkretiziramo – Juraj Sladić je uspio nešto što nikome nije palo niti na pamet. Uspio je od sorte babić napraviti od aperitiva do slatkog vina – tu su pjenušac rosé Opolo, lepršavi rosé Opolo, bazni crnjak babić, premium crnjak Babić, odnedavno u ponudi imaju i babić Coral odležan pod morem, a tu je i spomenuti babić prošek. S većinom navedenih vina g. Sladić je osvojio Decanterove zlatne i srebrne medalje i tome sigurno nije kraj. E, da. Novost koja izlazi na tržište za koju godinu je i Testament vinjak. Pomirisali smo ga u bačvicama u podrumu vinarije i već sada je fenomenalan na nos. Ako se po jutru dan poznaje…
Da je tu Sladić stao, bilo bi i više nego dovoljno. Naravno, on tu nije stao. Osim već do sada odličnih rezultata s pošipom izbacio je i premium linije maceriranog pošipa Zenit 2018. i karakternu premium etiketu Plavac mali 2018. Po našem mišljenju svaki bolji restoran trebao bi imati ova izuzetna vina.

Navedimo i krasnu Sladićevu posvetu težacima šibenskog kraja u vinu Testament Debit / Maraština u omjeru 50/50%, klasiku nekih prošlih vremena. To vino spomenuli smo u našoj inicijalnoj recenziji Michelinovog restorana Nebo Denija Srdoča.

Evo zašto su vina koja potpisuje enolog Juraj Sladić fascinantna

Prije nego se vratimo uzbudljivom posjetu kušaonici i, prije toga, obilasku Jadrtovca i podruma vinarije s g. Sladićem, recimo i kako smo u Zagrebu kušali paralelno macerirani pošip Testament Zenit 2018. i Testament Zenit Coral 2018., kao i Testament Tribidrag 2019.

Testament Zenit 2018. (na lijevoj fotografiji krajnje lijevo) simbolično bogatom zlatnom etiketom, spoju elegancije i modernog, već izvana daje dojam onoga što nas čeka u boci. Vino je snažne zlatne boje baš poput sunca u zenitu pa mu ime pristaje savršeno. Testirali smo ga nakon nekoliko minuta u široj čaši, a zatim i nakon 20 minuta kada se još otvorilo. Isto smo učinili i s koraljnim Zenitom.
Premium pošip Zenit 2018., dobitnik Decanter bronce 2020. i srebra 2022. nakon 21 dan maceracije i fermentacije na prirodnim kvascima odležava 6 mjeseci u velikim novim hrastovim bačvama.
U paralelnom kušanju s koraljnim Zenitom ovaj “klasični” osim izuzetne bistre zlatne boje (koraljni podmorski je ponešto zamućen) razliku nude i u mirisu. Ovaj koji nije bio pod morem na prvu je znatno otvoreniji i živahniji, s više svježine. Nudi arome zrelog voća uz ravnotežu lijepe mineralnosti i krasnu svježinu. Koraljni je zatvoreniji uz vrlo elegantne arome – od začinskih preko voćnih. Iako se radi o istom vinu iz berbe 2018 te su oba u izvrsnoj formi, vino iz podmorja je – logično – zrelije i Zenit čini odležanijim. Da, ubrzava mu odležavanje, što je čest slučaj s vinima iz podmorja. Ovo vino odležava pod morem na poručju Paga te u seriji Zenit Coral ima tek 150 boca.
Kuriozitetno, tek jednom smo pri paralelnom kušanju kao iznimku imali suprotan slučaj, s Velikom berbom Iločkih podruma – kada se (začudno) vino iz podmorja činilo svježijim i mlađim od klasičnog vina.
Testament Zenit je po svemu posebno vino, bilo ovo zlatne etikete ili još intrigantnije koraljno. Ova interpretacija pošipa, kao i kada je u pitanju svježi Testament pošip, posve je drugačija od one s Korčule, primjerice. To je još jedan dokaz posebnosti položaja Jadrtovac, ali i umješnosti vinara.
Što tek reći o Testament Tribidragu 2019. alias Crljenku iliti Zinfandelu? Još jedna izuzetno privlačna voćnost, višnja u svojoj superiornosti, slasne i zavodljive začinske note uz dodir čokolade. Ovo još mlađahno vino ima pred sobom krasan potencijal odležavanja. Sladićev Tribidrag elegancijom, ne previsokim alkoholom i kompleksnošću još je jedan dokaz o posve drugačijim i neupitno autentičnim vinima.

Juraj Sladić
Juraj Sladić, enolog i voditelj poslovanja Testament vinarije pri vožnji položajem Jadrtovac

Juraj Sladić, vozeći nas Jadrtovcem i objašnjavajući kako dio vinograda u susjedstvu imaju i vinari Galić i Plenković, govori o akumulaciji i navodnjavanju koje će se uskoro realizirati – cijevi ispod zemlje su već provučene, na redu je naravno poznata birokracija… Ali i o novim idejama i vinima koja priprema u tankovima i bačvama podruma vinarije Testament.

Juraj Sladić
Juraj Sladić , enolog vinarije Testament

Odlaskom u podrum saznajemo planove o još jednoj autohtonoj sorti i skoroj novoj Testamentovoj etiketi Lasina, ali i o novom Superdalmatian (radni naziv) blendu babić/ plavac mali/ tribidrag. Da vam kažemo njegove postotke? Hm… možda da pričekate još štogod odležavanja. Malo napetosti nikad nije škodilo. Recimo tek da je babić, logično, dominantniji postotkom.

Lasina pak ima odlične predispozicije i tu sortu ima vrlo malo vinara u nas. S 14-ak posto alkohola i 6,5 g/L kiseline Lasina nije tek lagano vino, kako se kod nas voli smatrati. Ono jest pitko, ali ima potentan ekstrakt koji nudi puno mogućnosti. Testament Lasina 2021. uskoro će iz bačvi u boce, tako da je reklativno uskoro možemo očekivati i na tržištu.

Testament vinarija
Podrum Testament vinarije – testiranje pošipa

U vedroj kušaonici Testament vinarije u srcu vinograda dočekale su nas dvije nasmiješene dame, zatim Donna, crna kuja koja se udomaćila i leži mirno na podnim pločicama jer… vani je vruće. Tu su i koraljna vina na šanku i jedna od najboljih plata koju smo jeli u zadnje vrijeme. U Testamentu je nude uz vina po cijeni od 20€. Tako uz kušanje tri vina sve skupa platite 30€. Kušaonica radi svaki dan od 10-19 sati.

Uz vesele goste iz Malezije za susjednim stolom, a vani za šarenim bačvama-stolovima i Amerikancima, atmosfera u kušaonici bila je odlična. Kasnije smo vidjeli u dolasku još jedne Zagrepčane, a kažu nam ovdje da znaju svratiti i organizirane skupine stranaca, ali i Hrvata.
Osim što je temperatura pri našem posjetu bila izuzetno visoka, bilo je i vjetrića koji je na Jadrtovcu konstantan – a to, osim što nama odgovara – izuzetno pogoduje i zdravlju vinove loze.

Dodali bismo tek jedan detalj vezan uz platu u kušaonici – kada smo rekli da se radi o jednoj od najboljih plata, stvarno smo to i mislili. Pršut je odlično odležan i optimalno slan, a tu su i tri vrste odličnih sireva: prominski, drniški, paški kao i sir iz mišine. Najveće iznenađenje bili su namazi i famozne ukiseljene tikvice. Kažu nam da imaju organski vrt pokraj koji koriste za potrebe kušaonice, a za fantastične pikantne kisele tikvice zadužena je supruga Juraja Sladića, Ana. Njoj je suprug Juraj, pak, posvetio vino koje upravo odležava uz napomenu: Za Anu. Ah, ta ljubav…

Ispod pogledajte video sažetak našeg posjeta Jadrtovcu:

@eatoutzagreb Juraj Sladić, ponos šibenskog kraja, stvara jednu od najljepših priča u vinariji Testament. Krenuo je s Korlatom i doveo ga visoko, a onda je u zadnjih 7 godina s vinarijom Testament već zaslužio mnoge svjetske medalje. Donosimo izvještaj s predivnog položaja Jadrtovac kraj Šibenika, kao i novosti u podrumu i kušaonici koju čuva preslatki pas Donna. Zaprai nas za još zanimljivih priča . . #dalmacija #šibenik #vinograd #hrana #vino #sibeniku❤ #dalmatia #priroda #organskiproizvodi #ekologija #jadrtovac #zelenilo #sibenik???? #sibenikcroatia #podrum #vinogradi #zivjeli #vinarija ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Testament vinarija , Stražnice 2, Jadrtovac
web stranica: link
kušaonica: pon-ned 10-19
rezervacija termina: +385 (0)99 547 5005 ili na tasting@testament-winery.com

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana