UŽIVO (VIDEO) Zagreb 27.6.
Ove godine dodjela Michelin priznanja upravo se održava u Zagrebu. Lauba (kuća za ljude u umjetnost) domaćin je glamuroznoj svečanosti dodjele priznanja Michelinovog vodiča za Hrvatsku u 2023. godini.
Metro Hrvatska i Hrvatska turistička zajednica još jednom su se iskazali kao odlični organizatori kako ove manifestacije, tako i suradnje s Michelinom za područje naše države.
Na svečanosti dodjele priznanja uzvanike zabavljaju pjevači Zsa Zsa i Matija Cvek, a za uređenje je kao i za prošlogodišnju dodjelu zaslužan maštoviti umjetnik Boris Ružić.

Zadržavanje zvjezdica svih restorana koji su je imali do sada te dobivanje jedne nove, kao i jedne nove zelene zvjezdice, pokazuju uzlazni trend što u konačnici vrlo pozitivno djeluje kako na restoranski sektor, tako i na ukupnu turističku industriju u nas.
U izvještaju tik nakon dodjele priznanja, prije dva tjedna, naveli smo dobitnike priznanja za vodič u 2023. godini.

Dodjela Michelin priznanja
Dodjela Michelin priznanja

Dodjela Michelin priznanja pratila je nazočnost onih koji su najzaslužniji za najveće uspjehe restorana na domaćoj sceni: chefova i osoblja te vlasnika restorana dobitnika ovih prestižnih priznanja. Nijedno udruženje koje dodjeljuje godišnja priznanja na našem teritoriju, poluvještom marketingu unatoč, nije se uspjelo nametnuti i dokazati svoj utjecaj niti približno poput svjetski relevantnog Michelinovog vodiča. Zato će biti iznimno važno da se, nakon što istekne četverogodišnji ugovor HTZ-a s Michelinom, isti obnovi. Kada bi ostala trenutna dinamika kojom naši restorani dobivaju priznanja, odmah bismo to potpisali – bez obzira što je činjenica da još nekoliko restorana zaslužuju zvjezdicu, a da se rijetki od njih s pravom mogu nadati drugoj zvjezdici. Kako će se cijela stvar razviti ostaje da vidimo, no možemo izraziti zadovoljstvo trenutnom situacijom uz blagu dozu opreza u razvoju buduće suradnje. Jer, kao što smo rekli, dobitak Michelinovih priznanja nisu dobitak samo za pojedini restoran ili njihove djelatnike, radi se o dobitku cijele jedne šire zajednice i područja u kojem se restoran nalazi.
A to je onda i neprocjenjiva vrijednost na široj razini cjelovitog turističkog razvoja tog područja.

Na svečanosti u Laubi zanimljivu prezentaciju planova imali su predsjednik Uprave METRO Hrvatska Imre Horváth i direktor marketinga Igor Kotaran. Ispred METRO-a Hrvatska, neupitnog lidera na tržištu kada je u pitanju pružanje usluga i najbolje ponude HoReCa industriji, predstavili su dvije nove METRO inicijative koje će vrlo uskoro dočekati svjetlo dana.

Igor Kotaran direktor marketinga METRO Hrvatska i Imre Horváth direktor Uprave Metro Hrvatska
Igor Kotaran (direktor marketinga METRO Hrvatska), Imre Horváth (predsjednik Uprave METRO Hrvatska) i voditelj Ivan Vukušić

Prva je vezana uz ugostiteljski sektor, dok je druga u sprezi sa samim Michelinom. Nisu otkrili sve detalje, ali navedimo tek da je dio tih planova vezan uz Chef Junior realizaciju edukacije mladih kuhara u inozemstvu, a dio uz dolaske renomiranih chefova na tematske evente u Hrvatskoj. Svjedočili smo još i prezentaciji najboljih rezova mesa uz praktične savjete irskog chefa, kao i samu pripremu na otvorenoj vatri u dvorištu Laube.

Na kraju podsjetimo tek na ovogodišnje dobitnike Michelinove zvjezdice za 2023. godinu: 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Korak (Jastrebarsko), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja),  LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) i Pelegrini (Šibenik).
Punu listu hrvatskih restorana s Michelin zvjezdicama, Bib Gourmand restorana te onih s preporukom pogledajte ovdje.

A kako je protekla dodjela Michelin priznanja za 2023. u Laubi pogledajte u našoj Reel video objavi ispod:

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana